İşte konumuz Anamur. Ne yapmak istiyoruz? Doğalgaz Anamur’a gelsin. Bu nasıl olur? Ve Anamur’da bu konu kiminle ilgilidir. Belediye ve İktidar partisiyle ilgili. Süresini bilmiyorum ama belediye yetkilileri daha öncesinden bu konuda bir girişimde bulunmuş. Ancak gelsin diyenlerden bir miktar para talebinde bulunulmuş, buna kimse yanaşmamış (bir arkadaşın anlatımıdır).

Yine bir sohbette anlatılan; bakan Lütfi Elvan bu konuda kendisinden talepte bulunulması sonucu, Ak Parti ilçe başkanı Fevzi Yılmaz’a belediye başkanıyla beraber resmi olarak müracaat edilmesini söylemiş. Hatta bu konuda Ermenek belediyesiyle görüşüp yasal yollarının nasıl olduğunu öğrenilmesinden bahsedilmiş. Zira Ermenek’e doğalgaz getirilmiş.

Bu konuyu Ak parti ilçe başkanı Fevzi beye de sordum. Özellikle seralara birebir şahısların doğalgaz olmadan kalorifer sisteminin yatırım maliyetinin çok fazla olmasından dolayı mümkün olamayacağını söyledi. Doğalgaz için de üniversite ile birlikte bir teşebbüsleri olduğunu, ancak bu konunun yerel yönetim sorumluluğunda olduğunu ancak şu andaki yönetimin bu sorululuğu almak istemediğini söyledi.

Fevzi beyin ifadesine göre, doğalgaz alt yapı çalışmasının belediye tarafından yapılması gerekiyor. Ve ister seralar için ister evler için doğalgaz tüketiminin Anamur’da ne kadar olabileceği tahmin edilebilmektedir. Doğalgaz şirketlerinin yapacağı yatırımın karşılığında belediyenin tüzel kişiliğinde taahhütte bulunması gerekir, doğalgaz şirketleri bu garantiyi/ taahhütü belediye tarafından verilmesi gerekiyor. Özellikle şehir içi ya da seralara altyapı çalışmalarının belediye tarafından kendi payına düşen kısmının çalışması yapılmalı. Kısaca belediye tarafından altyapı çalışması yapılmalı ve tüketim konusunda  taahhütte  bulunmalıdır. Ancak mevcut belediye bu sorumluluğu almak istemiyor dedi Fevzi bey. Bunun üzerine Fevzi beye sordum: Doğalgazın Anamur’a gelmesi için ne yapılmalıdır dedim. “Yerel yönetimi almamız halinde bu mümkün” dedi.

Yıllarca Mersin- Anamur- Antalya sahil yolunun yapılması talebinde bulunuldu. Zamanın en yetkili Anamurlu bakanı (Allah ameliyle rahmet eylesin) Kazim Rüştü Yücelen bile, bu yolun yapılmasına Türkiye’nin bütçesi yetmez dedi. Ve yapılmadığı gibi niyet bile edilmedi. Şimdi başlandı ve birçok yeri tamamlandı. Sanırım %80’i yapıldı. Aynen sahil yolu gibi doğalgazın getirilmesi meşakkatli ve pahalıya mal olacak gözüküyor. Ama Anamur için gerekli. Rutubet ve nemin çok olduğu Anamur’da doğalgaz gerekli. Evlerde ısınmak ve ocaklarda yemek için gerekli. Çok ucuz ve sağlık söz konusu olunca gerekli olduğunu düşünenlerin çok olduğunu tahmin ediyorum. Doğalgazın olduğu illerde oturup, zaman zaman buralara gelenler, örneğin Ankara veya Konya’da oturanlar Anamur’da daha çok üşüdüklerini söylüyorlar.

Bu konu daha önce anlattığım, üşümenin giderilip sıcak duruma gelinmesi hali olan ısınma için ve daha ucuza yemek pişirmek için doğalgaz gerekli.

Pekiyi nasıl getirilebilir doğalgaz? Birincisi Ermenek’ten borularla Kazancı ve Abanoz Yaylası üzerinden getirmek. Zor mu? Zor. Mersin-Anamur-Alanya sahil yolu daha zordu.  Türkiye’nin bütçesi yetmez denecek kadar zor denmiş iken yapıldı. Doğalgaz, sahil yoluna göre, daha kolay gelir. Mutlaka getirilmeli.

Doğalgazın Anamur’a getirilmesinde ikinci bir seçenek var: Doğal gaz, atmosfer basıncında, -162°C’ye kadar soğutulursa yoğunlaşıp sıvı gaz haline geçer. Ve “Sıvı Doğal Gaz”(LNG) olarak adlandırılır. Böylece gaz fazından sıvı fazına geçişte hacim 600 kez küçültülünce sıvı halde saklanabilmektedir. Bu durum, doğal gazın boru hatları ile taşınmasının teknik ve ekonomik anlamda mümkün olmadığı yerlere, gemi ve tankerlerle taşınmasını daha uygun hale getirmektedir.
Sıvı doğal gaz/LNG, kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan, sıvı hali bir yakıttır. Sıvı haliyle daha pratik taşınmakta ve depolanmaktadır. Ancak tüketime, gaz halinde sunulmaktadır.
Öyleyse Anamur’a doğal gazın Ermenek üzerinden borularla getirilmesi zahmetli ve masraflı ise “Sıvı Doğal Gaz” durumunda tankerlerle veya gemiyle getirilip gaz olarak sunulması mümkündür. Bu konuyu da Ak Parti ilçe başkanı Fevzi beye sorduğumda, Anamur için “Sıvı Doğal Gaz” halinde depolama yöntemiyle mümkün olabileceğini ifade etti.
Doğal gaz gelmesiyle seraların ve her türlü taşınmazların değeri artacak, Anamurlular rahat edecek... Ancak anladığım kadarıyla belediyenin Ak Parti yönetiminde olursa doğalgazın getirilebileceği anlaşılıyor. Ben işin görünen yüzünü yazıyorum. Talep bizden, getirmek ilgililerden ve Anamur halkından..
Hoş kalın. Mart 2018, Anamur. İsmet Kadıoğlu.