-Kimliği Çingene. Türkler arasında bu kimlikle aşağılanacağını bildikleri için kendilerini başka kimliklere, hatta dinlerini dahi gizleyenler var. Bunlarla karşılaşmışlığım ve şok olmuşluğum var. Üzücü tabi. Oysa ki, Çingeneler dünyanın en güzel halklarındandır.
-İnancı Alevi. Alevi olduğu halde, önce ülkedeki, baskıcı rejimin verdiği alışkanlıkla kimliğini gizlemek zorunda kalınmıştır. Sonra bu git gide asimilasyona dönerek Sünniliğe geçişi hızlandırmıştır. Fakat Avrupa'nın ortasında Alevi inancında olup, bunu gizleyenlerle de karşılaşmışlığım var. Hatta abartıp turbana girenler var.
Oysa Alevilik Humanist bir inançtır. İnsanı incitmekten kaçınır. 'Benim Kâbe’m insandır' der. 
Çarşaf, turban, çador ve benzeri şeylerle örtünmez. Bu ne Alevi Türklerde, ne de Alevi Kürtlerde yoktur.
-Kimliği Kürt. Kürt olduğu halde, Türk’müş gibi yaşayanlarda azımsanmayacak sayıda. Bu tutum genelde çıkar ilişkilerinden kaynaklanıyor. Alış verişte müşteri kesimi Türk ise derhal Türk olunur.
Oysa Kürtlük renkli bir kimliktir. Özünde farklı inançtan inanları da barındırır. Asırlarca bastırılmış, katledilmiş, topraklarında yabancılaştırılmaya çalıştırılmış fakat buna hep karşı durmuş, dinamik bir halktır. Demem o ki, gizli Kürtlerle karşılaşmışlığım da çoktur. 
-Kimliği Türk. Türk olduğu halde, Avrupa'da doğmuş, Avrupalılarla büyümüş. Onlardan biri olmuş çok kişi vardır. Öyle ki, Türk kimliğinden rencide olup, bu kimliği ret edenler, kendilerini artık Avrupa'nın hangi ülkesindeyse oranın öz vatandaşı olarak görenlerle de epey karşılaşmışlığım var. Oysa ki, omurgayı dik tutup, kimliğine sahip çıkmak varken. Onların ülkemiz üzerinde oynadığı oyunlara destek vermek olur mu?
Sonuç: Kimliği, inancı ne olursa olsun, onu olduğu gibi kabul etmediğimiz sürece, birbirimize sahip çıkmadığımız sürece, güçlü ülkeler bizleri daha çok parmağında; Kürt, Türk, Alevi, Sünni, Sağ, Sol, Evet, Hayır vs... diyerek oynatacaklar.
Ülke topraklarımızda yaşayan bütün kültürleri, halkları, renkleri olduğu gibi, onları farklılaştırmadan sahiplenmeliyiz. Bari bundan sonra yapalım bunu. Yukardaki tablo da çoğalmasın, uzayıp gitmesin. Haksızlıklara karşı duralım. 
KENDİMİZE GELELİM. YOKSA ONLAR BİZE GELECEK.