İttifak; halklar, gruplar ya da egemen devletlerarasında ortak faydayı sağlayacak karşılıklı çıkarlara dayalı kurulmuş anlaşmalardır. Bu anlaşmalar gizli ya da ilan edilerek yürütülebilir. İttifaklar, askeri, ticari olabildiği gibi siyasi de olabilir.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabul edilmesiyle beraber, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı oluşturuldu. Cumhur Başkanının seçiminde %50 üzeri oy alma zorunluluğu olması sebebiyle bazı partilerin bir araya gelmesiyle bu ittifaklar kurulmuş oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, siyasette ikili sistemi zorunlu hale getirdi. Yerel seçimlerde bu zorunluluk olmamasına rağmen, daha kesin sonuç alınabileceği düşünülerek ittifaklara devam denildi.
Ancak Cumhur İttifakı ilan edilerek olmasına rağmen, Millet İttifakı %50 gizli devam denildi. 

Millet İttifakı’nı CHP ile İP ilan ederek yapmış olmalarına ve HDP’nin ilan edilmemiş olmasına rağmen, perde arkasında, gizli bir şekilde CHP’nin HDP ile anlaştığı ve bazı il ve ilçelerde adayların ortak isimlerden tespit edildiği ve encümen üyelerinde paylaşıldığı anlaşılmaktadır.
Buna şöyle örnekler verilebilir: HDP ilan etti.. “CHP’nin Adalar adayı Erdem Gül’e desteğimiz tamdır”.. HDP İzmir İl Başkanı Kadir Baydur; “Tunç Soyer aynı zamanda sadece bizim değil, İzmir emek ve demokrasi güçlerinin de ortak kabulüdür.. Kapı kapı gezeceğiz ve Tunç Soyer’e oy isteyeceğiz.. Çünkü HDP olarak bizim çizdiğimiz profile en yakın aday budur” dedi.. Bakın Kars’ta daha garip ve ilginç bir durum var: CHP adayı Taner Toraman, HDP adayı Ayhan Bilgen’i ziyaret ediyor. Bilgen, “Eğer Kars’ta biz seçilince halkın iradesi tanınmaz ve ‘kayyum’ atanırsa eminim ki yanımızda duracak ilk parti CHP’dir. Aynı şey CHP’nin başına gelirse de ilk koşacak parti biziz” diyor.
Bir başka örnek: HDP sözcüsü Saruhan Oluç; “Mersin’de sonucu değiştirecek oyumuz var, çok önemli. O ‘oy’un boşa gitmesini istemeyiz ve sonuç alınmasını istiyoruz” diyerek CHP adayı Vahap Seçer’e destek vereceklerini açıkladı. Ve böylece diğer illerde olduğu gibi Mersin’de de CHP adayının aslında HDP’nin de adayı olacağını açıklamış oldular.
Vatanını/Türkiye’mizi seven her vatandaş merak ediyor; yarım asırdır memlekette çoluk çocuk demeden kan döken, asker-polis, doktor-öğretmen şehit eden terör örgütü ve onun uzantısı bir parti, nasıl bir pazarlık sonucu CHP ile işbirliği yaptı/yapıyor. Atatürk’ün partisini bunlara kim peşkeş çekebiliyor?..
Bu durumda İYİ Parti’ye diyecek bir söz bulamıyorum. Milliyetçi vatansever Meral hanım ve ekibi, Kandil’in akışına kendini kaptırmış bir ittifakla işgalcilerin değirmenine su taşıyor. Bakalım seçmenleri bu durumu, bu kirli ittifakı ne zaman görecek merak ediyoruz.

Cumhur İttifakı’nın nerede, nasıl, kimler tarafından, ne amaçla, hangi prensipler çerçevesinde kurulduğunu dünya alem biliyor. İlan edilmiş bir ittifak. Bu ittifakın kurulma aşamalarını, 2 Şubat Cumartesi günü eski Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önündeki açık alanda yapılan Cumhur İttifakı belediye başkanları tanıtım toplantısında, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mersin milletvekili Lütfi Elvan tarafından değişik açılardan izah ettiler. Cumhur İttifakı, 15 Temmuz hain işgal girişimi anında tankların üzerinde kurulmuş olan, yerli ve milli duygunun oluşturduğu ittifak olup, o günden bu güne taviz vermeden devam ediyor. Bu yüzden “bu iki parti neden birlikte hareket ediyor” sorgulamamıza gerek yok. Her şey açık ve aleni olarak/ilan edilerek ortada.

Mersin’de HDP’nin CHP adayını desteklemek üzere CHP’nin, İYİ Parti’nin ve Cumhur İttifakı’nın adayları büyükşehir için yarışacaklar. Cumhur İttifakı’nın başkan adaylarının belirlemesinden sonra, tanıtımı için 2 Şubat Cumartesi günü Mersin’de eski Tevfik Sırrı Gür Stadyum yanındaki açık alanda bir araya gelindi.

Bu tarihi anı görebilmek için ilçelerden de bazı vatandaşlar Mersin’e akın etti. Özel arabalarla gidenlerin dışında 2 otobüsle Ak Partililer olarak ve MHP gurubuyla da irtibat kurarak, öğleden sonra 14.30’da Mersin’de olabilmek için peş peşe sabah saat 9.15 gibi Anamur’dan hareket edildi.

Bu günlerde bölgemizde çok fazla yağış olmakta. O gece oldukça fazla yağış olmuştu. Ve Aydıncık ilçesine 10 kilometre kala heyelan olması sebebiyle oldukça tehlikeli ve korkulu anlar yaşadık.
Anamur- Mersin yolculuğu ve Mersin’deki Cumhur İttifakı heyecanını bir sonraki yazıda anlatmak üzere..
Hoş kalın. 4 Şubat 2019, Anamur. İsmet Kadıoğlu.