Bir kentte en önemli ve kente en yararlı olabilecek toplantı nedir? diye sorarsanız “İl Koordinasyon Toplantısı” derim.
İl Koordinasyon toplantıları, üç ayda bir o kentin Valisi Başkanlığında yapılır. Bazı Vali Yardımcıları, bütün Bölge ve İl Müdürleri, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Üniversite Rektörleri ve STK temsilcileri katılır. Her müdür kendi üç aylık çalışmalarıyla ilgili rapor verir. Belediye Başkanları ve Kaymakamlar bölgeleri ile ilgili bilgi alırlar, sorunlarını dile getirirler. Oda ve STK Başkanları da kentle ilgili soru sorup bilgi alabilirler.

Neredeyse on yıla yakın zamandır bütün İl Koordinasyon Toplantılarına katılıyorum.

Bugüne kadar bu toplantılarda bulunmayan Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi de yeni dönemde toplantılara katılıyorlar ve katkı veriyorlar. 
Bu toplantıda beni en çok etkileyen ve sevindiren merkezî yönetimle yerel yönetimin işbirliği içerisinde, kentin bugüne kadar biriken, ötelenen bazen de çözümü engellenen sorunlarını çözme iradesindeki ortak kararlılığı. 
Maalesef bunu 15 yıldır ilk kez yeni dönemde görmeye başladık

Belediye Başkanları, Oda Başkanları ve önemli STK’ların Başkanları çoğu zaman hepsi bu toplantılara katılmadı ya da bir temsilci gönderdiler. Hiçbir toplantıya katılmayan bazı kent dinamiklerini de hatırlıyorum. Kentle ilgili duyarlılık gösterdiğini iddia edip sürekli basın bildirileri yayımlayan STK’ların ve Oda, konsey, şura, platform vs. Başkanlarının da çoğu bu toplantılar da yoktu.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir İl Koordinasyon Toplantısı ile ilgili şunları yazmıştım:

Mersin’de göreve başladığında Sn. Bakan Lütfi Elvan’ın Bölge Müdürleri ve İl Müdürlerinden brifing alarak birçok sorunun ve projelerin konuşulduğu benzer bir toplantıyı hatırlıyorum. 
Toplantıdan sonra çok kısa bir zamanda bazı projelerin ve kurumlardaki çalışmaların hızlandığını ve bazı müdürlerin de değiştiğini gördük. 
O günlerde Bakanımıza ulaştırılan 149 talebinde 80 inin gerçekleştirildiğini söylemeliyiz.
O dönemi kısaca hatırlamaya çalışırsak:
Valimizin yatırımların gerçekleşmesindeki ciddi gayretini ve tüm müdürlüklere aksaklıkları anında bildirmeleri ve çözüm bulunması yönündeki istek ve kararlılığını gördük.
Yeni Arkeoloji Müzesi İnşaatı’nda ödenek aksaklığının Bakanımız 
sn. Lütfi Elvan desteğiyle çözüldüğünü öğrendik.
Kızkalesi elektrik hattı ile ilgili talep edilen ödenek yine Bakanımızın desteğiyle sağlanmış ve yeni okul yatırımları ilave edilmiş.
Toplantıda Karayolları Bölge Müdürü önemli bilgiler verdi.
Bayram tatilinde Mersin – Silifke arasındaki trafik yoğunluğunun sebeplerini açıkladı.
2015 yılında ortalama araç yoğunluğu 30.520 iken, Bayramda 62.264 e çıkmış tatilin 7. Gününde ise 76.092 olmuş.
Yine bu toplantıda Adana – Mersin arasında yapılacak hızlı trenle sürenin 
30 dk. nın altına ineceğini öğreniyoruz.
D.S.İ Bölge Müdürü’nün de açıklamaları çok önemliydi. Kısa zamanda tüm bölgeye hakim olmuş çalışkan bir Müdür.
Yeni Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı göreve başlayalı henüz bir ay olmasına rağmen konulara hakim olarak aydınlatıcı açıklamalar yaptı.

* * *

12 Temmuz günü yeni Valimiz Ali İhsan Su’nun katıldığı ilk İl Koordinasyon Toplantısı’nda bulundum. Bu toplantı ilk olması bakımından ayrı bir öneme sahipti.
Görevliler telaşlı ve heyecanlıydı. Hazırlıkları kontrol ediyorlar, bir aksaklık olmamasına çalışıyorlardı.
Dağınık durumda oturanların ön tarafa geçerek toplu ve düzenli görünmeleri sağlandı.
Bölge Müdürleri ve İl Müdürleri iyi hazırlanmış bir şekilde projeleri, ne aşamada olduklarını detaylı olarak anlattılar.

*İlk olarak DSİ Bölge Müdürü konusuna çok hakim olarak bilgi verdi. Kalkınma Bakanımızın yaptığı ilk toplantıyı ve hemen arkasından değişen DSİ Müdürünü hatırladım.

*Daha sonra Karayolları Bölge Müdürü konuşmasını yaptı. Görev yaptığı önceki dönemden de kendisinin çalışkanlığını ve konulara hakimliğini biliyorum.
Pozantı yolunda freni patlayan araçların kazalarını önlemek için 4 araç rampası yaptıklarını ve bugüne kadar 188 kazayı önlemiş olduklarını öğreniyoruz. 
Şimdide Mut – Sertavul yoluna aynı rampaları yapacaklar.
Havaalanı yolunun ve demiryolunun durumunu öğreniyoruz.

*Demir Yolları Müdürü Adana – Mersin arasında ki hızlı tren çalışmaları konusunda bilgi veriyor.

*Orman Müdürümüz Türkiye’de ilk demokrasi şehitleri ormanının Mersin’de yapıldığını anlatıyor.

*Alata’daki çekirdeksiz limon üretimi çalışmaları hakkında bilgi alıyoruz.

*Mezitli Belediye Başkanı Soli harabelerini ve Aratos’un Mezarını ve buranın önemini anlatıyor.

*Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı konusuna hakim olarak Belediye çalışmalarında özellikle dere üzerine yapılan iskanlardan söz ediyor.

Tabii her zamanki gibi bu toplantıda olması gerekenlerden yalnızca Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri ve MESİAD temsilcisi var.

Valimiz toplantıyı anlamlı bir şekilde “Mazeretten çok Maharet üretmek gerek” sözleriyle kapatıyor ve projelerin takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Umarım gelecek toplantı da katılmayan Oda ve STK Başkanları katılırlar, bu toplantıların önemi anlaşılır ve daha verimli geçer.

HARUN ARSLAN