Dolar endeksi geçtiğimiz haftayı değer kaybederek kapattı.Geçen hafta yayınlamış olduğumuz sayımızda dolar endeksinin değer kaybedeceğini belirtmiş idik.Hafta içi açıklanacak olan Amerika MB (FED) faiz kararında,FED in değişikliğe gitmeyeceği yönünde beklentiler ağırlık kazanmıştır..Bir diğer faktör ise FED'in parasal genişlemeyi azaltacağı yönündedir.

 

Peki Parasal Genişlenin Azalması ne demektir?

Parasal genişleme Amerikan Merkez Bankasının ,piyasadan tahvil alımıdır.Yani bir bakıma ''bedava kredi'' denebilir.Amerikalı şirketlerin kasalarında yer alan devlet tahvili başta olmak üzere birçok tahvil çeşidi faizleri 2008 de çok düşük seviyeye çekildi ve değerleri çok düştü..Örneğin değeri 100 milyon $ olan bir tahvil, piyasada  %10-20 arası değer kaybederek işlem gördü.Tahvillerin vadesinin işletmeler için yeterli karı sağlamayacak olması ve likidite sorunu ile tahviller çöp değere kadar geriledi.Yani ABDli bir şirket ,ABD tahvilini teminat göstererek, diğer piyasalardan kredi veya likidite (ortak) bulamadı.Bunun sonucunda şirketler hem yatırımlarını kaybettiler.Hemde ticari dengelerini sağlayamayıp piyasadan borç bulamadılar.Özellikle sigorta şirketlerinin zararı bu nedenle ortaya çıkmış idi ki FED ,AIG gibi bir devi satın alarak krizinin daha da büyümemesi için çok önemli bir adım atmış idi.

 

Bundan sonra FED in ,tahvil alımını azaltması, likidite sorunu yaşayan işletmeler için yeniden tehdit olmaya başlayacak demektir.

 

FED tahvil alımını azaltacak fakat aynı zamanda politika faizlerini değiştirmeyecektir.Bu nedenle tahvil ve bono faizlerinin yükselmesi likidite sorunu yaşamayan işletmelerin tahvil piyasasına dönmesine sebeb olacaktır.Yani işletmeler likidite sorununa tekrar yakalanmamak için bu sefer yüksek hacimde ''hisse senedi '' satacaklardır.Sorun görmedikleri ülke tahvillerine yatırım yapacaktır.

 

Yani ABDli fonlar ,ABD piyasalarından çıkarak yeni bir krize neden olabilir.

 

Çin'e Yatırım Yapmak

 

Çin 10 yıl önce ABD ekonomisinin %14’ü kadar, 1,5 trilyon $’lık ekonomisiyle dünya liginde 6. sıraya çıkabiliyordu. 2012 yılı sonunda 8,3 trilyon $’a ulaşan ekonomisiyleABD'den sonra gelmektedir.

 

10 yıl sonra tahmin edilen rakamlara göre Çin 47 trilyon$lık ekonomiye ulaşması beklenmektedir.Büyüme oranları sabit kalmış olsa bile 10 yıl sonra Çin dünyanın en büyük ekonomisi olması beklenilmektedir.

 

Türkiye

Geçtiğimiz hafta belirttiğimiz şekilde USDTRY 1.895den geri dönerek 1.92 seviyesinden haftayı kapatmış idi.Hisse senedi piyasalarında halen çıkışlar devam ediyor.Hem politik hemde ekonomik sorunlar Türkiye'de yatırım yapılacak alanı tahvil-bono yani sabit getirili varlıklara yönlendiriyor.

 

Bizler bu hafta Türkiye Piyasasında Döviz cinslerinde Dolar,Euro,Sterlin,İsviçre Frangı'nı,Emtialardan Altın ve Gümüş'ü değerlendirdik.Hisse senedi piyasalarında ise Ereğli,Halkbank,Tüpraş' değerlendirdik.Bu raporlara www.dovizdergisi.com 'dan ulaşabilirsiniz.Burada şu anlık Dolar /Türk Lirası ve Euro/Türk Lirasını sizlerle paylaşacağız.

 

Dolar/Türk Lirası

Haftayı 1.925den kapatan kur ,Merkez Bankasının politikaları ile 1.895 e kadar hafta içi inmiş idi.Bizler geçen hafta “kur gerileyecek fakat bu kur düşüyor anlamına gelmez” demiştik.1.937 seviyesi bu hafta test edilebilir.Fakat bu hafta Fed'in Dolar'ı değersiz kılacak açıklaması ile kur  yine 1.895 e inebilir.Bu hafta içi kur yükselirse 1.937den 1.895 hedefli satılır görüşündeyiz.

 

Euro/Türk Lirası

Geçtiğimiz hafta Euro'nun değerleneceğini yazmış idik.Haftayı 2.556dan kapatan kurda bizler 2.63e kadar yükseliş dinamiği görüyoruz.EURO/DOLAR paritesinin bu hafta 1.34li seviyeleri test etme ihtimalinin yüksek olması ile kur yükselişine devam edecektir.Euro cinsi yatırım yapılabilir.