Birkaç bölümlük yayınlanacak yazılarımı, 100 yıl önce Osmanlı döneminde kurulmuş, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nun 100. Yıl kutlamaları ve etkinlikleri için olacaktır. Bu amaçla da, oklun web sayfasından alınmış şu ilanıyla yazılarıma başlamak istiyorum.
***
“Okulumuz 100.yıl kutlamaları kapsamında yapılacak çalışma ve faaliyetlerde görev almak ve hazırlanacak çalışmalara katkı sunmak isteyen herkes okul idaresi ile iletişime geçebilir.”
***
Çocuklar geleceğimizdir. Çocuk doğar, büyür, gelişir, öğrenme olgunluğuna geldikten sonra da okula başlar öğrenir. İstenen biçimde yetişmiş çocuk iyi gelecek demektir.
***
Büyümek; çocuğun zaman içerisinde bedensel yaşadığı değişiklikleri ifade eder. Kişinin, ulaşmak istediği noktaya varmada, hazırlayan motive eden birçok strateji ve teknik kapsayan süreç gelişimdir.
***
Çocukta bir davranış değişikliğinin olmasını istediğimizde gerekli olgunlaşmanın olup olmadığını bilmemiz gerekir. Eğitimcilerin mutlaka çocuğun olgunlaşma düzeyini bilmeleri gerekir. Parmak kasları yeterince gelişmemiş bir çocuktan yeterli ve gerekli yazı yazmasını beklememeliyiz.
***
Kişinin kendine özgü farklılık oluşturan durum öğrenmedir. Kişinin davranışlarında istenen değişiklik oluşturması öğrenme ile olur. Olgunlaşma öğrenmede etkili bir unsurdur. Olgunlaşma çocuğun genetik yapısına bağlı olmasına rağmen, öğrenme dış faktörlere bağlıdır. Buna bağlı olarak çocuğun durumuna uygun iyi bir kurumda(okulda) eğitim ve öğretime başlaması gerekir.
***
Bizler, anne baba olarak çocuklarımızın iyi yetişmesinin en öncelikli görevimiz olduğunun farkındayız. Bu amaçla tüm hayatımızı onlara adıyoruz. Onların kendi bulunduğumuz noktadan daha ilerde olmasını istiyoruz ve bunun için çaba sarf ediyoruz. Çocuklarımızın öğrenme aşamalarında dikkat etmemiz gereken dönemleri vardır. Bunların farkında olmalıyız. Örneğin, ilköğretim döneminde çalışma alışkanlığı kazandırılamamış çocukların, üniversite giriş sınavına hazırlanmada zorlandığını görüyoruz ve bu alışkanlığı geriye dönük kazandırmada çok zorlanıyoruz. “Öğrenmek akıntıya karşı yüzmek gibidir, ilerleyemediğiniz takdirde gerilersiniz.”
***
Eğitim doğumla ölüm arasında süreklidir. Önce anne ile başlayıp, aile, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, lise… şeklindeki okullarda devam eder.
***
Torunumu 5 yaş grubunda Antalya Konyaaltı Alper Duru Anaokuluna verdik. Okulun farklı olduğunu çevreden öğrendik. Öğle grubunda, çocuğumuzu anlayacak bir öğretmen olmasını istedik. Bir yıl boyunca dört dörtlük diyebileceğimiz güzellikte, servisiyle, müdiresiyle, müdür yardımcısıyla ve öğretmeniyle seneyi bitirdik.
***
Sonrasında ilkokul. Kendini ispatlamış, sistemi oturtmuş ve Antalya değil Türkiye’deki bütün okulların örnek alması gereken Alper Duru Anaokulundan sonra ilkokulumuz önemliydi. Adresimize uygun olması da gerekliydi. Yıllarıyla, ismiyle, mezun etmiş olduğu devlet adamlarıyla, 100. Yılını kutlama hazırlıklarını yapan ve asrın projesine uygun bir binası olan, yeşilin içinde, trafik ve her türlü gürültüden uzak sakin bir ortamda bulunan Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’na kaydımızı yaptırdık.
***
Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, 100 yıl öncesinden, Osmanlı döneminde öğrenime başlamış ve Antalya’dan çıkmış birçok devlet adamlarının mezun olduğu, kendini ispatlamış Türkiye’nin tarihini bilen bir okul. Bir not olarak düşmem gerekirse, TBMM’de en eski olan Antalya milletvekili Deniz Baykal ve en yenisi Antalya milletvekili Mustafa Köse de Gazi Mustafa Kemal İlkokulu mezunudur.
***
Okulun eğitim ve öğretim farklılığını, kapıda ilk geldiğinizde görevlinin karşılaması, görüşmek istediğiniz idarecilerin ilk karşılaşmanızdaki ilgisi gösterir. Bugün için Müdürü Kadriye Kurtcephe Hanım Efendidir. Müdüre Hanım sağ olsunlar, okul hakkında bilgi almak için kendisiyle ilk görüşmemizde, sakin, rahat ve anlamlı duruşları bize okul hakkındaki olumlu düşünceleri yansıtmıştı ve tamam dedirtmişti. Tabi ki ilkler önemli oluyor.
***
Devam eden 2015-2016 eğitim öğretim yılının bu günlerinde, Müdür Yardımcılarından Hakan Bal, okulun 100. yıl etkinlikleri olacağını ve bu konuda yapılacaklardan bahsedince bana düşen bu asırlık olan ve kendisini ispatlamış okulumuzdan bahsetmeyi, onun 100 yıl içerisinde yaşadıklarına bakmak istedim ve sütunumun elverdiği ölçüde, Antalyalılarla, hatta asırlık okulun geçmişini Türkiye ile paylaşmak istedim.
***
İnşallah iki üç bölüm halinde, bir öğretmen olarak, eğitim ve öğretimden, eğitimde mekanın öneminden, ilkokuldan, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nun tarihçesinden ve 100. Yıl etkinliklerinin genel hatlarından bahsedeceğim.

Hoş kalın. Nisan 2016. Antalya, İsmet Kadıoğlu.