Suriye rejiminin ortaya attığı, Haseke bölgesinin su ihtiyacını karşılayan Allouk Su Tesisindeki suyun bilerek kesildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı, rejimin gerçekleri saklayarak uluslararası kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı belirtildi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye’deki Haseke bölgesinin su ihtiyacının Allouk Su Tesisindeki 30 su kuyusundan faal olan 12’si ile karşılandığı öğrenildi. Suyun tam kapasite ile çalışan 6 su pompası ile sağlanması gerekirken elektrik enerjisinin düşüklüğü nedeniyle 3 pompanın çalıştırılabildiğini ifade eden kaynaklar, rejim tarafından elektrik santralinin bakımı gerekçe gösterilerek Kasım 2020 ayında 27 saat süreyle 10 kez, Aralık ayının ilk haftasında ise 30 saat süreyle iki kez elektrik kesintisi uygulandığını bildirdi.

Tel Abyad ve Resulayn şehir merkezleri ile köylerinde ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin yüzde 29’unun ancak karşılandığı, bunun da düzensiz şekilde gerçekleştiğini aktaran kaynaklar, rejimin Tel Abyad, Resulayn ve Haseke’deki insanların hayatını kasti olarak tehlikeye atacak şekilde 6 Aralık’tan itibaren elektrikleri kestiğini, bu nedenle de bölgedeki insanların susuz kaldığını ifade etti.

“Sorun Türkiye’den kaynaklanmıyor”

Allouk Su Tesisinde kullanılan elektriğin rejim kontrolündeki Derbesiye’de bulunan Tişrin Barajı’ndan geldiği bilgisini paylaşan kaynaklar, rejimin, su terfi istasyonuna gelen elektriğin voltajını düşürmesi nedeniyle Haseke ve Tel Tamir’e yeteri kadar suyun gitmediğini kaydetti.

Tüm bunlara sebebiyet veren rejimin, suyun az gitmesi ve elektrik kesintisine bağlı olarak su verilememesini propaganda malzemesi yapmaya çalıştığını bildiren kaynaklar, rejimin su tesisine elektrik vermemesine yönelik çok sayıda gerçeği yansıtmayan açıklamada bulunduğunu vurguladı.

Allouk Su Tesisindeki arızaları gidermekle görevli personelin de sorunun Türkiye’den kaynaklanmadığını, pompaların yeterli kapasitede çalışması için gerekli elektriğin rejim tarafından verilmediğini beyan ettiğini kaydeden kaynaklar, "Suriye rejimi ve PKK/PYD/YPG terör örgütü, Barış Pınarı bölgesine gelen enerjiyi sürekli kesiyor. Daha önce hatlarda oluşan hasar da kasıtlı olarak giderilmediği için elektrik verilen günlerde bile insanlar yeteri kadar faydalanamıyor. Bu da hem şehir merkezlerinde hem de kırsalda yaşayan insanları olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise, tüm bu gerçeklere rağmen Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyi’ne mektup göndererek, "BM Güvenlik Konseyi’nden derhal konuya müdahale etmesini ve Türkiye’yi Allouk Su Tesisini yeniden açmaya zorlamasını" talep ettiğinin altını çizen kaynaklar, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yetkililerinin, Suriye rejimine ait bölgeden Barış Pınarı bölgesine gelen enerji nakil hattını onaracağını söyleyen Rusya’nın da herhangi bir çalışma yapmadığına yönelik ifadelerini hatırlattı.

Barış Pınarı bölgesinden sorumlu Türk yetkililer ise, elektrik ve buna bağlı su probleminin çözümü için BM kontrolünde oluşturulacak bir heyetle Tişrin Barajı, Derbesiye Trafo Merkezi ve Allouk Su Tesisinin denetlenmesine her zaman hazır olduklarını vurguladı.