Doğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez lezzeti otlu peynir Van, Bitlis, Kars, Siirt, Batman ve Hakkari'de üretilmektedir. Van'da bu peynir; kuru ve salamura olmak üzere iki farklı şekilde tüketilmektedir. Başlangıçta otlu peynirin bir hekim tarafından yöre halkının bazı hastalıklarını tedavi etmek amacıyla hazırlandığı rivayet edilmektedir. Daha sonra halk otlu peyniri benimsemiştir. Otlu peynir bölgede hemen herkes tarafından ve hemen her öğün sevilerek tüketilmektedir. Gerek koyun sütü üretiminin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında artması ve gerekse yapımında kullanılan otların yetişmesinin bu aylara rastlaması, otlu peynirin bahar mevsiminde üretilmesini zorunlu kılmaktadır. Genellikle insanlar kuru olanı tercih etmektedir. İlkbahar aylarında dağlardan yaklaşık olarak 20 - 25 çeşit şifalı ot toplanmaktadır. Bunlarla hazırlanan otlu peynirin içine; mende, sirimo, sirik, kenger ve heliz yöresel adları ile bilinen çeşitli şifalı otlar ile birlikte yabani kekik gibi yararlı otlar da konulmaktadır. Van kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu peynirlezzetiyle sofraları süslemektedir. Eskiden bazı hastalıkları tedavi etme amacıyla kullanılan bu yiyecek, zamanla yöresel ürün halini almıştır. Günümüzde pek çok insan bu yiyeceği tüketmektedir.

1995 yılında İlhan Ailesi tarafından kurulan Nefis Markası süt ürünlerinin üretimi için en son teknoloji ile donatılmıştır ve hijyen kurallarına ve yürürlükteki çevre koşullarına uygun bir şekilde himet vermektedir.Kuruluşundan bu yana, şirket tüm Avrupa'ya ve özellikle Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, Danimarka, İspanya, Hollanda, Bosna Hersek, vb. Suudi Arabistan, Yeni Zelanda, Filistin, İsrail, Yemen Cumhuriyeti, Kuveyt, Azerbaycan, Irak gibi ülkelere Anadolu’nun yöresel lezzetlerini tanıtmayı benimsemştir. Şimdi Anadoluda bir çok hastalığa şifa verdiği düşünülen Van Otlu Peynir lezzetini sizlerle buluşturuyor.

 Otlu Peynir Tüketmenin Faydaları
     
    İçerisinde birbirinden yararlı otları bir arada barındıran otlu peynir her zaman bulunamaz. Bu nedenle kilo ile alınarak, saklanır. Tuzlu salamura şeklinde 2-3 ay saklanabilme özelliği bulunan bu peynir kahvaltıların yanı sıra, yemeklerde de kullanılabilmektedir. Farklı peynirlerle de özel kaplara bastırılarak, kuru tuzlama yöntemi kullanılarak saklanabilmektedir. Diğer peynirler ile tuzlanarak, ışığın olmadığı bir ortamda muhafaza edilir. Marketten aldıysanız; ambalajının içerisinde buzdolabında saklayabilirsiniz. Ara öğün ve kahvaltılarda tüketebilirsiniz.