Binalar ve evlerin teknik yapıları birbiri ile büyük benzerlikler göstermektedir. Ancak binaların bulunduğu konum nedeni ile iklimsel olaylara karşı da uygun yapılması gerekir. Bu kapsamda genel olarak binalar arasında bulunan teknik farklar iklimsel ve doğal olay kaynaklı olmaktadır. Çatı da bu noktada en önemli hattı oluşturur. Çatı malzemeleri seçilirken mutlaka binaya ve bölgeye uygun olarak seçilmektedir.

Aksi durumlarda binanın kullanımı için zor şartlar sağlayabilmektedir. Aynı zamanda kişiler evlerinde güvenle oturmak istediklerinde de iklim şartlarına uygun olan çatı ekipmanlarının seçilmesi gerekir. Binalar için sadece özel durumlar baz alınarak çatı seçimi yapılmayabilir. Tasarımsal açıdan ve dekorasyon amaçlı da çatı ve çatı ekipmanlarının seçimleri değişebilmektedir.

Bunun yanı sıra çatı malzemeleri oldukça standart özelliklerde bulunmaktadır. Bu sayede herhangi bir bina için malzeme seçilirken kişilerin çok zorlanması mümkün olmamaktadır. Bu doğrultuda çatı ekipmanları için en önemli husus kaliteli malzemelerin her zaman çok daha iyi bir seçim olacağıdır. Çatı işçiliği maliyetli bir işçiliktir. Bu nedenle kişilerin kaliteli ekipmanları kullanarak uzun ömürlü bir oluşum tasarlaması gerekir.

Çatı Sistemleri

Günümüzde binaların ihtiyaç ve gereksinimleri çok farklı olabilmektedir. Bu kapsamda binanın yalıtımından görünümüne kadar her şeyini etkileyebilecek en önemli unsur da çatı olmaktadır. Çatı sistemleri binaların gereksinimlerine göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu nedenle çatı işçiliğinde uzmanlar ile çalışmak kişiler için oldukça büyük bir avantaj olmaktadır.

Çatılar için sistemi oluşturan malzemelere genel olarak bakılırsa çatıyı oluşturan tüm malzemelerdir. Bu nedenle çatının hazırlanması ve oluşturulması bir bütün olarak kabul edilmeli ve değerlendirilmelidir. Çatı sistemleri oluşturulurken birbirine uygun malzemelerin kullanılması gerekir. Bu sayede çok daha başarılı ve çok daha uzun ömürlü çatı tasarımları hayata geçirilmektedir.

Çatı yapılmadan önce sisteme karar verilirken belirlenmesi gereken özellikler ve değerler de olmaktadır. Bunların başında da çatı eğimi gelmektedir. Bir çatının eğim değeri tüm tasarımı ve sistemi şekillendirmektedir. Bu nedenle eğim belirlenirken oldukça hassas hesaplamaların yapılması gerekir. Aynı zamanda çatının eğim derecesi dışarıdan binanın görünümünü de direkt olarak etkileyen bir özelliktir.