Çeki Demiri Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Kişisel binek araçlarda römork ve ek bagaj bulunmamaktadır. Kullanıcıların kişisel tercihleri üzerine araçlarına römork takabilmek için aracın arka kısmına yaptırdıkları bir nevi kanca yapılı bağlantı demirlerine çeki demiri ismi verilmektedir. Çeki demiri Avrupa’nın bazı ülkelerinde bulunan araç modellerine fabrikasyon olarak eklenmektedir.

 Çeki demiri, her araca uygun koşullar sağlandıktan sonra yapılabilmekte ve bu sayede aracın arkasına römork takılabilmektedir. Bu demir, araç ile diğer parçanın birbirine bağlanmasını ve birlikte hareket etmesini olanaklı kılmaktadır. Youtube da çeki demiri videosu için tıklayınız.

 Çeki Demiri Hangi Araçlara Takılabilir?

 Çeki demiri günümüzde arazi araçlarında ve SUV olarak adlandırılan modellerin birçoğunda orijinal olarak bulunmaktadır. Bunun dışında kişisel otomobillere, karavan taşıyacak olan araçlara takılabilmektedir. Çeki demirinin bir diğer kullanım alanı ise iki aracın birbirini çekmesinde kullanılmasıdır. Çeki demiri bulunan araçların bulundukları yolda belirlenen hız limitinin yüzde 10’u kadar daha yavaş seyretmeleri de bilinmesi gerekenler arasında yer almaktadır.

 Çeki Demiri Yasal mıdır?

 Çeki demirinin araç ruhsatına işletilmesi yasal olarak gerekmektedir. İşlenmemiş çeki demirleri, çevirmelerde veya diğer kontrollerde sorun yaşanmasına neden olabilmektedir. Çeki demirinin ruhsata işletilebilmesi için aracın kapasitesine uygun olarak üretilmesi ve montajlanması gerekmektedir. Çeki demirlerinin montajı ise yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılması zorunludur. Montajı yapılan çeki demirleri için ilgili servis tarafından TSE uygunluk raporunun verilmesi gereklidir. Bu konuda yasal şartnameye Karayolları Trafik Yönetmenliğini incelemenizde fayda vardır. Çeki demirinin ruhsata işlenmemesi halinde araç sahibinin trafik cezasına maruz kalması yaşanabilmektedir. Bu yönüyle çeki demirini ruhsata işletmek yasal olarak zorunlu bir durumdur.

 Çeki Demirinin Faydaları Nelerdir?

Motorsuz araçların taşınmasında kullanılmaktadır.

Aracın kendi ağırlığı kadar yük taşınabilmektedir.

Aynı anda daha fazla eşya yüklenebilmektedir.

Araçlara ayrıcalık ve değer katmaktadır.

Tamamen yasal ve güvenilirdir.

Daha fazla bilgi için ;


https://www.elitromork.com

Sümer, 40. Cadde D:No: 85, 20020

Merkezefendi/Denizli

Telefon: +90 258 268 00 66

Email: [email protected]