Politik hayatın en önemli ögesi olan siyasi parti, benzer siyasi görüşleri paylaşan kişilerin, ülkede söz sahibi olmak üzere kurdukları teşkilatlara verilen isimdir. Teşkilatın birimleri vardır. Bunlar ve oluşum şekilleri, teşkilatlanma şemaları, görevleri siyasi partiler kanununda belirlenmiştir. Her partinin kurucuları tarafından yasaya uygun hazırlanmış bir tüzüğü ve yasayla belirlenmiş teşkilat şeması vardır.

Belde, İlçe, İl, Genel Merkez teşkilatı ve yan kuruluşları vardır ve tüzük gereği teşkilatların oluşturulması zorunludur. İşte bu teşkilatlarındaki görevlendirilmiş ya da seçilmiş kişilerle, partiye üye olmuş kişiler partiyi oluşturur. Üyeler aracılığı ile parti tüzüğünde belirlendiği şekliyle, her birim kongrelerle oluşturulur. Kongreler, tüzük gereği oluşturulmuş yeterli sayıdaki delegelerle yapılır.
***

Ak Parti’nin 2 Aralık 2014 günü İlçe kongresinin yapılacağını biliyoruz. Bu amaçla parti tüzüğünü biraz inceleme ihtiyacını hissettim. Delege oluşması konusunu tüzükte ne diyor ona bir bakalım.
“Madde 29 - ilçe Kongresi Delegeleri;

ilçe kongresi, seçilmiş 400 delege ile tabii delegelerden oluşur. ilçeye kayıtlı üye sayısı 400'den az ise, üyelerin tamamı; ilçe kongre delegesi sayılır, ilçeye kayıtlı üye sayısı 400' den fazla ise; önce her mahalle ve köy için birer delege tahsis edilir”. Bu madde, “…ilgili mahalle veya köyün, ilçe kongresi için seçeceği delege sayısını teşkil eder…” şeklinde devam ediyor ve   madde delegelerin sayısından, seçiminden bahsediyor.  Yani mahalle veya köyün, ilçe kongresi için seçeceği delege sayısıyla ilgili..
***

30.2- Maddesi de, “delege secimi, köy ve mahallede uygun bir yerde ve ilçede ilçe binasında askıya çıkarılmak suretiyle duyurulur. Listeler, seçim yapılana kadar askıda kalır…” Şeklinde devam ettiğine göre, delegelerin seçimle yapılması gerektiğini belirtmiş oluyor.
***

30.6- Mahalle ve köy delege seçimlerinin nerede ve hangi saatler arasında yapılacağı, delege seçmen listesinin askısında belirtilir…” Bu madde de delege seçiminin yer ve saatinin belirlenmesinden bahsediyor.
***

30.7- Delege seçimleri, ilçe yönetiminin görevlendireceği kişi veya kişilerin gözetim ve denetiminde gizli oy, açık tasnif esasına göre 'çarşaf liste' yöntemi ile yapılır…” Şeklinde devam eden madde de, delegelerin ilçe teşkilatından isim yazarak oluşmaması gerektiğini anlıyor, mahalle veya köydeki üyelerin hazırlanan sandıklara gizli oy kullanması, açık şekilde sayılması ve çarşaf liste yöntemiyle yapılmasından bahsediliyor.
***

Sanırım, 26 Ekim 2014 tarihinde tüzük gereği, 2 Aralık 2014 tarihinde yapılacak ilçe kongresi delegelerini seçmek üzere, Anamur İlçe Teşkilatı, üyelere mesaj gönderip, mahallelerde kurulacak sandıklara oy kullanmak üzere davet edildiler. Demokrasi adına, partililerin istediği, yansız, taraftarı olmayan kişilerin ve karma delegeler olacak ve birilerinin taraftarı olmayan kişileri delege seçmiş olunacaktı.
.***

Ancak, bir karı koca üye, mahallesinde oy kullanmak için gittiklerini ancak,  bir görevli hava muhalefetinden dolayı, bölge sorumlusu Hatay Milletvekili, Orhan Karasayar’ın gelemediğini ve ertelendiğini söylüyor. Ve delegelerin seçimle oluşturulması yerine,  oturup taraftarı delege belirleme yöntemine gidildiği anlaşılıyor.
***

Yerel basından bir alıntı yazıyla devam edelim.
İlçe Başkanı Ahmet Yıldırım’ın, tekrar aday mısınız sorusuna ‘partim ne görev verirse kabul ederim.’ Dediği kongre öncesi basın açıklamasında adaylık konusunu geri plana itmesi ve arkasından delege listesi hazırlattığı iddiaları kendi yönetimi tarafından da çelişki olarak karşılanıyor.
***

