Çay Haritası Değişti
Türkiye'de çay sadece sıcak bir içecek değil. Misafirliğe gidersin çay koyarlar. Kavga edersin barışınca çay içilir. Sabah kalkınca, gece yatmadan hep o bardak elindedir.
Çayın evi gibi görülen Karadeniz artık tüketimde zirvede değil. Yeni açıklanan çay tüketim listesi şaşırttı. Gaziantep başı çekerken, doğudaki birçok il de listede boy gösterdi.
Karadeniz Şaşırttı
Rize, Trabzon, Giresun gibi iller üretimin kalbidir ama tüketimde bu sefer gölge de kaldılar. Çayın yurdun dört bir yanında tüketildiği bilinir ama Güneydoğu illeri çıtayı yukarı taşımış.
En Çok Çay Tüketilen 20 İl
Araştırma verilerine göre Türkiye’de en çok çay tüketilen iller şöyle sıralanmış:
- Gaziantep
- Şanlıurfa
- Muş
- Diyarbakır
- Mardin
- Bitlis
- Ağrı
- Batman
- Van
- Siirt
- Adıyaman
- Hakkari
- Elazığ
- Malatya
- Erzurum
- Kilis
- Bingöl
- Iğdır
- Şırnak
- Kars
Güneydoğu'da Çay Kültürü
Bu bölgede çay sabah ezanıyla başlar, gece sahura kadar sürer. Kahvede, evde, dükkânda… Her yerde bardaklar boş kalmaz. Bir günde 20-30 bardak içen var. İçmeyince başı ağrıyan bile.
Peki Rize Nerede?
Rize hâlâ çayın kalbi. Tarlasıyla, fabrikasıyla üretimi sırtlıyor. Ama içme konusunda bayrağı devretmiş. Belki de “çayı üretip göndermekle” yetiniyorlar. Ama bu liste Karadenizliyi kıskandırır.
Çay Bizde Tükenmez
İklim soğusa çay, sohbet koyulaşsa çay. Kimi kaşıkla karıştırır, kimi tabağa döküp içer. Ama her yudumda aynı sıcaklık var. Türkiye'de çay hâlâ birleştiren bir bağ.