Çanakkale, en hüzün dolu şehirlerimizden biri. Atalarımızın çektiği sıkıntıları ve zorlukları, bu vatan için yaptıkları tüm fedakarlıkları en iyi öğrenebileceğiniz yerdir. Gerek birçok şehitliğimiz ile, gerekse birçok turistik yerler ile, Çanakkale, her Türk evladının hayatında en az 1 kere görmesi gereken yerlerden.

1.Çanakkale Şehitler Abidesi


Çanakkale Şehitler Abidesi, 41.70 metre uzunluğunda bir anıttır. Fakat, bu anıtın bulunduğu yerde daha birçok önemli anıt ve yapıları da görebilirsiniz. Bunların en önemlileri ise ; Meçhul Asker Mezarı, Sembolik Şehitlik, M.Kemal Çanakkale'de Heykeli ve Yaralı Asker Anıtı da görülebilir. Gerek tarihi bakımdan gerekse manevi bakımdan Çanakkale'nin en önemli yerleri arasındadır.

2.Çanakkale Saat Kulesi 


II. Sultan Abdülhamid emri ile yapılmış kulelerden biri olan Çanakkale Saat Kulesi, şehir merkezinde bulunuyor. Çok etkileyici bir kule olmasa da, Çanakkale'ye gelmişken göz atabileceğiniz yerlerden. Ayrıca, saat kulesinin etrafında bulunan kafeler ve restoranlar oldukça uygundur.

3.Kordon 


Birçok şehrimizde olduğu gibi Çanakkale'de de bir Kordon Boyu bulunuyor. Şehir merkezinde yer alan Kordon boyunca yürüyebilir, taptaze külahlarda dondurma yiyebilir veya Truva Atı'na bir göz atabilirsiniz. Truva Atı, hem Truva Antik Kenti'nde bulunuyor, hem de şehir merkezinde. Fakat, şehir merkezinde bulunan Truva Atı'nın orjinal olduğu söylenmektedir.

4.Çanakkale Deniz Müzesi


Nusret Mayın Gemisi'nin birebir aynısını görebileceğiniz bu müze içerisinde, birçok top ve deniz savaş araçlarını da görebilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan bu müze içerisinde bulunan banklarda oturabilir, Çanakkale'nin eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz. Ayrıca, Çimenlik Kalesi'ne bir göz atmak istiyorsanız, bu müze içerisinden kaleye ulaşım sağlamak mümkündür. Çanakkale gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken Deniz Müzesi, kaçırılmaması gereken yerlerden.

5.Seyit Onbaşı Anıtı


Çanakkale Şehitliği içerisinde en çok merak edilen ve en çok zaman geçirilen yerlerden biri olan Seyit Onbaşı Anıtı, Mecidiye Tabyası'nda numaratör olarak görev yapan Seyit Onbaşı 175 kiloluk mermiyi burada kaldırıyor. Resimde gördüğünüz, Seyit Onbaşı'nın mermiyi kaldırdığı yerdir. Fakat, hemen bu anıtın altında deniz kenarında, Seyit Onbaşı'nın kucağında mermiyi taşıyan bir heykeli bulunuyor. Bu heykel temsilidir. Yani, Seyit Onbaşı mermiyi kucağında değil, sırtında taşımıştır.

6.Conkbayırı


Çanakkale'nin en kanlı tepesi olarak bilinen Conkbayırı, M.Kemal'in Mareşal ünvanını aldığı cephedir. Ayrıca, M.Kemal'in ölüme en çok yaklaştığı yerlerden biridir. Göğsüne isabet eden şarapnel parçası M.Kemal'in saatini parçalıyor ve M.Kemal'in hayatını kurtarıyor. M.Kemal'in saatinin parçalandığı yeri, Türk siperlerini, Üsteğmen Nazif Çakmak Anıtı'nı ve Yeni Zelanda Anıtı'nı burada görebilirsiniz.

7.Bozcaada


Çanakkale'nin en renkli ilçelerinden biri olarak bilinen Bozcaada, gerek şarapları ve yemekleri ile, gerekse plajları ve meşhur kalesi ile popüler olsa da, daha birçok turistik yeri Bozcaada'da görmek mümkün. Bozcaada'da bulunan Ayazma Plajı, Çanakkale'nin en soğuk suyuna sahip plajı olarak bilinmektedir. Turistlerin büyük bölümü bu plaj için Bozcaada'ya geliyor olsa da, tüm gününüzü plajda harcamayın, kaleye gidin, güneşin batışını seyretmek için Rüzgar Gülleri bölgesine çıkın.

Çanakkale'de gezilecek daha birçok yer bulunuyor. Fakat, gezilmesi gerçekten zor bir şehir olduğu için turları tercih etmenizi kesinlikle tavsiye ederim.