EYT nedir?
Anamur’a zaman zaman gelip gitmeme rağmen çoğunlukta Ankara’da bulunmaktayım. Hal böyle olunca Ankara haberleri ilgimi çekiyor ve ilgilenmek durumu oluyor. Özellikle belediye ile ilgili haberler daha çok ilgimi çekiyor. Belediye seçimlerinde de adayların vaatlerini takip etmiştim. Tabi Mansur Yavaş vaatlerini ne kadar ve nasıl gerçekleştirecek takibindeyim. Kenardan köşeden de olsa. İşte bunlardan biri EYT ile ilgili söylemi. Bu konuda basında çıkan ifadeler dikkatimi çekti. Bu konu bir başlıkta, bir başka konu da sakal meselesi olmak üzere iki bölüm halinde Mansur Yavaş’tan bahsedelim.

 

Çıkan EYT haber başlıkları şöyle:
Mansur yavaş’tan EYT talimatı,
Mansur Yavaş’tan EYT kararı,

Mansur Yavaş’tan EYT’lilri sevindiren açıklama,
Mansur Yavaş’tan EYT’liler için hamle…
Ben de bu başlıkları okuyup inceleyince bu konunun sizlerle paylaşılması gerektiğini düşündüm.

EYT’nin açılımı; Emeklilikte Yaşa Takılanlar. Bu ifadenin baş harfleri EYT. Bu isimle de Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurulmuş. Emeklilik yaşı gelmeden emekli olmayı istemek.. Tabi işin aslına bakmak gerekir. Yani emekli olmak kişinin ya da özel veya bir devlet kurumunun arzu ve isteğine bağlı değil.

 

Olayın aslı: “EYT sorunu 1999’da DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen ve emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile oluşturuldu. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı”

“Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. Ancak o zamanın muhalefet partileri olan Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi tarafından Anayasa Mahkemesine götürüldü. Ve iptal edildi. İptal durumundan sonra da 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi. Sanırım bu yasa da 2002’de çıktı.

 

Emeklilikte yaşa takılanların talebi, 1999’da yapılan bu değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasın. Yani 1999’dan önce çalışmaya başlayanların prim gün sayılarını doldurduğunda emekli olabilmeleri. Ancak bu mesele kanun yapıcılarının işi. Yukarıda da ifade ettiğim gibi bir şahsın veya özel/genel bir kurumun arzu ve isteğine bağlı olarak uygulanırlığı yok.

 

Ankara BBB’nı Mansur Yavaş, seçim öncesi öyle bir vaatte bulundu ki ; “eyt için bir çözümümüz var” açıklamasında bulundu. Merak, Mansur Yavaş sözünün yerine nasıl getirecek? Hangi kanuna dayanarak yaşa takılanların emekliliklerini erkene alacak; erken yaşta prim gün sayın senin tamam hadi emekli ol nasıl diyecek? Bir toplantı sonrası yaptığı bu açıklamada Mansur Yavaş “seçimi kazanırsa bu sorunu çözeceği mesajını verdi.” Çözdü mü? Mümkün mü? Hangi kanunla. Bu iş kanun işi.. Allah aşkına bu bir belediye görevi mi? Seçim kazanmak için atılan doğru olmayan sözler değil mi? Ülke yönetimine mi talipsin yoksa belediye mi? Ne zamandan beri belediye kanun çıkarma yetkisine sahip? Bu, ülke maliyeti politikasıdır. Hadi hayırlısı. Yavaş Yavaş olsun.
Hoş kalın. Ağustos 2019, Ankara. İsmet Kadıoğlu.