“Okulumuz 100.yıl kutlamaları kapsamında yapılacak çalışma ve faaliyetlerde görev almak ve hazırlanacak çalışmalara katkı sunmak isteyen herkes okul idaresi ile iletişime geçebilir.” Bu ilan; Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nun, eğitime maddi ve manevi olarak destek olmak isteyen gönüllü hayırseverlere, okulun web sayfasında yapmış olduğu duyurusudur.

Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nun ilk binası, artık Antalya Valiliği’nin yeni binasıdır. Bu bina her türlü asil geçmişiyle bir tarihtir. Tarihi binalara resmi kurumları taşımak alışılmış bir uygulamadır. Daha öncesinde Antalya’nın en eski ilkokulu olan bu bina, köklü geçmişe sahiptir ve izleri hala durmaktadır.

Tarihe ait eski bilgileri, araştırmacı yazar kent tarihçisi Hüseyin Çimrin’in yazılarından faydalanarak, şimdiki Hükümet Konağı eski gazi Mustafa Kemal İlkokulu binasının tarihçesine bir bakalım.

Okul 1916 yılında, iki katlı ahşap yapı olarak, o günlerin deyimiyle amele taburuna yaptırılmıştır. Ahşap yapının ağaç aksamının, Korkuteli ilçesinden sağlandığı kayıtlardan anlaşılmaktadır. Ve 1916 yılında “İttihat ve Terakki Mektebi” adıyla öğretime başlamıştır. Ancak 1. Dünya savaşının bitmesiyle, Antalya’yı İtalyanlar işgal etmiş ve okul İtalyanlarca askeri birlik kışlası olarak kullanılmıştır. Okul geçici olarak bir başka binaya taşınmıştır. İki yıl sonra İtalyanlar Antalya’dan çekilince okul eski binasına taşınarak “İttihat Terakki Numune Mektebi” adı altında öğretimine devam etmiştir.

 

Cumhuriyet’in ilanından sonra, sadece erkek öğrencileri okutulduğu için “Gazi Erkek Mektebi” olan okulun adı, 1925 yılından itibaren karma eğitime başlayınca, günümüzdeki adı olan  “Gazi Mustafa Kemal İlkokulu” olarak değiştirilmiştir.

Bina iç düzenlemeleri Osmanlı ve Selçuklu geleneksel mimari tarzına göre tasarlanmıştır. Bina genel bütünlüğü içinde, Antalya’dan geçen birçok medeniyetin izlerini taşır.

 

Asırlık okulda; kuruluşundan beri Antalya’nın ilkokullarından birisi olması nedeniyle, şehrimizi temsil eden devlet adamları ve sayısız değerler yetiştirilmiştir.

 

Yukarıda da bahsettiğim gibi; okulun ilk binası 2007- 2008 öğretim yılın başında tadilat yapılarak şimdiki Antalya Hükümet Konağı olarak kullanılmaya başlamıştır. Okul Konyaaltı ilçesindeki yeni yapılmış binasına bu tarihten itibaren taşınmış olup, şu anda güzel bir yapıyla yapılmış binasında devam etmektedir.

 

Asırlık okulun 100.onur yıl kutlamasını ve yapılabilecek etkinliklerin neler olduğunu okul Müdür Yardımcısı Hakan Bal’a sordum ve kendi ağzından şu bilgileri sizlere sunmak istiyorum.


Hakan Hoca, okulun Osmanlı dönemlerinden itibaren Türkiye’nin tarihini bilen bir okul olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle başladı:
“Antalya Gazi Mustafa Kemal İlkokulu 100.yılını kutluyor.
Kutlama programlarımız 23 Nisan ile başlayıp Aralık sonuna kadar çeşitli etkinlikler içermektedir. Ayrıca kitap, belgesel dergi, söyleşiler, sponsor bulunursa konser, yılsonu, Eylül’de ağaç dikme etkinliği vb. etkinlikler olacak. Etkinlik tarihleri okulumuzun resmi web facebooktaki sayfamız ve grubumuzda paylaşılacaktır. Ama öncelikle okulumuzun mezunlarına ve emektar öğretmenlerine ulaşmamız gerekiyor. Bu konuda zorlanıyoruz. Ayrıca sponsor konusunda ciddi anlamda, bu onur yılında okulumuza ve yapılacak etkinliklere sahip çıkmasını bekliyoruz. Çünkü Antalya’da 100. yılını kutlayan tek okuluz. Okulumuzun mezunlarına ve emektar öğretmenlerine ulaşmaya çalışıyoruz. 100. yıl kutlamalarında herkesi aramızda görmek istiyoruz.
Ayrıca bu etkinliklerde aktif olarak bize yardımcı olmak isteyenlerin bizimle iletişime geçmelerini rica ediyoruz” diyerek sözlerini bitirdi Hakan Hoca.

Antalya’da 100 yılını tamamlamış tek okul ve başlı başına bir tarih olan bu okulumuzu etkili ve yetkili kişilerin ele almaları konusunda bilgilendirmeyi ben kendime bir görev olarak kabul ettim. Benden bu kadar gerisi duyarlılara ait.

Not: Hakan Bal; bu yazıyı hazırladığım dönemlerde okulun Müdür Yardımcısı idi. Daha sonra yeni açılan bir okula kurucu müdür olarak görevlendirilmiştir.

Hoş kalın. Ağustos 2016. Antalya İsmet Kadıoğlu.