Temettü Nedir?
"Temettü", bir yatırımın getirisi olarak elde edilen kar payını ifade eder. Özellikle kendi öğretmenleri gibi ortaklık payı veren yatırım kullandıklarında, belirli dönemlerde elde ettikleri karın bir kısmını hisarlara dağıtırlar. Bu dağıtılan kar payı da "temettü" olarak adlandırılır. Temettü, odak noktaları için yatırımların getirisini artırıcı bir şey değildir.

Temettü Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Temettü hesaplaması, hisse senetleri gibi ortaklık payı veren yatırım araçları için yapılır. Temettü hesaplaması yapmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
1.    Öncelikle şirketin açıkladığı temettü oranını bulmak gerekiyor. Bu oran genellikle yüzde (%) olarak verilir. Örneğin, bir şirketin açıkladığı temettü oranı %5 ise, hisse senedine yatırım yapan yatırımcılar bu oranda bir kar payı alacaklarını bekleyebilirler.
2.    Hisse senedi sahibinin elinde kaç adet hisse senedi olduğunu belirlemek gerekiyor. Örneğin, bir yatırımcının XYZ şirketinin hisse senedinden 500 adedi varsa, bu yatırımcı temettü hesaplama işlemini bu 500 adet hisse senedi üzerinden yapmalıdır.
3.    Hisse senedi sahibi, her bir hisse senedi için temettü tutarını hesaplamalıdır. Bunun için, hisse senedi başına düşen temettü tutarı, şirketin açıkladığı temettü oranının hisse senedi fiyatına bölünmesiyle hesaplanabilir. Örneğin, bir şirketin hisse senedi fiyatı 100 TL iken, açıklanan temettü oranı %5 ise, hisse senedi başına düşen temettü tutarı 100 x 0.05 = 5 TL olacaktır.
4.    Son adımda, hisse senedi sahibi, sahip olduğu hisse senedi adedi ile her bir hisse senedi için hesaplanan temettü tutarını çarpıp, toplam temettü tutarını bulabilir. Örneğin, yatırımcının 500 adet XYZ şirketi hisse senedi varsa ve hisse senedi başına düşen temettü tutarı 5 TL ise, yatırımcının elde edeceği toplam temettü tutarı 500 x 5 = 2500 TL olacaktır.
Bu şekilde, bir hisse senedinden elde edilecek temettü tutarı hesaplanabilir. Ancak, temettü tutarları şirketin kar dağıtım politikalarına bağlı olarak değişebilir ve geçmiş performans gelecekteki performansı garanti etmez. Ayrıca, temettü tutarının vergilendirilmesi de yatırımcının vergi durumuna göre değişebilir ve vergi konusunda danışmanlık almak faydalı olabilir.

1 Yılda Kaç Kez Temettü Verilir?
Bir şirketin temettü dağıtım sıklığı şirketin kar dağıtım politikalarına bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle şirketler yılda bir kez temettü dağıtımı yaparlar. Şirketler, genellikle yıllık genel kurullarında temettü dağıtımı hakkında karar alırlar ve sonrasında temettü dağıtımı yapılır. Bununla birlikte, bazı şirketler yarı yıllık veya çeyrek yıl bazında da temettü dağıtımı yapabilirler. Temettü dağıtım sıklığı, şirketin stratejik hedefleri, karlılık durumu ve finansal durumuna göre değişebilir.