CHP HEP “YAPTIRMAZIK” OYNUYOR
Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni kurulduğu dönemde ismi öne çıkan Mehmet Nuri Demirağ, Türk havacılık tarihinin önemli isimlerindendir. Türkiye’de uçak fabrikasını ilk kurandır.

O dönemde; Türkiye’de hem de dünyada ekonomik sıkıntı vardır. Devlete ait bazı yatırımlar; uçak ve benzeri ihtiyaçlar ancak halkın bağışlarıyla yapılabiliyordu. Bu amaçla 1932’de Nuri Demirağ’a gidilir. “Benden bu millet için bir şey istiyorsanız en mükemmelini isteyiniz. Madem ki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz. Ben bu uçakların fabrikasını yapmaya talibim” der. Ve 1936 yılında, Beşiktaş Nuri Demirağ Uçak Atölyesi’nin temelini atar. Yeşilköy’deki bir çiftliği satın alarak büyük bir uçuş sahası, hangarlar ve uçak tamir atölyesi yaptırır.
Bu uçuş alanı, günümüzde önce Yeşilköy Havalimanı, daha sonra ismi Atatürk Havalimanı olarak kullanılan alandır.

1936 yılında, bu uçak Atölyesi’nde, Nu.D-36 adı verilen uçak, 1938’de de Nu.D-38 ismi verilen 6 kişilik yolcu uçağı yapılır. Türk Hava Kurumu, 65 planör sipariş verir ve kısa sürede 65 planör teslim edilir. Yine sipariş edilen Nu.D-36 simli 24 eğitim uçağı tamamlanır ve deneme uçuşları yapılır.

Yapılan uçaklar için pilotlara da ihtiyaç olduğu düşünülerek Nuri Demirağ, Gök Okulu’nu açar. Öğrencilerin tüm masraflarını kendi cebinden karşılar.. İsmet İnönü’nün oğulları Ömer İnönü ve Erdal İnönü de bu okula kaydolur ama kısa süre sonra okulu bırakırlar.

“Evet her şey çok güzel gidiyordu. Gök okulu öğrencilerle dolup taşıyordu. Yeşilköy Havalimanı’nda eksikler giderilmiş, uçakların biri inip biri kalkıyordu. ‘Artık Ankara’yla fazla uğraşmayacağım’ diyordu Nuri Bey. Fakat kendi haline bırakmıyorlardı ki! (…)

İnönü, Nuri Bey’in ününün yayılması, uluslararası olmaya başlaması nedeniyle, bir dönem çocukları Erdal ve Ömer’in de uçuş eğitimi aldıkları Gök okulu ve uçak fabrikasını ziyaret etmek ister. (…)

İnönü, Ulaştırma Bakanı Ali Fuat Cebesoy, İstanbul Valisi Lütfi Kırdar ve kalabalık bir heyetle Yeşilköy’e gelir. Nuri Bey onları kapıda karşılar. İnönü: ‘Ne güzel şeyler yapmışsın Nuri,’ der. (…)

Her Gördükleri İnönü ve heyetini hayrete düşürse de belli etmemeye çalışırlar. Hatta bir ara Ali Fuat Cebesoy taktirlerini ifade etmek ister, ancak Milli Şef’in ciddiyetini görünce vazgeçer. (…)
İnönü; ‘Nuri Bey, her şey çok mükemmel, daha ileriye gitmek için niçin devletle iş birliği yapmıyorsunuz?’
‘Teşekkür ederim. Senelerdir söylediğiniz hususta çalıştım. Fakat başaramadım. Devlet mensupları benden rüşvet istiyorlar.’
Bu söz üzerine İnönü bozuldu. Odada buz gibi bir hava esti.
‘İspat eder misiniz?’
‘İspat ederim. Müsaadenizle evrakları getireyim.’
Nuri Bey evrakları getirmek için diğer odaya geçer. Bu arada İnönü yanındaki zevata dönerek ‘zenginliği başını döndürdü. Havalimanını istimlak edin, uçakları sattırmayın. Görsün gününü’ der. (…)”
“Sonrasında uçaklar askeri malzeme kapsamında değerlendirilerek ihracatına izin verilmemiş. ‘Yakarız da sattırmayız’ denilerek sattırılmamıştı. Bugünkü Atatürk Havalimanının yeri olan muhteşem arazi, metrekaresi bir buçuk kuruştan istimlak edildi, yarım kuruşu vergiye gitti…”
(Bir Öncünün Romanı- Nuri Demirağ, Muhittin Şimşek)

Evet.. 1944’te Nuri Demirağ’a ait uçak pisti, fabrika ve etüt merkezinin bulunduğu alan istimlak edilir. Büyük fedakarlıklarla elde edilen savunma sanayi imkan ve kabiliyetleri, yaşanan olumsuzlukların ardından kaybedilmeye başlar ve askeri fabrikalar ile sivil teşebbüsler, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün emriyle 15 Mart 1950’deki kanunla kapatılır.

Yeşilköy/Atatürk Havalimanının Millet Bahçesine çevrilmesi projesine CHP karşı çıkmakta. Ama mantıklı bir gerekçesi de yok. Hep yaptıkları; yaptırmayız oynamak. CHP ne istiyor? Türkiye’de hiçbir şey yapılmasın. Efendilerin emri gereği.

Yukarıdaki alıntı yazıda görüldüğü gibi Türkiye 1936'larda uçak üretiyor. Ama dönemin CHP iktidarı bunu istemiyor. Nuri Demirağ'ın özel mülkü olan havaalanı istimlak ederek uçak üretimini durduruyor.

Yaptırmayız, yaptırmayız.. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü, Marmaray’ı, İstanbul Havalimanı’nı, Kanal İstanbul’u yaptırmayız.. Şimdi de Atatürk Millet Bahçesini (Neden bu isimle olmasın?) yaptırmayız deniyor. Deniyor da geçerli olmuyor. Yapılıyor..
Sağlıklı kalın. 22.05.2022, Anamur. İsmet Kadıoğlu.