TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre 2021'in ilk 6 ayında baharat ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 arttı. 2020'nin ilk yarısında 75 milyon dolarlık baharat ihracatı yapılırken bu yılın ilk 6 ayında 83 milyon dolarlık baharat ihracatı gerçekleştirildi. Baharat ihracatı rakamlarını değerlendiren Boris Volfman, "Türkiye'de üretilen biber ve diğer baharatlar, Asya'daki muadillerine göre çok daha aromatik ve lezzetli olduğu için tüm dünya tarafından tercih ediliyor." dedi.

En çok baharat ABD'ye ihraç ediliyor

Ülkelere göre baharat ihracatı rakamlarını da açıklayan Boris Volfman "Baharat ihracatında 14 milyon dolarlık hacimle ABD ilk sırada geliyor. Almanya ise 8 milyon dolarlık baharat ihracatıylan ikinci sırada yer alıyor. Şaşırtıcı olmakla beraber Çin 7 milyon dolar ile üçüncü, Hollanda 3 milyon dolar ile dördüncü ve Fransa 2 milyon dolarlık baharat ihracatıyla beşinci sırada yer alıyor. Dünyanın birçok bölgesine 100'den fazla ülkeye baharat ihracatı yapılıyor. Özellikle Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin baharatımıza yoğun ilgisi var." ifadelerini kullandı.

Türk baharatının tanınmasıyla ihracat rakamları artacak

Baharatların yüzyıllardır sofraların vazgeçilmezi olduğunu ve yemeklere lezzet vermede hemen her yemek kültüründe kendine yer bulduğunu söyleyen Boris Volfman, "Baharat yemeklerde kullanılan yegane ürünlerden biri ve kaliteli baharatla kalitesiz baharat arasındaki fark herkesçe anlaşılabiliyor. Yalnızca aşırı baharatlı yemeklerin yapıldığı Pakistan, Hindistan ve Meksika değil hemen hemen her mutfakta bu baharatların tadı, aroması maksimum seviyede aranıyor. Karabiber, toz biber, kimyon, isot ve sumak gibi baharatlar Türkiye'ye özgü ve üstün kalitede üretime müsait ürünler. Bu da yurt dışında gelen talebin her geçen yıl artmasını sağlıyor. Baharatlarımızın tanıtımının artmasıyla ihracat rakamlarının daha da artacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

En büyük sıkıntı gıda hileleri

Baharat üretiminin merkezi olan Hindistan'ın baharat konusundaki imajını kalitesiz ürünlerle zedelediğini hatırlatan Boris Volfman, "Bahar ürünleri gıda hilesi yapılmaya en müsait gruplardan biri. Kiremit tozu, gıda boyası ve talaş gibi hem insan sağlığını tehdit edebilecek hem de baharatın kullanıldığı tüm yemeklerde istenilen sonucu sabote edecek birçok yöntem kullanılıyor. Hindistanlı üreticiler kar marjlarını artırmak için bu yöntemlere çokça başvurdu ve bugün gelinen noktada özellikle Avrupa ülkelerinde ciddi bir itibar kaybı yaşadılar. Türkiye'de ilgili kurumların bu konuda sıkı denetimler yapması ve dillere pelesenk olan Türk baharatının algısını küçük hesaplara kurban etmemesi gerekir" dedi.

Boris Volfman kimdir?

Boris Volfman gıda üretimi ve uluslararası gıda ticareti alanında yazılar kaleme alıyor. Yazılarında çiftçiler için yeni teknikler, ürünler bazında pazar araştırmaları ve gıda ihracatındaki gelişmelerle ilgili sektörel bilgilendirmeler yapıyor. Kendisi de bir gıda ihracatçısı olan Boris Volfman, özellikle Rusya, Ukrayna ve İsraile meyve–sebze ihracatı yapıyor. Şirketi halihazırda demir, soğutma, tek kullanımlık yemek takımı, sofra takımı, maden suyu, kömür, manganez ve yağ ihracatı da yapıyor. Daha fazla bilgi almak için www.borisvolfman.com adresini ziyaret edebilirsiniz.