Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Konak mahallesinde dalında kalan atıl limonları ekonomiye kazandıran mahalle sakinleri bahçede 3 TL’ye düşen ürünün kabuklarını kurutarak 18’TL den satarak hem kendi hem de ülke ekonomisine kazanç sağlıyor.

İlçenin Konak mahallesinde narenciye kabukları kurutularak ekonomiye kazandırılıyor. Bu yıl dalında 7 TL’den alıcı bulan ve 3 TL’ye düşen Limon, portakal ve turunç ürünleri kabukları kurutularak ekonomik girdi sağlıyor. Dökük ve dalında kalan narenciye ürünlerini kurutan mahalle sakinleri 3 ay boyunca zorlu mesai yaparken imece usulü hazırlanan limon kabukları çamaşır gibi iplere asılarak balkon ve damlarda kurutuyor. İlaç, aroma, boya ve koku sanayisinde kullanılan kabuklar, mahallenin geçim kaynağı oldu. Mahalle sakinleri Ege bölgesine yollanan kabuklar için ilçeye fabrika kurutup daha fazla istihdam sağlanmasını istediklerini kaydetti.

10 yıldır emekli maaşına ek gelir olarak limon kabuğu kuruttuklarını aktaran Nevzat Yaşar(68)“ Ağaçta kalan limonları soyuyoruz. Dalında 7’TL idi, kurusu 18 TL’den satılıyor. Çok zor emeği çok. Bütün köy bu işi yapıyor. Dalında kalacağına ekonomiye kazandırılıyor” dedi.

Mahalle sakinlerinden Ahmet Yiğenoğlu de Ege bölgesinde sanayiciler tarafından ilaç, parfüm, aroma verici olarak kabukların alındığını kaydederek bu ürünün işleneceği fabrikaların Akdeniz’e kurulmasını istediklerini ifade etti.

Limonun 7 TL’den 3 TL’ye kadar düştüğünü aktaran Yiğenoğlu, “ Kabuğunu soyuyoruz her alanda kullanılıyor. Şuan kabuğu 18-20 TL arasından satılıyor. Narenciye bölgesindeyiz bölgede fabrikası olsa daha güzel olur. 1 tondan 100 kilogram kuru kabuk elde ediyoruz” dedi.

Karı koca olarak çalışan Güven ve Emine Mallı çifti ise zorlu bir mesai olduğuna değinerek yapılan işin tüm mahallenin ek geliri olduğunu kaydetti.