• DOLAR 32,34 %0.17
  • EURO 35,22 %0.03
  • ALTIN 2.247,61 %0.18
  • BİST100 %
  • BITCOIN 66.350 %-2.76
  • ETHERIUM 3.412 %-4.82
12°

Gizlilik Politikası

Gizlilik politikası kişisel verilerin korunması ve temel verilerin korunması ile alakalı kanunlara dayanan, bir kavramdır. Bir internet sitesi ve ya uygulama kullanan kişilerin, kişisel verileri toplanabilir. Bunun yapılmasının, farklı amaçları ya da farklı yöntemleri olabilir.

Anket soruları sorarak, kullanıcıların cevapladığı üyelik ve arka plan da kullanılan pek çok uygulama aracılığıyla, toplamak mümkündür. Özellikle çerezler bu konuda çok fazla etkilidir. İnternet sitenizi kullanan ya da uygulamanızı kullanan kişilere yapmanız, çok daha mümkündür. Her şekilde bu kişilerin çoğu kişisel verileri bu şekilde ele geçirmiş olabilirsiniz.

Gizlilik Politikası Ne İşe Yarar?

Veri koruması hukuku ile el de edilen verileri, farklı rapor amaçları ve ya ticari bir amaç güderek işlemek mümkündür. Bundan dolayı z kullanıcı olan kişiye bu konuda net bilgiler vermek ve iletişim kurmak çok önemlidir. El de edilen bilgileri ne kadar süre siz de olacağı, ne şekilde işleneceği gibi detaylar, mutlaka kullanıcıya iletilmelidir. Bu bir metin bildirimi ile yapılır ve bu metne de gizlilik politikası ismi verilir.

Kullanıcılar sitenize ve ya size ait bir uygulamaya girdiği zaman, üye olduğunda karşılarına gizlilik politikası onayı ekranı çıkar. Genel de onay verilir. Kullanıcılar için kişisel verilerin nasıl kullanılacağını, karşılarına çıkan metinde görmeleri gerekir. Böylelikle daha güvenilir bir şekilde uygulama ya da internet sitenizi kullanmaya devam ederler. Gizlilik politikasına daha rahat onay verirler. Gizlilik politikasında olması gereken bazı detaylar vardır. Bunları kesinlikle bilmek gerekir.

Gizlilik Politikasında Bulunması Gereken Hususlar

Kişisel veriler kapsamında bilinmesi gereken ilk kural siz de olan bilgileri, kesinlikle kimse ile paylaşmamaktır. Buradaki en önemli konu, kullanıcı bilgilerinin, resmi mercilerden gelmiş olan yazılar ve kurallar doğrultusunda paylaşılmasıdır. Bu belirtilmese dahi, geçerli bir durumdur. Bunun dışında bilinmesi gereken bir diğer konu da kişisel verilerin toplandıktan sonra, hangi amaçla kullanılacağı durumudur.

Kişinin yapmış olduğu işin özelliğine göre, ürün geliştirme, profilleme, istatiksel çalışmalar gibi maksatlar ile kullanılabilir. Hangi amaçla kullanım olursa olsun, kişisel verileri hangi amaçla kullanacağınız, mutlaka gizlilik politikası içinde belirtilmelidir. Eğer bunu belirtmez iseniz, kesinlikle işlemeniz gibi bir durum söz konusu olmaz. Yine gizlilik politikası dahilinde ne kadar süre boyunca elinizde bilgilerin olacağı, anonim olup olmayacağı da bilinmesi gereken bir durumdur.

Son olarak elinizde olan kişisel verilerin, başkaları tarafından kullanılıp, kullanılmayacağı konusudur. Özetle kullanıcılardan toplanan kişisel veriler ile alakalı, konu, amaç, şekil gibi unsurlar çok önemlidir ve mutlaka gizlilik politikası içinde belirtilmelidir. Kişisel veriler ancak bu şekilde incelenebilir. Eğer bir uygulamanız veya internet siteniz varsa ve kullanıcılar çok fazla ziyaret ediyorsa, gizlilik politikası kişisel verileri işleme konusunda çok önemlidir ve detaylı olarak metinde belirtilmelidir.