Emine Erdoğan, İstanbul’da gerçekleştirilen Somali 6. Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu kapsamında düzenlenen ‘Kadın, Barış ve Güvenlik’ konulu panele katıldı. Somali Hükûmeti ve Birleşmiş Milletler Kadın Kuruluşu’nın ev sahipliğinde, Danimarka, İsveç, Norveç ve İngiltere temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen panelde, ‘Güvenlik ve adaletin geliştirilmesinde kadınlar nasıl aktif rol oynayabilir?’ sorusuna cevap arandı. Adı geçen ülkelerin ilgili bakan ve bakan yardımcılarının hazır bulunduğu etkinlikte Emine Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı’nın eşi Qamar Omar Ali ile birlikte panelin kapanış konuşmasını yaptı.


“SOMALİ’NİN TÜRK HALKININ GÖNLÜNDE ÇOK ÖZEL BİR YERİ VAR”

Konuşmasına, Somali’nin Türk halkının gönlünde çok özel bir yeri olduğu vurgusu ile başlayan Emine Erdoğan, 2011 yılında yaptığı ziyaretle Somali’nin zor koşullarına şahit olduğunu, fakat o tarihten bu yana ülkede büyük bir ilerleme kaydedildiğini ifade etti ve Somali halkının kendi ayakları üzerinde doğrulmaya çalışma gayretini memnuniyetle gördüğünü söyledi. Emine Erdoğan, bir ülkede barış ve güvenlik tesisinin ancak kadının toplumda hak ettiği yeri almasıyla mümkün olacağına inandığını belirtti. Türkiye’nin Afrika’daki sorunları yakından takip ettiğini belirten ve “Afrika’dan yükselen her ses, Türkiye’de yankılanmaktadır” diyen Emine Erdoğan, Türkiye toplumunun elinde olanı paylaşma, yardıma ihtiyaç duyana kucak açma konusunda oldukça duyarlı olduğunu ifade etti.


“Uluslararası toplum olarak, kadının statüsü dâhil Somali’de olumlu yönde gerçekleşen gelişmeleri sahiplenmeliyiz” diye konuşan Emine Erdoğan, 2016 yılında Somali’de yapılacak seçimlerin Somali ve özellikle kadınlar için bir dönüm noktası olacağını vurguladı.

Toplantı öncesinde Emine Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı’nın eşi Qamar Omar Ali, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve Somali Kadın Hakları Bakanı Zahra Samantar ile baş başa görüşerek tecrübe paylaşımında bulundu.