TÜİK verilerine göre tahıl üretiminin 2021 yılında bir önceki yıla göre %5,5 azalarak 35,1 milyon tona düşeceği tahmin ediliyor. Sebze üretimi ise %0,3 azalarak 31,1 milyon tona düşecek. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman tahıl üretimindeki ciddi azalışın iklim değişikliği ve özellikle İç Anadolu'da toprak verimindeki düşüşün etkili olduğunu söyledi.

Tahıl üretimindeki düşüşle ilgili detayları aktaran Boris Volfman, "Genelde %5,5'lik bir düşüş gözükse de bazı ürünlerin üretiminde azalmalar görüyoruz. Örneğin buğday üretiminin %7,3 azalarak 19 milyon tona, nohut üretiminin %12,7 azalarak 550 bin tona, şeker pancarı üretiminin %8,8 azalarak 21 milyon tona düşeceğini öngörüyoruz. Bunun yanı sıra mısır üretiminde %1,5, arpa üretiminde %6, çavdar üretiminde %3,6 ve patates üretiminin de %1,9 azalacağını görüyoruz. Bu noktada Türkiye'yi ithalata mahkum etmemek için üreticiyi bilinçlendirmeye ve teşvik etmeye yönelik çalışmalar yapılmalı. Düşüşlerdeki en büyük nedenlerden biri pandemide artan talebin tekrar eski seviyelerine dönemesi olsa da iklim ve toprak veriminin düşmesi kısa süre sonra bu ürünlerin üretimindeki düşüşleri dramatik boyutlara taşıyabilir." dedi.

Domates üretimi %1,5 azalacak

Sebze üretiminde ise tahıllara göre çok ufak bir azalma olduğunun altını çizen Boris Volfman, "Alt gruplar incelediğimizde domates üretiminin %1,5, karpuz üretiminin %2,6 ve hıyar üretiminin %1,9 oranında azalmasını tahmin ediyoruz. Ancak sebze üretiminde önemli artışları da bekliyoruz. Örneğin kapya biberin üretimi %8,4, sivri biberin üretimi %7,3 ve kabak üretimi de %7,3 artacak. Bu artış ve azalışlar genel olarak bakıldığında sebze üretimindeki değişimin stabil kalacağını gösteriyor. Ancak üretimi azalan ürünlerde azalma oranlarının düşük olması, artış oranlarının ise yüksek olması Türk tarımı adına sevindirici." ifadelerini kullandı.

Meyve üretimi %7,1 artacak

Sebze ve tahıl ürünlerinin üretimindeki azalışın aksine meyve üretiminde yıl sonuna kadar %7,1'lik artış beklendiğini söyleyen Boris Volfman, "2021 yılının sonunda toplam meyve üretiminin 25,3 ton olacağı tahmin ediliyor. Üretimi azalan ürünlerdeki oran oldukça düşük. Örneğin elmada %0,9, üzümde ise %0,2 azalış bekleniyor. Ancak şeftalide %2,7 kirazda %1,8 mandalinada %10,4 portakalda %38,7 limonda %22 ve muzda da %11 artış öngörülüyor. Meyve kategorisindeki en büyük düşüş %66 ile Antep fıstığında bekleniyor. Rekoltenin bu denli düşmesi ve üretimin bir önceki yıla göre yarıdan fazla azalması kaygı verici" şeklinde konuştu.