(Maalesef bu yazım, Mersin Üniversitesi'nin yazılarıma koyduğu sisteme giriş yasağından dolayı Mersin Üniversitesi içerisinde hiçbir öğretim üyesine ulaşamayacaktır.)

Birkaç gün önce ,Mersin Teknopark’ı tarafından “Vizyon Belirleme ve Stratejik Plan Geliştirme Çalıştayı” düzenlendi.
Dünya Ticaret Merkezi CEO’ su Anders Berner , Brüksel’den gelerek bu çalıştaya katılıyordu. Bu çok önemliydi. Hilton’un küçük bir salonunda basının çok ilgi göstermediği, ancak bazı daire müdürlerinin katıldığı toplantıya az sayıda konukla başlandı.

Dünya Ticaret Merkezi CEO’ su Anders Berner konuşmasına başladı;
neler söyleyeceğini merak ediyordum.
Tam 90 saniye geçmişti ki, Teknopark Müdürü, konuşmacının kulağına bir şeyler fısıldadı. Anders Berner’de hemen “konuşmamı kısa yapmam isteniyor, bende konuşmamı bitiriyorum” dedi ve yerine oturdu.
Hâlâ bu topraklarda anlamakta zorlandığımız “Avrupa mantalitesi” işte bu idi.

Arkasından Sn. Vali 10 dakika süren konuşmasına başladı.
Anders Berner 90 saniyelik konuşmasını tamamlayıp yerine oturduğu zaman, hemen yanında, Sn. Vali için diğerlerinden büyük ve görkemli bir koltuk konulmuştu; tercüman da konuk CEO ‘ya Sn. Vali’nin konuşmasını tercüme etmek üzere koltuğa ilişmişti.  
Tercümeye dayalı karşılıklı konuşma sürerken, birden salonun arka taraflarında bir hareketlenme oldu. 
Tercüman Vali beyin koltuğuna ilişmişti ve, hemen kaldırılmalıydı!
Sanki bir protokol skandalı yaşanıyorcasına koşuşturma başladı; 
Sn. Vali’nin koltuğunun arkasına bir sandalye kondu ve tercümanın oraya geçmesi istendi; fakat bu kez de simültane (anında yapılan ) tercümeyi kesmemek için tercüman arka sandalyeye geçemiyordu. 
İki kez uyarıldı,  ancak Sn.Vali’nin  konuşması bitince yerinden kalkabildi…
Böylece, işgüzar görevliler bir uluslararası skandalı geç de olsa önlemiş oldular! Aferin onlara…

Sn. Vali’nin konuşması biter bitmez de hemen oturuma ara verildi.
İkinci bölümde Sn.Vali ayrılmıştı; bunu fırsat bilen katılımcılar koştura koştura dışarı çıktılar. Zaten ancak yarısı dolu salonun üçte biri de Sn.Vali’nin ayrılmasından sonra oturumu terk ettiler.

 Mersin’de iş hayatı için çok verimli olabilecek bir toplantı böylece adeta teknopark personeli ve birkaç bürokratla sürdürüldü ve kendi kendimize yaptığımız verimsiz, formalite etkinliklerden biri olarak  başarıyla ”yapıldı !". Elbette, kayıtlarda” başarılı etkinlikler" listesinde yerini almak üzere !.. 

Daha iki hafta önce Mersin’i Avrupa Kültür Başkenti yapmak için Brüksel’de olan GİAD üyelerini düşündüm. Brüksel ayaklarına gelmişti ama onlar yoktu… 
Diğer iş dernekleri ve kentimiz için çalışan oda başkanları yoktu…
Yarın basında muhakkak çok başarılı bir çalıştay yapıldığı haberlerini göreceğiz. 
Başarılı Teknopark’ın bünyesindeki 54 firmanın elemanlarının ve içinde bulunduğu Mersin Üniversite’sinin öğretim üyelerinin de neden gelmediğini sormak gerek. 
Ayrıca Teknopark’ın neden Üniversitenin içinde olduğunu ve Mersin Üniversitesi’nin teknoparka nasıl bir katkı verdiğini, ya da katkısı olup olmadığını hep merak ederim.
(Maalesef bu yazım, Mersin Üniversitesinin yazılarıma koyduğu sisteme giriş yasağından dolayı Mersin Üniversitesi içerisinde hiçbir öğretim üyesine ulaşamayacaktır.)

Bu Çalıştay’dan benim aklımda kalanlar şunlar oldu: 
*“Dünya Ticaret Merkezi CEO’sunun 90 saniye sonra kesilen konuşması,
*Sn. Vali’nin koltuğuna ilişen tercümanı yerinden kaldırma mücadelesi,
ve
*Çalıştayı dikkatle takip etmek üzere en arka sırada oturan MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum”…
Daha nice böyle başarılı (!) çalıştaylara…
 
HARUN ARSLAN