Bilim ve teknoloji çağındayız. Yeni teknolojilerle; düşünceden ilişkilere yaşam tarzına kadar herşey değişime dönüşüme uğruyor.

 

ABD’nin Acholen sistemi ile Türkiye ve beş ülke de kurduğu dinleme ve takip üsleri dünya kamuoyunun gündeminde. Sadece resmi makamlar değil, isteyen herkes dinleyebiliyor. 

 

Yazılımlar ve cihazlarla bilgisayarınızdaki bilgi akışı takip edilerek bilgileriniz okunabilir, cep telefonunuz dinlenebilir, mesajlarınız okunabilir.

 

Yüklenilen yazılımla, cep telefonu kapalı olsa bile cihazın bulunduğu ortamın dinlenmesini sağlanabilir. Bir başka programla ise cep telefonlarındaki mesaj trafiği ele geçirilebilir.

 

GSM baz istasyonunun yakınına kurulan bir cihaz ise hiç iz bırakmadan o bölgedeki tüm cep telefonlarının iletişimi takip ederek, aynı anda yüzlerce konuşmayı kayıt altına alıyor.

 

Dinleme ve bilgisayar takip sistemleri

Saat görünümlü GSM dinleme cihazı: Duvar saati görünümlü GSM dinleme cihazı, şüphe uyandırmadan yerleştirilen ev veya ofislerin dinlenmesinde kullanılıyor. Üzerindeki GSM vericisi sayesinde mesafe sınırı olmayan cihaz, Amerika'dan bile aranarak aktif hale getirilebiliyor. 3 adet kalem pille çalışan saat, 2 hafta boyunca kesintisiz dinleme yapabiliyor.

 

Resim çerçevesinde GSM dinleme cihazı: İçerisine gizlenmiş GSM vericisi sayesinde, bulunduğu ortamı mesafe sınırı olmaksızın dinleme imkânına sahip resim çerçevesi, şık görünümüyle dikkat çekiyor. Cep telefonu ile aranarak, çok yüksek ses kalitesi ile net bir dinleme imkânına sahip cihazı kullanmak için gizli bölüme bir cep telefonu kartı yerleştirmek ve duvara asmak yeterli oluyor.

 

Casus SMS yönlendirme ve takip yazılımı: İnternet üzerinden satışı yapılan casus SMS yönlendirme ve takip yazılımı, yüklendiği cep telefonlarının mesajlaşma trafiğini ele geçiriyor. Yüklenilen cep telefonunun tüm mesajlarının kopyasını gizlice istenilen bir cep telefonuna yönlendiren yazılım, iz bırakmıyor.

 

Kapalı cep telefonlarından dinleme yapma yazılımı: Phone dead yani telefon kapalı iken dinleme sistemi ise dikkat çeken diğer programlardan biri. Hiçbir şekilde telefonda görünmeyen ve tamamen gizli çalışan yazılım, uzaktan bir başka cep telefonu ile kontrol ediliyor. Ancak yazılımın yüklendiği telefon, belirli bir numaradan aranıp dinleme yapabiliyor. Farklı özellikteki bazı programlarda ise gönderilen bir kısa mesaj (SMS) komutu ile o telefonunun istenilen bir numarayı sahibine hiçbir belirti vermeden araması sağlanarak, bulunduğu ortam dinleniyor. Programın 2 saatlik demo sürümleri internetten indirilebiliyor.

 

Başka program ise: Yüklenen telefondaki tüm aktiviteleri izleyerek, SMS yoluyla istenilen cep telefonuna gizlice gönderiyor. Bu arada cep telefonundan yapılan görüşmeleri anında bir mesaj ile raporlayan sistem, gizlice araya girerek, görüşmenin dinlenmesini sağlıyor. Program sayesinde önceden tanımlanan numara ile yapılan her aramada, herhangi bir zil sesi, titreşim, ışık ve ekranda hiçbir belirti olmadan telefon açılıyor. Böylece telefonun bulunduğu ortamdaki konuşmalar ve sesler dinlenebiliyor.

 

Program uzman kişiler tarafından da saptanamayabilir. Trojan veya virüs olmadığı için de antivirüs veya antispyware güvenlik yazılımları tarafından da tespit edilemiyor.

 

Casus kameralar: Kalem düğme ve vida görünümünde kameralardır. Kravat ve çantalara gizlenmiş mini kameralar istenilen yere kolayca kamufle edilebilir. 

 

Casus bilgisayar programları; hedef alınan bilgisayar ve internet bağlantılarını takip ediyor.

 

Bilgisayardaki tüm işlemleri gizlice kaydeden ve arşivleyen program, tamamen gizli ve görünmez özelliğiyle dikkat çekiyor. Programı antivirüs programları bile tespit edemiyor.

 

Programı; sadece kuran kişi önceden kendi belirlediği şifre tuşlarla görüntüleyip kaydedilmiş tüm sohbetleri, yazışmaları ve elektronik postalar ile ziyaret edilen tüm siteleri izliyor. Belirlenen aralıklarla bilgisayar ekranındaki görüntülerin resimlerini çekerek kaydeden program, bu bilgileri önceden tanımlanan bir elektronik posta adresine de gönderiyor. Ayrıca program sayesinde bilgisayarda kullanılan tüm şifreler ele geçirilebiliyor.

 

Bilgisayara uzaktan kurulabilen casus program ise: Bir elektronik posta ile hedefteki bilgisayara gönderiliyor. Bilgisayar başındaki kişi kendisine ulaşan elektronik postayı açtığı anda program gizlice kuruluyor. Kurulduğu andan itibaren kayıt yapmaya başlayan program, internetin aktif olduğu her an, elde edilen verileri istenilen kişiye elektronik postayla iletiyor.

 

Günün Sözü: Bilgiye hakim olan, dünyaya da hakim olur.

Av.Prof.Dr.Nurullah AYDIN 

11 Eylül 2017-ANKARA