Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Kahramanmaraş’ta ilk depremden kısa süre sonra ikinci büyük depremin kuzeyde meydana gelmesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7.7, Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde şu ana kadar 3 bin 549 kişi hayatını kaybederken 22 bin 168 vatandaş yaralandı ve 8 binin üzerinde kişi de kurtarıldı. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Kayseri, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa olmak üzere 10 şehirden hissedildi. Depremde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları son sürat devam ediyor.

“Gerçeği yansıtmayan çok sayıda yanlış bilgi paylaşılıyor”

İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, sosyal medya platformları üzerinden ‘büyük depremlerin meydana geleceği’ yönünde gerçeği yansıtmayan çok sayıda yanlış bilgilerin yayıldığını belirtti. Vatandaşların bilgileri ilgili kurumlardan ve uzmanlardan almasını öneren Doç. Dr. Alkan, “Depremin meydana geldiği bölgede yaklaşık 10 şehir var. Bu şehirlerin ilçeleri, köyleri ve mezraları var. AFAD yaklaşık 6 bin binanın yıkıldığını bildirdi. Dolayısıyla çok zor bir süreç. Süreç devam ederken de çevre illerde yaşayan insanları korkutmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Depremin bizim bölgemizle ilişkilendirilmesi veya İstanbul’la ilişkilendirilmesi gerçek dışı haberlerdir. Vatandaşlarımız lütfen bu bilgileri dikkate almasınlar. Resmi kurumların ve bilimsel açıklamaları dikkate alsınlar” dedi.

“Büyük bir deprem beklemiyoruz”

İlk depremden çok kısa bir süre sonra ikinci büyük bir depremin kuzeyde meydana gelmesinin şaşırtıcı olduğunu dile getiren Alkan, "Bunun haricinde 2020 yılında Elazığ Sivrice’de 6.8 büyüklüğünde bir deprem yaşamıştık. Bölgede 6.8 büyüklüğünde bir deprem de olduğu için bundan sonraki artçılarla enerjisinin Elazığ’a doğru belli bir yere kadar devam edip daha sonra sönümleneceği görüşündeyim. Açıkçası bundan sonra büyük bir deprem beklemiyoruz” diye konuştu.

“Artçı depremler binaları yordu”

Bölgede meydana gelen 5’in üstünde büyük artçıların binaları yorduğunu ve bu artçıların binaları yıkılabilir hale getirdiğine dikkat çeken Alkan, “İl depremden itibaren bina ne kadar yeni olursa olsun uzak durulması gerektiğini üstüne basa basa söylemiştim. Hatta mümkün olmadıkça bölgeyi terk edilmesini söylemiştim. Fakat ikinci bir deprem daha meydana geldi. Bu sefer artık durum daha kritik hale geldi. Vatandaşlarımızın mümkün olabildiğince bölgeden bir an önce uzaklaşmalarını, farklı yerlerde, farklı yerleşkelere gitmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.