Yıllar önce Ulaştırma Bakanı olarak Binali Yıldırım’ın Mersin ziyaretinde söylediği sözler hep aklımdadır. Sıkça da yazılarımda paylaşırım;

‘’Siz isteyeceksiniz, biz yapacağız,, diyordu.

Benim son zamanlardaki yaşananlarla, bundan anladığım, isteyeceksiniz, ısrarcı olacaksınız, takip edeceksiniz ve zorlayacaksınız. Yoksa bekleyerek, konuşarak, eleştirerek, başından yapılmaz diye önyargılı karamsarlıkla sonuca ulaşılmıyor.

Bugüne kadar Mersin’in lobisinin yokluğu, bu projeleri takip eden siyasetçilerin bulunmaması, Mersin’in projelerine yerel yönetimin ve onun siyasi anlayışının karşı çıkması, engellemesi ve geciktirmesi, koltuklarına yapışmış heyecanlarını kaybetmiş kent dinamiklerinin umursamazlığı gibi ana sorunlar ve beklenmeyen bazı aksaklıklar sonucunda maalesef gerçekleşemedi.

 

Mersin kent dinamikleri bunu hiçbir zaman anlayamadılar ve bu yıllarca sürüp gitti.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın göreve gelmesi ile olumlu gelişmeleri ve yeni yöntemi görebiliyoruz.

Sonunda bir Mersin kent dinamiği yıllar önce şimdiki Başbakan’ın sözlerinin anlamını Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan sayesinde anlıyor.

MTOSB Başkanı Sabri Tekli “Sn. Bakan Lütfi Elvan bize çalışmayı öğretti” diyor. Yani artık projeleri takip ediyorlar, ısrarcı oluyorlar. Bu şekilde de sonuca ulaşılıyor.

 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın bürokratlarla yaptığı ilk toplantıda “Bizim hızımızda çalışamayanlarla yolumuzu ayırırız” sözlerini hatırlıyoruz. Bundan sonra da konularına hakim olamayan, yeterli çalışmayı ve başarıyı gösteremeyen bürokratların ayrıldığını gördük.

 

Şimdi MTOSB Başkanı Mersin’in yıllardır süren sıkıntısını ortaya çıkarıyor ve bir geçeği söyleme cesaretinde bulunuyor.

Bunun dikkate alınacağını ve Mersin’de yeni farklı bir dönemin başlayacağını ümit ediyorum.

 

Mersin’de yıllardır kentin köşe noktalarını tutan değişmez kent dinamikleri bu kentin önünü tıkadılar, kentin gelişmesini engellediler.

Etraflarındaki rant ve güç sağladıkları her kesimden menfaatçi azınlıkla  bu kente hakim oldular.

Mersin özellikle son yıllarda bu kentin sırtındaki yüklerden yavaş yavaş kurtuluyor. Bu devam edecek ve Mersin yıllardır önünü kesen zihniyetten kurtulacak.

 

MTSOB  Başkanı Sabri Tekli Mersin’in gelişmesi için güçlü bir lobinin olması gerektiğini vurguluyor. Bu herkesin bildiği bir gerçek. Maalesef koltuklarına yapışmış, heyecanlarını kaybetmiş, yalnız gelecek seçimi düşünen ve gelecek seçimi kazanmak için çalışan kent dinamikleri ile bir lobi oluşturulması mümkün değil.

Kaldı ki içinde bulunduğumuz bu “yeni dönem”, başta bu kentin Milletvekili sıfatıyla çok başarılı hizmetleri ile öne çıkan Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan olmak üzere, politik hesaplar yapmadan doğrudan Mersin’e hizmet öncelikli anlayışıyla bir Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilk kez yüzü Mersin’e dönük bir Mersin Üniversitesi Rektörümüz var.

 Ekonomik kent dinamiklerinin de daha vizyoner  bir kavrayışla Mersin için daha çağdaş bir çalışma içine girdiğini görüyoruz.

Bu anlamda MTOSB Başkanı Sabri Tekli kıymetli bir örnektir.

 

Umarım halkımız bu umut verici yeni dönemdeki gelişmeleri ve önüne açılan imkanları doğru değerlendirir ve artık bu koltuğa yapışmış kent dinamiklerinin yararsızlığını görür ve bundan sonra onlara bu kentin geleceğinde yer vermez.

 

HARUN ARSLAN