Ak Parti Mersin İl Başkanı İsmail Taşpınar ve Hatay Ak Parti milletvekili Orhan Karasayar’ın Anamur İlçe Teşkilatının delege listesini inceledikten sonra kabul etmedikleri ve her mahalleye sandık koymaları talimatını verdiklerini belirten İlçe yöneticisi, “İlçe Başkanı her ne kadar aday olmadığını söylese de delege listesini yine kendisini tercih edecek isimlerden hazırladı. Kendisinin adaylık teklifini de bu delegelerden yapacaklar. Dolayısıyla İl Teşkilat Başkanımız ve Sayın Milletvekilimizin müdahalesi yerindedir. Biz de yönetim olarak Anamur da her şeyin vatandaşın gözü önünde olmasını istiyoruz. Mahallelere sandık konulmalı. Yoksa bu şekilde belirlenen bir delege listesinden demokratik bir sonuç çıkmaz.” Diyerek görüşlerini dile getirdiler. Buna rağmen sandıklar konmadan delege belirlendi, İsmail Bey…
***

Ahmet Yıldırım’ın aday olmayacağım açıklaması sonucu, adaylığı açıklanmış olan Feyzullah Yılmaz’ın gönderdiği mesaj ve mesajda aday olduğunu belirtmesi üzerine telefonla kendisine ulaşmaya çalıştım. Tebrik etmek ve birinci ağızdan bilgi almak istedim ama ulaşamadım.
***

Ben de, parti kurucusu, yönetimde görev almış, en yetkili etkili kişilerle görüştüm. Son görüştüğüm kişi, ikinci aday çıkması gerektiğini ve çıkmak isteyenlerin olduğunu söylüyor. Ama “delegelerden örneğin bir mahalleden 18 delegenin 17 tanesi, belirleyenin akrabası ve gerçek partili olmayanlardan” olduğunu söylüyor. “Tayip Erdoğan faktörünün yokluğunun hesabı da yapıldığında, daha hareketli görkemli ve gerçek demokratik bir ortamla kongreye gidilmesi gerektiğini söylüyor” arkadaş. “İl ve Genel Merkez tek adayla gidilmesi konusunu dayattığını ve delege oluşturulmasının da yanlı olmasından dolayı, aday olabilecek başka kişilerin var olmasına rağmen partide gruplaşmaya sebebiyet vermemek ve il teşkilatına ters düşmemek için beklemekte olduklarını” söylüyor.
***

Ve bu konuda bir başka basında çıkan yazıyı paylaşayım.
“Ak Parti Anamur İlçe Teşkilat Başkanlığı için  Feyzi Yılmaz ve listesinin seçime gireceği ve bu konuda Genel Merkezle birlikte İl ve İlçe Teşkilatlarının mutabık kaldığı kaydedildi.” Aynı yazının devamı da şöyle:
“Esrarengiz isim delegeyi takip edecek.
İsmi sır gibi saklanan ikinci bir adayın ise delege listesine göre tavır alacağı iddia edildi. Yıldırım ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ve partililer bu isim hakkında iddiaları ne yalanladılar ne de doğruladılar.”
***
“Adalet ve Kalkınma Partisi Anamur İlçe Başkanı Ahmet Yıldırım, partisinin  2 Aralık 2014 Salı günü yapılacak genel kurul öncesi bir basın açıklaması yaptı…   Genel Merkez ve İl Başkanlığının uhdesinde 400 ü belirleme, 25 i de doğal olmak üzere 425 kişiden oluşan delege tespiti tamamlanmıştır. 5. Olağan Kongre döneminde, Genel Merkez, İl ve ilçe teşkilatlarının da istişaresi ile AK Parti  Anamur ilçe Başkanlığına aday olarak M. Feyzullah Yılmaz  üzerinde mutabık kalınarak kongre çalışmalarına hızla devam etmektedir.       
Genel Merkezin almış olduğu prensip kararı sonucu teşkilatlarda gereksiz iç çekişmelerin yaşanmasını önlemek, yaklaşan genel seçimler öncesinde ayrılıkların değil kenetlenmenin sağlanması adına da teşkilatların tamamında tek liste kararı ile kongrelerin icrası gerçekleştirilmektedir…” Kendisinin özel nedenlerden dolayı aday olmayacağını, yeni yönetime destek olacağını açıkladı. Feyzullah kardeş hayırlı uğurlu olsun, başarılar.  Hoş kalın.            İsmet Kadıoğlu  Kasım 2014