Onaylanan belediyeler birliğine göre Leposaviq, Zubin Potoku, Zveçan, Graçaniçë, Novobërdë, Ranillug, Partesh, Kllokot ve Shtërpcë olmak üzere bu bölgelerde Sırp belediyeler birliği kuruldu. 2013 yılında yapılan nüfus tahminine göre ülkede % 92 Arnavut nüfus yaşamakta. Halk Sırp belediyeler birliğinin kurulmasını kesinlikle reddediyor ve hükümeti de bu konuda eleştiriyor.

9 Ocak’ta büyük protestoların yaşandığı başkent Prishtina’da “Kendin Karar Al Hareketi” (Lëvizja Vetëvendosje), Kosova’nın Geleceği İçin İttifak ( Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës) ve Kosova Girişimi Partileri (NISMA për Kosovën) Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasına karşı çıkıyor. Ayrıca Karadağ – Kosova sınırının yeniden düzenlenmesini öngören anlaşmaya da karşı çıkan muhalefet partileri, eylül ayından beri meclis çalışmalarını boykot ediyor.

9 Ocak’ta yaşanan protesto sonrası ortaya çıkan tablo da ise, göstericilerin attıkları molotoflar yüzünden başbakanlık binası alev aldı ve tahrip oldu. Polis ve göstericilerden yaralananlar oldu. Polis, bu yaşanan olaylardan dolayı 24 kişiyi gözaltına aldı.

Kosova’daki muhalefeti tüm bu konularda haklı kılan durum ise, Sırbistan’ın kendi sınırları içinde yaşayan Arnavutlara aynı muameleyi göstermemesi…

Sırbistan halen Presheva Vadisi’nde yaşayan Arnavut nüfusa yönelik ayrımcı ve baskıcı bir politika izlemeye devam ediyor. Muhalefet partileri, 17 Şubat Bağımsızlık Günü’nde geniş katılımlı, hükümet karşıtı protesto düzenleme kararı aldı.