Öncelikle empati ve sempati kelimelerini size soruyorum.Sizce empati kurarken yanlışlıkla sempati kuruyor olabilir misiniz?Bu mümkün…

   Empati ; İnsanların yerine kendinizi koyarken ruhsal açıdan etkilenmemektir.Sempati ise tersi olarak etkilenmektir.Yani sınavı kazanamayan kişinin yerine geçtiğimizde üzülür isek bu sempatidir.Doğal olarak da başarının temeli empati kurmaktır.

   Sahi çoğu zaman ünlü ve güçlü insanların yerinde olmak istemedik mi!Elbette istemiş olabiliriz.Rol modeli seçmek yanlış bir düşünce değil.

   Einstein , Atatük , Alber Camus , Can Yücel… Çoğu zaman imrendiğimiz karekterlerdir.Hadi bombayı patlatalım.Aslında başarı için bu karekterleri kullanabiliriz.Öcelikle bu insanlar neden başarılı olmuştur sorusunu sorabiliriz.

   Bizler de başarı için başka insanların yerine kendimizi koyabiliriz.

   Büyük insanların kafasının nasıl işlediğini düşünebiliriz.Kafalarının nasıl işlediğini bilmek sizin de kafanızın nasıl işleyeceğini gösterir.Başka insanların mevkisine kendimizi koyarak başarıya ulaşabiliriz.

   Bu bir karekterdir ve nasıl başarılı olacağımızı gösterir.

   Birlikte küçük bir analiz yapalım.Analiz konumuz da Einstein olsun.

   -Einstein sınavlardan başarısızlıkla çıktı.Polyteknik okuluna giremediği  için ticaret okulunu seçti.Buradan ulaşamadığımız  hedef için yöntem değiştirmemiz gerektğini çıkarabiliriz.Kapıdan direk giremeyecek isek dolanarak girmeye çlaışabiliriz.Evet bir nebze de olsa bu adamın beyninin işleyiş yapısını çözebildik.

   -Einstein , formüllerin yazılı olduğu bir kitabı vardı.Ezber konusunda saplantılı değildi.Asıl amacı mantığı çözmekti.Mantık çözüldükten sonra formüller bir şekilde yan yana gelebilirdi.Bizlerde ezberin mantıktan önemli olmadığını çıkartabiliriz.Asıl amacın formül değil de mantık olduğunu kavrayabilriz.

   Zira bulamadığınız bir icat için kitap dolusu formül ne işe yarar ki.Çilingirlerin yaptığı gibi kapı açabilir miyiz?Tabi ki de hayır! Elimizde tornavida olması o kapıyı açacağımız anlamı taşımaz.Çünkü işin mantığını bilmiyoruz.

   Artık başarı için kasmamıza gerek olmayabilir.Kilidimiz başarıyı aralamış insanlar olabilir.Yapacağımız kilidi elde edip mantığımızla güçlenmek.Sevgiyle kalın.


İdris Karataş Kişisel Bloğu İçin Tıklayınız...