Eğitim; bir milletin gelecek kuşaklarına, milli varlığının, birliğinin ve geleceğinin temellerinin öğretildiği süreçtir.

 

Eğitim; bir milletin varlık ve bekasını ilgilendiren temel gerçekliktir.

Bu süreçte sorumluluk almak, seçkin ve onurlu bir görevdir.

 

Eğitimin; özgür olması, herhangi bir ideolojik, dini, ırki, etnik ve mezhepsel eğilimlerden uzak ve bireyin özgürlüğünü geliştirecek şekilde yapılması gerekir.

 

Öğretmen; özgür düşünen, kendine güvenen, araştıran, okuyan, sorgulayan, bilen, anlayan, anlatan, öğreten, yansıtan nesiller yetiştiren örnek kişidir.

 

Öğretmen; her türlü ortamda, her türlü yönlendirme ve baskılara karşı, gerçekleri sadece gerçekleri akıl, bilim, sanat ve estetik anlayışla ortaya koyan rehber kişidir.

 

Öğretmen; öğretiyle, yaşantısıyla yaşayan kuşaklara ve gelecek kuşaklara rol model olması gereken kişidir.

 

İlk öğretimden üniversite öğretimine kadar eğitimin her aşamasında görev alan öğretmenler; eğitim ve öğretimin temel konularını öğretmekle kalmamalıdır. Aynı zamanda;  bölgesel, küresel gerçekleri ve ülkenin içinde bulunduğu siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve güvenlik gerçeklerini dikkate alarak çok yönlü bireyler yetiştirmeye odaklanmalıdır.

 

Öğretmen bilgi birikimi ile;

Öğrenciyi; bugünden geleceğe hazırlamalıdır.

Toplumu; araştırma ve incelemeye dayalı yayınlarla aydınlatmalıdır

Devletin kurumsal bürokratik yapılarının karar alma sürecinde; muhtemel olgularla ilgili bilgilendirici çalışmalar yapmalıdır.

 

İnsan, toplum ve devletin aydınlanmasında, bilinçlendirilmesinde bu derece önemli göreve sahip öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarım.