Dünya hali.. değişken.. Zaman zaman yoğun oluyorsun.. Yazmak istediklerimi geciktiriyorum. Ve farklı konu arıyorsun, bulamıyorsun ya da ne alaka diyorsun. Anamur’da yaşıyorsun, Anamurlularla ilgili konu olmalı. Anamurluların ilgisini çekecek konuyu elbette idareciler/yöneticiler oluşturmalıdır. Kim? Belediye. Kim? Kaymakamlık. Kim? Anamurlu iş adamları, sivil toplum kuruluşları..
İlgililer farklılıklar oluşturursa, bu farklılıkları da yazmak biz yazanlara düşer.

Zaman zaman Ankara’da bulunmam sebebiyle ve özellikle Pandemi yüzünden Anamur’dan ve belediye tarafından yapılan ya da yapılacak olan planlanmış işlerin ne olduğu konusundan biraz uzak kalmıştım.

İki yılda ne yaptı Hidayet başkan sorusunu bizzat kendisinden duymak üzere randevu aldım. Sohbet ettik. Ve değişik kalemlerde yaptıkları hizmetleri anlattı. Seçim zamanında neden paltolu geziyorsun dediğimde kendisi “üşüyorum” demişti. Öyleyse doğal gazı getirmelisiniz demiştim ve yazdığım yazılardan birinde şöyle yazmıştım:

Siz Ankara’da yaşıyorsunuz, ben de Ankara’da yaşıyorum. Biliyorum ki, Ankara’da üşümüyorsunuz. Anamur’a gelince üşümüyor musunuz dediğimde ‘evet’ dedi. İlk icraatlarım arasında Anamur’a doğalgaz getirmesi olacak demişti. Anamur doğalgazın gerekliliğini bilmeyebilir. Nasıl yapacaksınız dediğimde tek tek, ev ev dolaşıp ikna edeceğim demişti. Anamur halkı oy verdi başkan oldunuz, Halep orada arşın sizin elinizde, ölçün kaç metre görelim diyor ve sözünüzün takipçisi olacağımızı söylüyorum Hidayet başkan.. demiştim.

Görüşmemizde başkanın anlattıklarından bu konuda bir hayli mesafe alındığını gördüm. Anamur’a doğalgaz Antalya tarafından getirilecek. Besleme hattı dediğimiz boru hattı BOTAŞ’a ait. Şehre giriş istasyonu ve dağıtım şebekesi yatırımları ise doğalgaz dağıtım şirketi/AKSA tarafından yapılacak. Ancak bu işlerin yapılabilmesi için bir takım yapılması gereken işlerden sonra BOTAŞ’ın yatırım programına alınması gerekir.

Başkan Hidayet Kılınç bazı kişilerin engelleme çalışmalarına rağmen doğal gazın gelmesi için Bakanlık ve BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nde görüşmeler yaptıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

Başkanın anlattıklarından Doğalgaz getirmesinde üç aşama olduğu görülüyor. Birinci aşaması proje çizimi ve ihalesi. Bu ihale tamamlanmış. İkinci aşaması ÇED raporu. Üçüncü aşaması da şehre giriş istasyonu ve dağıtım şebekesi. Üçüncü aşamayı yapacak olan AKSA firması ve onunla resmiyetin oluşturulması. Ve dördüncü aşaması diyebileceğimiz şehir içindeki oluşan işlem tahribatlarının hafriyatının belediyeler tarafından yapılması.

Manavgat, Alanya, Gazipaşa üzerinden boru döşenerek doğal gaz Anamur’a getirilecek. Boruların Anamur depolama alanına kadar getirilmesi/döşenmesi Botaş’a ait. Şehir içinde dağıtım şebekesi ve boruların döşenmesi AKSA şirketine ait. Bu paylaşımı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yapılmakta.

Başkanın söylediğine göre; belediyelere düşen görev var. Yolların kazılıp boruların döşenmesi sonucu oluşan tahribatların hafriyat işlemlerini AKSA yaparsa bedelini halka yüklemesi söz konusu. Eğer ki bu düzeltme/kapatma ve yolların düzenlenmesini belediye yaparsa, sorumluluğu alırsa doğal gaz ücretinin belirlenmesinde maliyet düşük olacak.

Son hafriyat konusunda hem ilçe belediyesine ait hem de Büyükşehir Belediyesine ait sorumluluklar var. Zira ilçe içerisinde ana yollar ve 15 metreden büyük yollar Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda. Her türlü olumlu raporlar olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi kendisine ait hafriyat sorumluluğunu kabul etmediğini ifade etti Hidayet Kılınç. Başkan, Büyükşehir’e ait sorumluluğu da kendilerinin yapabileceği konusunun gündemde olduğunu söyledi.

Başkan Hidayet Kılınç yollardaki ve her taraftaki doğal gaz döşemesindeki oluşan tahribatı, tesisatı döşeyen firma tarafından vatandaşa yansıtmaması için her türlü sorumluluğu kabulleniyoruz dedi.

Hidayet Kılınç görüşmemizde, proje çizimi yapıldı ihalesi tamam. ÇED raporu tamam. Bu konuda her türlü toplantı ve tespitler yapıldı ve ÇED raporu olumlu şekilde verildi dedi. Bu durumda öyleyse, Botaş boru döşeme ihalesini yapacak.

Teknolojinin en son imkanlarını kullanarak doğaya ve mevcut arazi yapısına zarar verip vermeyeceği, tabiat varlıklarını ve kültürel varlıklarımızı/mirasımızı koruyup korumayacağı konusunda BOTAŞ boru hattı belirlemesi ve bu paralelde de ÇED raporu; Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili/sorumlu kişilerle görüşlerini rapor etti. Bu konuda Başkan Hidayet Kılınç toplantının yapıldığını ve olumlu ÇED raporunun hazırlandığını ve verildiğini söyledi.

Botaş’ın besleme hattı dediğimiz boru döşeme ihalesini verecek. Manavgat- Alanya ve Gazipaşa üzerinden borularla gelecek olan doğal gaz ihalesini BOTAŞ verecek. Ancak dolardaki dalgalanma önemli olmakta.. Yükleyici firmanın ithalleri olacak. Dolar sabit hale gelmemsi halinde zor durumda kalabileceği söz konusu. Ama en kısa zamanda ihalesi yapılacak yükleyici firma yani ihaleyi kazanan firma besleme boru hattını döşemeye başlayacak.
Anamur’a doğal gaz gelecek mi?  sorusunun cevabı Hidayet başkanla görüşmemden anladığım, evet gelecek. İnşallah..
Sağlıklı yaşayın. 28 Aralık 2021, Anamur. İsmet Kadıoğlu.