• DOLAR 32,37 %0.15
  • EURO 34,97 %-0.32
  • ALTIN 2.325,48 %0.22
  • BİST100 9.080 %0.00
  • BITCOIN 70.400 %0.49
  • ETHERIUM 3.580 %0.6
20°

Toroslar

Mersin iline bağlı merkezi bir ilçe olan Toroslar il merkezinin kuzeydoğusunda yer alır. Yüzölçümü en fazla olan ilçesidir. Adını kuzeyinde yer alan Toros Dağları’ndan almaktadır. Mersin’in yaz aylarındaki kavurucu sıcağından serin yaylara geçişin sağlandığı yer Toroslar ilçesidir. Bulunduğu bölge itibariyle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen ilçe tam olarak Akdeniz ikliminin özelliklerini taşır.

Yaylara çıkıldıkça bu durum değişebilir. Yayların yüksek kesimlerinde kar görülür. Yazları serinleyip nefes almak isteyenler için yaylalar bulunmaz bir nimettir. Halkının büyük çoğunluğunun meyvecilikle geçindiği Toroslar ilçesinde hayvancılık da ikinci sırada yer alır.

Toroslar İlçesinde Gezip Görülecek Yerler

Toroslar ilçesi tarihi ve kültürel bakımdan son derece zengindir. Gezebileceğiniz yerlerin sayısı bir hayli çok olduğundan bir güne değil birkaç güne zor sığdırabilirsiniz. Arkeoloji dünyasında ayrı bir yeri olan Yumuktepe Höyüğü kent merkezinin 1 km uzağındadır. Neolitik çağın izlerini günümüze taşıyan bu höyüğün buluntuları ise Mersin Müzesi’nde sergileniyor.

Bir diğer gezi durağı Hebilli Köyü’nde yer alan Hebilli Kalesi’dir. Orta çağ dönemine ait olan bu kalenin Mersin’e uzaklığı yaklaşık olarak 18 km’dir. Ardından da sıra Gözne Kalesi’ndedir. Yine Ortaçağ dönemine ait bir kale olduğu göze çarpar. Ortaçağ ve Neolitik çağ eserleri bakımından oldukça zengin olan Mersin ve Toroslar ilçesi o dönemlerin pek çok izlerini taşıyor. Gerek müzeler gerekse açık hava müzeleri ve kaleleri ile tam bir hazine durumundadır.

Sinap Kalesi, Çandır Kalesi ve Kızlar Kalesi olarak da bilinen Manastır, Belengeşlik Kalesi ve Hisar Kale gibi daha pek çok tarihi mekân bu yörede ziyaretçilerini bekliyor. Bizans dönemine ait birçok bilgi ve eser bulabileceğiniz bu ören yerleri ve tarihi alanlar ilginizi çekebilir ve tarihte yolculuk fırsatını yakalamış olursunuz.

Toroslar İlçesine Nasıl Gidilir?

Karayolu, demiryolu ve havayolu ile Toroslar ilçesine ulaşmanız mümkündür. Karayolundan hem kendi aracınız ile hem de toplu taşıma kullanarak gidebilirsiniz. Mersin şehir merkezine 5 km uzaklıkta yer akan Toroslar’a minibüs, otobüs seferleri bulunmaktadır.

 Eğer demiryolunu tercih ederek Mersin’e ve Toroslar ilçesine gitmek isterseniz TCDD seferlerini takip edebilirsiniz. Demiryolu istasyonundan özel araçla veya toplu taşıma yoluyla Toroslar’a varabilirsiniz. Mersin merkez ilçesinden toplu taşımaya bindiğinizde yaklaşık olarak 9-10 dakika gibi bir sürede Toroslar ilçesine varmış olursunuz.

Tüm diğer Mersin ilçelerinden de aynı şekilde ulaşım sağlamanız mümkün.   Halk otobüsleri, minibüsler ve özel taksiler gibi taşıtların birçoğunu kullanarak Toroslar’ a varabilir, konaklayabilir ve bu bölgeye mahsus muhteşem yöresel tatları deneyimleyebilirsiniz.  

Havayolunu tercih edecekler için ise en yakın havalimanı Adana Havalimanı’dır. Havalimanı sonrası yine özel araç veya toplu taşımayı kullanarak Toroslar’a ulaşırsınız. Adana-Mersin Otoyolu üzerinden yaklaşık olarak 1 saatte Toroslar ’da olabilirsiniz.