Lazer epilasyon tüy sorunlarının çözümü için giderek önem kazanan ve teknolojisi de her geçen gün gelişen bir uygulamadır. Bu yazıda, lazer epilasyon yaptırmayı düşünen kişilerin lazer epilasyon için yer ve makine seçiminden başlayarak nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayan bir kılavuz oluşturmaya çalıştım. Yazı toplam üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde “Yer Seçimi”, ikinci bölümde “Epilasyonda Kullanılan Başlıca Lazer Cihazları” ve üçüncü bölümde de “Soğutma Sistemleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler” hakkında bilgi vermeye çalıştım. Lazer Epilasyon yaptırmayı düşünen kişilere yardımcı olacağını umuyorum.
Yer Seçimi
Lazer epilasyonda en önemli konulardan biri doğru merkezi seçmektir. Maalesef, yetkisiz pek çok yerde lazer epilasyon yapılmakta ve denetimler de yeterince yapılmamaktadır. Yetkisiz bir yerde lazer epilasyon yaptırmak neticesinde;
                a) Sonuç alamama
                b) İstenmeyen komplikasyonlar gelişmesi
                c) Yetkili makamlarca merkezin kapatılması ve ödediğiniz parayı geri alamama
gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Peki ama gittiğiniz merkez bu konuda yetkili mi yetkisiz mi bunu nasıl anlayabilirsiniz. Unutmayın ki lazer epilasyon yapan merkezlerin ruhsatları sağlık müdürlüğü tarafından verilmekte ve denetlenmektedir. Ayrıca tam gün süreyle kadrolu olarak Dermatolog, Medikal Estetik Hekimi veya Plastik Cerrah çalıştırmaları gerekmektedir. 2001 yılında Sağlık Bakanlığı  tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre ruhsat alan güzellik merkezleri, 2008 yılında polikliniğe dönüştürülmüş ve uygulamalarını artık poliklinik ünvanıyla yapmaktadırlar. Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş ruhsatları işyerinin girişinde ve görünür bir yerde duvara asılmaktadır. Sağlık kuruluşları, 2008 yılından itibaren isim ve ünvanında güzellik merkezi ibaresini kullanamamaktadır. Eğer lazer epilasyon yaptırmayı düşündüğünüz merkez, işyeri ünvanı olarak “Güzellik Merkezi”, “Güzellik Salonu” “Güzellik Enstitüsü” veya “Kuaför” gibi bir unvan kullanıyorsa yetkisiz bir yerle karşı karşıyasınız demektir. Uzak durmanızı tavsiye ederim. Böyle bir işyerinin belediye tarafından ruhsatlandırılmış olması dahi bu durumu değiştirmez. Sağlık kuruluşlarının ruhsatı belediye değil sağlık müdürlükleri tarafından verilmektedir. Sağlık Müdürlüğü tarafından verilmiş ruhsata sahip olmayan hiçbir işyerinde lazer epilasyon yaptırmayınız.
Bitirme garantisi yalanı
Gayri ciddi çalışan yetkisiz merkezler size duymak istediklerinizi söyler ve olmayacak vaatlerde bulunabilir. Günümüzdeki en son teknolojiyle üretilen lazerler bile kılları tamamen yok edememektedir. En iyi ihtimalle kılların % 80-90 kadarı kaybolur. Beyaz,sarı ve kızıl renkli tüyler lazerden etkilenmez. Lazer epilasyon uygulanan bölge, hiçbir zaman avuç içi gibi tamamen tüysüz bir hale gelmez. Tamamen tüysüz bir cilt istediğiniz takdirde lazer epilasyondan sonra bir süre de iğneli epilasyon yaptırmanız gerekebilir.
Prof Dr Hüseyin Beydağı