• DOLAR 32,60 %0.38
  • EURO 34,79 %0.16
  • ALTIN 2.496,42 %0.48
  • BİST100 9.464 %-0.63
  • BITCOIN 65.000 %3.86
  • ETHERIUM 3.110 %1.51
22°

Mezitli, Mersin

Mersin Türkiye’nin büyük illerinden biri olan Akdeniz bölgesinde bulunan bu il deniz kıyısıyla oldukça turisttik bir alana sahiptir. Mersin her yıl birçok turiste ev sahipliği yaparken limanı sayesinde de ihracat alanında da büyük önem taşıyan bu ilin büyük ilçelerinden biri olan Mezitli Mersin ‘in 11 km yakınlıkta oldukça büyük bir ilçedir. Mezitli ‘nin isminin uzun yıllar önce bölgede yaşayan Mezitlioğulllarının yörede bulunduğu zamanlarda o yerin adına mezat olarak anılmaktadır. Yıllar geçtikçe Mezit olarak değişmiştir.

Mezitli ilçesi Konumu ve Tarihi Yerleri Nedir?

Mezitli Mersin arazi yapısının büyük bir bölümü dağ, yayla ve deniz arasında kalan bir kıyı şerididir. Mezitli ilçesi birçok tarihin izlerini de taşımaktadır. Soli Antik kenti, Fındıkpınarı yaylası, kuyuluk tabiat parkı, kuzucubelen kalesi, kız kalesi, Aynalıgöl mağarası, limonlu çayı, Cennet ve cehennem mağarası ve birçok gezi alanı ile Mezitli ilçesinin tarihle iç içe olan bir bölgedir.

Soli kenti Roma generali Pompey tarafından Antik Yunan kenti Soli’nin kalıntıları Mezitli ilçesinin içinde yer almaktadır.

Fındık Pınarı yaylası, Torosların eteklerine kurulmuş küçük bir beldedir. Mezitli sınırları içinde bulunan birçok ağaç çeşidinin bulunduğu bir doğal güzelliktir.

Kuyuluk tabiat parkı Çamlıca mahallesinde bulunan çok büyük bir alana sahip piknik alanı ve ağaçların sayesinde bol bol oksijen alınacak bir alandır.

Kuzucu Belen Kalesi Mezitli Fındıkpınar yolu üzerinde ortaçağ mimarisinin hakim olduğu kale dikdörtgen bir yapısı bulunan kale iki katlıdır.

Kız kalesi turkuaz suların ortasında muhteşem ihtişamı ile tarihi yapı olan kız kalesi Mezitli merkeze yakındır. Aynalı göl mağarası 1999 yılında bir çoban tarafından şans keşfedilen bu mağara içinde yer alan göl ile dikkat çekmektedir. Limonlu çayı doğası ve suyun turkuaz rengi ile görülmeye değer bir alandır. Cennet ve cehennem mağaraları obrukları, akarsuyun aşındırması sonucu doğal olarak oluşmuştur.

Mezitli'nin Kaç Mahallesi Vardır?

Mezitli Mersin ilçesinin yaklaşık 40 mahallesi bulunmaktadır. Bazı mahalleleri ilçe merkeze çok yakınken bazıları uzaktadır. 75. Yıl Mahallesi, Akarca mahallesi, Akdeniz mahallesi, anayurt mahallesi, Atatürk mahallesi, Bozön mahallesi, Cemilli mahallesi, Cumhuriyet mahallesi, Çamlıca mahallesi, Çankaya mahallesi, Çevlik mahallesi, Davul tepe mahallesi, Demir ışık mahallesi, Deniz mahallesi Doğançay mahallesi, Doğlu mahallesi, Esenbağlar mahallesi, Eski Mezitli mahallesi, Fatih mahallesi, Fındık pınarı mahallesi, Hürriyet mahallesi, İstiklal mahallesidir.

Ayrıca Kaleköy Mahallesi, Koca yer mahallesi, Kuyuluk mahallesi, Kuzucu mahallesi, Kuzucu Belen mahallesi, Menderes mahallesi, Merkez mahallesi, Pelitkoyağı mahallesi, Sarılar mahallesi, Seymenli mahallesi, Şahin tepesi mahallesi, Takanlı mahallesi, Tece mahallesi, Tepeköy mahallesi, Tol mahallesi, Viranşehir mahallesi, Yeni mahalle, Zeybekler mahallesidir.  Oldukça büyük bir ilçedir tüm mahallelerine şehir içi dolmuş yolları ve çalışkan belediyesi sayesinde oldukça bakımlı ve modern olan Mezitli Mersin şehrinin bir ilçesidir