Gürültülü alanlarda çevreye yayılan sesi azaltmak amacı ile sinema salonları gibi ortamlarda seslerin birbirine karışmasını önlemek amacıyla ses yalıtımından faydalanarak ortam koşullarını çok daha iyi seviyelere getirebilirsiniz. Uygulanacak mekanın özelliğine ya da işlevselliğine göre çeşitli ses yalıtım malzemeleriyle farklı amaçlarda kullanım da mümkündür. Profesyonel uygulamaların yanında evleriniz veya iş yerleriniz için kendi uygulamalarınızı da yapabileceğiniz kendinden yapışkanlı akustik sünger malzemeleri de bulunmaktadır. Genellikle akustik sünger ve kumaş kaplı panel kullanılan alanlarda, ses yalıtımı sağlanır ve böylelikle ortamdaki sesin çevreyi rahatsız etmesi önlenmiş olur. Bununla birlikte stüdyo, konferans salonu, tiyatro, sinema, hastane odası, jeneratör kabini, gitar odası, ev sineması gibi alanlarda kullanılarak seslerin daha net anlaşılması sağlanır. Uygulamacı firmanın kaliteli olması ve işinde deneyimli olması, kısa sürede Ses Yalıtımı işleminin bitmesini sağlamakla birlikte daha ekonomik rakamlarla iş bitirmeyi sağlar. Seslerin daha iyi anlaşılması, ortamdaki parazit ve diğer rahatsız edici seslerin yok edilmesi için kullanılan teknolojiye verilen isim akustik ses yalıtımı ismidir. Son zamanlarda yeni inşaatlarda ve eski yaşam alanlarında sıkça kullanılan (yasa ile mecburidir) bu uygulamalar sayesinde daha yaşanılır ortamlara sahip olunması sağlanmaktadır. Ses frekanslarının belli bir düzeyin üzerine çıkması, konuşma yapılan ortamda seslerin algılanmamasına neden olur. bu nedenle Ses Yalıtımı ve akustik düzenleme yapılması şarttır.

Evinizin ya da işinizin temel yapı malzemelerinden olması gereken ses yalıtım sistemleri çoğu zaman inşaat şirketleri tarafından görmezden gelinir. Ses yalıtımı; rahatsız edici dış seslerden, gürültüden, yankıdan, dip seslerden arınmanın formülüdür. Bu formül özel teknikler ve ürünler sayesinde gerçekleşir. Sesten tamamen arınarak daha rahat konforlu alanlara sahip olabilirsiniz. Ses Yalıtımı sistemleri birçok alan üzerinde karşımıza çıkar. Sinema salonları, konser alanları, kültürel alanlar, çoğu ofiste dahi ses yalıtım sistemi vardır. Çalışanların verimliliğini artırmak için en önemi faktörler arasında yer alır. Ses yalıtımı gerçekleştirilmemiş bir ortamda tüm sesler birbirine karışacak ve verimlilik düşecektir. Şimdi efektif bir adım atarak bu durumu kökten değiştirebilirsiniz. Ses yalıtım malzemeleri doğru bir şekilde kullanılmadığı durumlarda sizlere keskin sonuçlar sunmayacaktır.

Ses dalgaları duvarlarınızda kalan ses yalıtım malzemesi uygulamadığınız parazit alanlardan iletilmeye devam eder. Bu nedenle iyi bir yalıtım için Ses Yalıtımı malzemeleri doğru bir şekilde uygulanması gerekir. Yasadığımız konut, okul, işyeri vb. binalar ile etrafı istenmeyen seslerden izole ederek gürültünün zararlı etkisinden korunmak; kayıt stüdyoları, sinema, konser salonu vb. mekânları istenmeyen seslerden yalıtarak lüzumlu kullanım koşullarını oluşturmak; jeneratör, hidrofor, kalorifer vb. gürültülü mahalleri yalıtarak etrafa yaydıkları gürültüyü azaltmak hedefi ile oluşturulan uygulamalara "ses yalıtımı" denir. Ses yalıtımı, esas olarak gürültünün insan üstünde oluşturacağı zararlı etkisi en aza indirmek amacıyla alınacak önlemleri kapsar.