16 Nisan Pazar günü yapılan referandumun sonucu evet çıktı. Bundan sonra halk söz sahibidir, bu duruma kim nasıl bakarsa baksın. Dik dik, yan yan, “mal mal” mı bakar yok hoş mu bakar bilemem ama kim nasıl bakarsa baksın söz milletin. Millet kendini yönetecek kişilere bir 5 sene güvenoyu verecek. Onlar beceremez ise, kendini daha iyi yöneteceğini inandığı ekibe güvenoyu verecek.

Kazanan, Tayip Erdoğan değil, Devlet Bahçeli değil, evet oyunu veren değil;  millet kazandı. Evet diyenlerle birlikte hayır diyenler de kazandı. Türkiye kazandı, herkes kazandı. Millet kazandı. Önemli olan uygulayıcıların, adaletli ve layıkıyla uygulamasıdır.

Bu değişikliğin Devlet Bahçeli desteğinin olması sayesinde olduğu doğrudur. Bahçeli desteği olmasaydı referanduma gidilemiyecekti. Bahçeli her zorlukta parti menfaatini değil ülke menfaatini gözetmiş, onu öncelemiş, negatifi değil pozitifi tercih etmiş ve ülkemize kazandırmıştır. Sağ olasın Bahçeli. Buna rağmen MHP tabanında hayır taraftarının çok olabileceği çıkan evet oy oranlarından tahmin edilebilmekte. Bu da bir gerçek sanırım.

Bu oylamanın en önemli sonuçlarından biri, Doğu ve Güneydoğu’nun oy oranları sonuçlarıdır. Buralardaki halk PKK’ya dersini verdi. HDP’nin belediye başkanlarını görevden alınıp kayyum atanması sonucu, yapılan hizmetin farkını gördü. HDP başkanlarının hizmet yapmadığını hendekler kazıp insanları hendeklere gömmek istemesinden başka iş yapmadığını gördü. Sonuçlara baktığımızda, birçok ilde alınan oyların kendi içinde %50 arttığını görüyoruz. Hendekler ve sonrası operasyonların oluşturduğu sürece rağmen:
Diyarbakır %22’den %33’ye çıktı
Hakkari %11’den %32’ye çıktı
Şırnak %11’den %30’e çıktı
Mardin %28’den %42’a çıktı
Van %30’dan %44’e çıktı
Kars %35’den %51’ye çıktı
Bingöl %64’den %73’e çıktı
Bitlis %43’den %59’ya çıktı
Batman %28’den %41’e çıktı
Ağrı %27’den %45’e çıktı.
Bunların hepsi ortada ve gerçek. Bu oranların %50 gibi artışlar olduğunu ve evet oyuna, Doğu ve Güneydoğu’nun taraftarı olduğunu gösteren değerlerdir. Doğru ve gerçek olan bu.

Anamur sonuçları yüzümüzü güldürmediğini görüyorum. %62,5 hayır, %37,5 evet oyu çıktı Anamur’da. Güçlü iktidarların gücünden öncelikli faydalanmak yerine, hep muhalefet yanında olan Anamur’a yapılan hizmetleri Anamur göremiyor. Asrın projesi, kapalı devre sulama sistemi, Anamur Mersin yolu. Anamur Gazipaşa yolu ve Gazipaşa Hava Alanı da Anamur’u tatmin etmediğini görüyorum. Ama çıkan evet sonucu Anamur’a da yarayacaktır. Bu sonuç Anamur’a kazandırmaya devam edecektir İnşallah.

Bundan sonrasında bize düşen birbirimize göstereceğimiz davranışlarla; birbirimize, bütün yaratılanların hepsine, sevgi-saygı ile bakarak yaklaşırsak, daha net olmuş oluruz. Ve sevgiyi de saygıyı da daha fazla hak etmiş oluruz. İnsanın doğasında, kin, nefret, intikam gibi duygular olsa da karakterimize sonradan ilave edilmiş duygulardır. Onlardan uzak durmalıyız. Birlik, beraberlik ve kardeşlik zamanıdır. Referandum sonucu hayırlara vesile olsun.
Hoş kalın. Nisan 2017 Anamur. İsmet Kadıoğlu.