• DOLAR 32,57 %0.08
  • EURO 35,04 %0.57
  • ALTIN 2.435,42 %0.50
  • BİST100 9.765 %0.45
  • BITCOIN 64.210 %-4.01
  • ETHERIUM 3.145 %-3.73
31°

Anamur

Mersin iline bağlı olan Anamur ilçesi eski çağlarda “Anamorium” olarak geçmektedir ve “Rüzgarlı Burun” anlamını taşımaktadır.

Başta muz olmak üzere verimli topraklarında çilek ve narenciye türleri yetişmektedir. Uygun iklimi, verimli toprakları, doğal ve tarihi güzellikleri sayesinde dikkatleri kendi üstüne çekmeyi başarmıştır.

Tarih boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış önemli merkezlerdendir. Hatta Evliya Çelebi’nin notlarında “Anamur’da bastonunu toprağa vursan yeşerir.” Şeklinde övgüye yer verilmiştir. Ayrıca Lokman Hekim de “Bu topraklara kan damlasa can biter.” Diyerek yine verimli topraklarına vurgu yapmıştır.

Anamur’un Coğrafik Özellikleri

Mersin’in bir ilçesi olup Türkiye’nin en güneyinde yer alan bir konumdadır. Güneyinde Akdeniz, batısında Antalya-Gazipaşa, doğusunda Bozyazı ilçeleri bulunur.

Bölgede Akdeniz iklimi hâkimdir. Bitki örtüsü maki topluluklarından mersin, zakkum, defne, harnuptan meydana gelir. Ayrıca orman bitki örtüsünü de çam, kavak, çınar ve meşe oluşturur.

Kumsallarına nesli tükenmekte olan Caretta Carettalar yumurtlar. Ayrıca Akdeniz Fokları da sakin kayalıklarda yaşam alanı bulur.

Anamur’un Geçim Kaynakları Nelerdir?

Anamur denince akla gelen ilk şey muzdur. Bu muzu özel kılan nokta ise çok iri olmamasına rağmen kendine özgü bir aromaya sahip olmasıdır. Bu aroma onu eşsiz kılmaktadır. Bölgede Akdeniz İklimi hüküm sürmekte olup ılıman iklimi sayesinde bitki çeşitliliği fazladır. Muz dışında çilek, narenciye ve yer fıstığı başlıca tarım ürünleri arasında gelmektedir.

Tarımsal faaliyetler dışında doğası, iklimi, kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken Anamur önemli bir turizm merkezidir. Köşekbükü Mağarası, Alaköprü, Anemurium Antik Kenti, Mamure Kalesi, Abanoz Yaylası, Titiapolis Antik Kenti gezilecek önemli yerlerin başında gelmektedir.

Ayrıca Toroslar, Taşeli bölgesi ve yaylalarda bulunan yörük obaları da turistlerin dikkatini çekmektedir. Yerli ve yabancı turistleri kendine çeken bu samimi obalar hem doğal yaşamın izlerini taşırken hem de samimiyetin ve misafirperverliğin simgesidir.

Anamur’un Kültürel Özellikleri Nasıldır?

Yöre halkı örf, adet, gelenek ve göreneklerine bağlı sıcak, samimi, misafirperver ve çalışkandır. Köy ve kent yaşantısı hemen hemen birbirine yakındır. Sadece konar göçer hayat sürenlerin yaşamları biraz daha diğerlerinden ayrılmaktadır. Refah düzeyi yüksek olan bir ilçedir.

Anamur köklü geçmişe sahip olduğundan kendine özgü bir mutfak oluşturmuştur. Bölgede yetişen sebzeler, salçalar ve sebze kuruları vazgeçilmez tatlar oluşturmaktadır. Ayrıca yöreye özgü sıkma zeytinyağları, hayvan yağları, yerfıstığı ve susam yağı da özel tatları destekler.

Buraya gezmeye geliyorsanız Maş çorbası, Arabaşı, Mollaç, Gölevez, Batırık, Kömbe, Samsıra, Plize gibi yöreye özgü yemekleri mutlaka tatmanız tavsiye edilir.

Ayrıca Anamur’un düğünlerini diğerlerine göre özel kılan bir faktör vardır ki kendi yörelerine özgü çalgı kullanımı. Bu çalgıların yanı sıra kendi kültürlerini anlatan yöresel oyunlar ve ham çökelek oyunu düğüne ayrı bir renk katmaktadır. Bu düğünlere katılmak size eşsiz deneyimler sağlayacaktır.

Formun Üstü

Formun Altı