Mersin’in en önemli etkinliği şüphesiz Narenciye Festivali’dir. En fazla katılım sağlanan, halkın en çok ilgi gösterdiği ve eğlendiği, festival için başka illerden ziyaretçilerin de geldiği bir festival …Narenciye Festival

Salgından dolayı geçtiğimiz yıl yapılamadı. Bu yıl yeni Valimizin de desteğiyle her zaman ki gibi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz hafta bir basın toplantısı ile Narenciye Festivali hesapları, her festival bitiminde olduğu gibi en küçük ayrıntısına varıncaya kadar açıklandı.

Narenciye Festivali’nin  tüm başarılarına ilaveten,  büyük övgü ve takdire değer olayı ise,  başlamadan önce bir basın toplantısı ile duyurulması , tamamlandıktan sonra da tüm hesapların ayrıntılarıyla açıklanması ve festivalin değerlendirilmesinin yapılmasıdır.

Bütçenin önemli bir miktarının Ticaret Borsası tarafından karşılanmasına ve Ticaret Borsası Başkanı’nın organizasyonun başında olmasına rağmen, diğer katılımcıların ödedikleri miktarlar açıklandı; ilgililer, basın ve bütünüyle kamuoyu bilgi sahibi oldu.

*                     *                     *

Bir süre ara verildiğinde, her Narenciye Festivalinde yaptığım bir şeyi hatırlatmak isterim:

Önce Narenciye Festivali ile ilgili bir yazı yazarım; daha sonra da hesapların açık bir şekilde açıklanmasının doğruluğunu ve bunun da Mersin’de yapılan diğer etkinliklere örnek olması gerektiğini hatırlatırım.

Ama maalesef bu gerçekleşmez!

Uluslararası Müzik Festivali gibi aslında tam olarak uluslararası sıfatını kazanamayan,  kentte yalnızca birkaç yüz kişinin katıldığı çok büyük bütçeli bir festival, arkasında birçok soru işaretleri bırakır.

Bu Festival ile ilgili artık geleneksel hale gelen, her yıl yazdığı köşe yazısının başlangıcı şöyledir:

“(…)Yıllardır yapılan bir “sözde” Uluslararası  Müzik Festivali (!) var. Festival öncesi basın toplantısı yapıyorlar, eleştirebilecek kişiler basın toplantısına çağrılmıyor. Aylardır en azından festivalin başarı(?) düzeyinin hesaplarla, izleyici sayısı rakamları ile açıklanması talebinde bulunsak da, maalesef bu gerçekleşemiyor.

Toplantılarına katılan Sn. Valimiz ve Sn. Büyükşehir Belediye Başkanımızın en azından katıldıkları toplantılarda bu hesabı sormalarını, sorumluların da kamuya ait paraların harcama kalemlerini şeffaf biçimde yine kamuya sunmalarını beklemek, bu kentte yaşayanlar olarak hakkımız olduğunu düşünüyorum.

Kentin Valisi’nin himayesinde, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri’nin sponsorluğunda, yani halkın parası ile yapılan etkinliklerin bilgisini almak, hesaplarını ayrıntılarıyla görmek, amaca dönük olarak ne kadar başarılı olduğunu ve kente olan katkısını tartışmak herhalde her Mersinlinin hakkıdır.

Aslında bu hesabı festivalin bütçesini sağlayanların sorması gerekir.

Bu konudaki açıklık ve diyalog, kentteki sponsorluk duygusuna da bir güven sağlar; özellikle doğrudan kamu bütçesiyle desteklenen festival harcamalarına da bir disiplin ve ciddiyet kazandırır.

*        *        *

Bu tür festivallere en büyük katkıyı Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri yapmaktadır. Bu halkın parasıdır ve halka hesap verilmelidir.

Sponsorlar verdikleri katkının hesabını sorarlar ya da sormazlar; bu onların sorunudur.

Şimdi hesap verilmesi gereken tüm bunlardan çok daha büyük, çok daha önemli ve  büyük bütçeli olduğunu tahmin ettiğim bir etkinlik var:

“Uluslararası Narenciye Kongresi.”

Belki de yarım asırda bir kentimize gelecek büyük bir fırsat ve büyük bir etkinlikti.

Narenciye Festivali’nden önce yapılmasına rağmen, henüz bir bilgilendirme toplantısı yapılmadı; bu önemli etkinlik birçok soru işaretini arkasında bıraktı.

Şimdi umuyorum ki en kısa zamanda bir açıklama yaparlar ve ortadaki bitmeyecek soruları ortadan kaldırırlar.

Kamu parası, yani Mersin’deki her hemşerinin daha iyi bir hayatı olsun diye  ayrılan para kimsenin vicdanına emanet edilmemelidir.

Özellikle belediyeler, böylesi etkinliklere yapılan her kuruş destek için derin sorumluluk duymalıdır.

Ben yine her yıl yazılarımda bu konuyu gündeme getireceğim, soruları yineleyeceğim; bu konuda Narenciye Festivali gibi başarılı bir etkinliğin özellikle bütçe kullanımıyla ilgili açık, dürüst ve etik davranışını örnek olarak vurgulayacağım.

Neye yaradığını, ya da yaramadığını ise birlikte izleyeceğiz.

HARUN ARSLAN….02 Ocak 2022