Soğuk savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler; barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Hitler faşizminin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek ikinci dünya savaşını başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan etmiştir.
Bugün bu ülkeler kutlamıyor ancak sosyalistler/komünistler 1 Eylül'ü kutlamaya devam ediyorlar.
Dünya Barış Günü (İngilizce: Internat...ional Day of Peace, Fransızca: Journée internationale de la paix) - 21 Eylül tarihinde kutlanıyor.
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her Eylül’ün üçüncü salı gününü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul'un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül'ü Barış Günü olarak kabul edilmiştir.
 
Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı. İkinci dünya savaşı ile milyonarca insanın katledilmesine, yaralanmasına, kentlerin yakılıp yıkılmasına neden olan 1 Eylül’ü hatırlamak, hatırlatmak gerekir. 
Kardeşçe barış içinde bir dünya için herkesin dogmalardan uzak ele ele vermek zamanıdır.