Aile, toplumda en küçük birim olan bir yapıdır. En küçük aile de; anne, baba ve çocuklardan oluşur.

Sosyal bir yapı olan aile ilk çağlardan beri birçok değişim geçirmiştir. Anaerkil aile, ataerkil aile, çekirdek aile gibi..  Bu değişikliğin yanında akraba ilişkileri, evlilik anlayışı ve davranış şekillerinde de birçok değişiklikler olduğunu görmekteyiz.  Kısaca,  geçmişten bugüne geniş aileden çekirdek aileye ve çekirdek aileden de tek ebeveynli aileye doğru bir değişimin olduğu bilinmektedir.

Ailedeki çocukların evliliği yeni çekirdek ailelerin oluşmasını sağlar. Bir sülaleyi/soyu, çok sayıdaki akrabaları tanımlamak için de aile sözcüğü kullanılır. "Bu bir aile toplantısıdır" dendiğinde, yalnız akrabalardan oluşan topluluk anlaşılır.  Akrabalardan kastımız da, elbette; amca, dayı, teyze, hala, yeğen ve evlilik bağı ile bağlı aileye katılmış eniştelerdir. Ailenin fertlerinde, ortak atalara dayalı ilişkiler vardır..

"İnsan mutlu olmak için ne yapmalı?" ve "evde/ailede huzurlu olmanın yolları/ailede nasıl huzurlu olunur?"

Çok küçük şeylerden sevinelim ama ufak şeylerden etkilenip de kendimize dert etmeyelim. Kusurlarımızın/hatalarımızın olabileceğini kabullenelim. Ben mükemmelim demek de bir hastalık. Mükemmeliyetçilik de bir rahatsızlıktır ve huzuru bozan hususlardandır.

Sevgi, inadına sevgi.. Sevgi kapasitemizi genişletmeliyiz/geliştirmeliyiz.
Konuşurken, özellikle aile fertleriyle konuşurken onun cümlesini biz tamamlamamalıyız. Onun sözünün bitmesini beklemeliyiz. Sözü kesilmemeli. İyi konuşalım, pozitif düşünelim ama iyi bir dinleyici olabilelim. Karşımızda konuşanı anlamaya çalışalım. İyi bir dinleyici aynı zamanda iyi bir dinlenen olacaktır. Sizi kesmeden dinleyenlerin durumunda meramımızı daha iyi ve rahat anlatırız.

Yaptığımız iyiliklerden/yardımlardan birilerine bahsetmemeliyiz. İlgi çekme çabasını bırakmalıyız. Anı yaşamaya çalışmalıyız. Gelecek kaygısından uzak kalmaya çalışalım. Bilemediklerimiz olabileceğini kabullenelim. Ve en küçüğümüzün bile bizden farklı bilgilere sahip olabileceğini düşünüp ve bunu kabullenmeliyiz.

Tahammüllü/sabırlı olmalıyız. Sabrın sonu selamet, selametin sonu cennet demişler. Önce biz atakta bulunalım. Özellikle iyilikte..
Sık sık hatırlayalım ve kendimize soralım; bunun bir ya da iki yıl sonra bir önemi olacak mı diye?
Maalesef hayat adaletsizliklerle karşı karşıya. Hayatın adil olmadığını kabul etmek durumundayız. Bu durum zaman zaman canımızı sıkacağını kabullenmek durumundayız.

Muhtaç olduğumuz/yardımına ihtiyacımız olan, minnettar olduğumuz kişiler olduğunu düşünmeliyiz. Bunların en başında aile fertlerimiz bulunmaktadır. Sıkıntılarımızda dertlerimizde, konuşmamız gereken ve bizi rahatlatacak olan aile fertlerimiz olduğunu unutmamalıyız. Yakınlarımızla ilgili olmalı ve onlara selam vermeliyiz. Çevremizde minik çocuklar ve yüz yaşında ihtiyarların olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.

Her şeye rağmen sağlığımız en önemlisidir. Sağlıklı olmanın yollarını bilmemiz ve ona göre davranmamız gerekir. En iyi zenginlik sağlık zenginliğidir. Rabbim herkese sağlıklı yaşama nasip etsin.

Aile, anne, baba ve çocuklardan oluşmaktadır. Aile fertleri arası ilişki, aile mutluluğunu belirler. Mutlu ya da mutsuz aile.. Baba-anne birbirlerine olan ilişkisinde istenen biçim, ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkisinde istenen biçimde davranış sergilenirse mutlu aile olma yolundasınız..

Aile fertleri birbirlerinin duygu ve düşüncelerini anlamak durumundadır. Bireyler birbirlerine ben seni anlıyorum diyebilmeli.. Fertler birbirlerine danışabilmeli ama birbirlerinin sorumluluğunu yüklenmemeli. Baba, baba olma sorumluluğunu, anne, anne olma sorumluluğunu, çocuklar da kendi sorumluluğunu yüklenmeli/bilmelidir. Bunlar da sağlıklı bir ilişkiyle sağlanır. Destek ve yardım olmalı.. Sağlıklı ilişkiler, herkesin kendi sorumluluğunu bilmesi, saygı, sevgi, aile mutluluğunu sağlayan kavramlardır.

Mutluluk; hedef çıtanın (İstenen durum; hedef çıta)üstüne çıkıldığında kişinin beyninde oluşan olumlu duygulardır. Kızının veya oğlunun başarısı sonucu anne-babanın onları kucaklaması, mutlu olmanın şekli görüntüsüdür.
Rabbim bizleri mutsuz kılmasın. Rabbim mutlu olma yollarındaki dikenleri/taşları yok etsin.. Dua.. Amin..
Hoş kalın. Ekim 2021, Anamur. İsmet Kadıoğlu.