Akdeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Mersin, ülkenin aynı zamanda turizm alanında da en gelişmiş şehirlerinden biridir. Zengin tarihi, yemyeşil doğası, masmavi denizi ve uzun kıyıları ile Mersin, yılın hangi mevsimini tercih ederseniz edin, size eşsiz bir tatil deneyimi yaşatacaktır. Tarih ve kültür gezileri, doğa gezileri, yaz tatilleri ve şehir gezileri için Mersin’i tercih edebilirsiniz. Gezilecek yüzlerce yerin yanı sıra şehirde eşsiz Akdeniz lezzetleri tadabilir, şık ya da salaş restoranlar keşfedebilir, eğlenceli akşamlar geçirebilir ve şehrin birbirinden keyifli festivallerine katılabilirsiniz.

Mersin Gezilecek Yerler

Anamur Çayı 35 km uzunluğu ile Mersin’in en çok dikkat çeken doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Torosların eteklerinden başlayıp, Akdeniz’e dökülen çay, nehir kayağı ve kano gibi aktiviteler için de oldukça elverişlidir.

Tarsus ŞelalesiBerdan Nehri'nin 5 metre yükseklikten dökülmesi ile oluşmuştur. Eşsiz bir doğayı gözler önüne sermesinin yanı sıra Roma dönemi mezarlarına ev sahipliği yaparak, tarihi değer de taşımaktadır. Suların azaldığı dönemlerde bu mezarları görmek mümkündür.

Mut Kalesi, Mersin’in kale ile aynı adı taşıyan Mut ilçesinde yer almaktadır. Mersin’in doğal güzellikleri ile iç içe olan kalenin geçmişi ilk çağa kadar uzanmaktadır.

Yapraklı Koyu yeşille mavinin eşsiz uyumunun büyüsüne kapılacağınız en turistik noktalardan biridir. Atakent Susanoğlu’nda yer alan koy, turkuaz suları ile meşhurdur.

Adam Kayalar, şehrin en meşhur tarihi değerleri arasında yer almaktadır. M.S 200 yılında işlenmiş olan kayalarda, 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve bir dağ keçisi figürü yer almaktadır.

Cennet Cehennem Mağaraları, şehrin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Silifke'ye bağlı Narlıkuyu'da yer almaktadır. Cennet Mağarası’na 460 basamakla inilmektedir. Cehennem çöküğüne ise inilmemektedir.

Köşekbükü Mağarası 20.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Anamur’da yer almaktadır. Özellikle astım hastaları tarafından tercih edilmektedir.

Tisan Yarımadası Akdeniz’in saklı cenneti olarak tanımlanmaktadır. Bembeyaz kumları ve masmavi denizi ile özellikle yaz tatillerinin vazgeçilmez noktalar arasında yer alan yarımada, son zamanlarsa dalış meraklılarının da dikkatini çekmektedir.

Gilindire MağarasıMersin'in Aydıncık ilçesinde yer almaktadır. Buzul Dönemi’ne doğru tatihi bir yolculuk yapacağınız mağara 560 basamaklıdır.

Astım Dilek MağarasıSilifke ilçesine bağlı olan Narlıkuyu'da yer almaktadır. Cennet Cehennem Mağaralarına yakın konumda yer alan Astım Dilek Mağarası, 200 metre uzunluğa sahip olup, adından da anlaşılacağı gibi astım hastalarının tercihlerinden biridir.

Kızkalesi Plajı Mersin’in en meşhur noktası Kızkalesi’nin eşsiz plajıdır. Tertemiz denizi ve ince kumları ile plaj, Mavi Bayrak ödülüne layık görülmüştür.

Olba Antik Kenti Silifke ilçesinde yer almaktadır. Su kemeri, çeşme binası, nekropol, tiyatro ve evler günümüze kadar gelen bölümleridir.

Boğsak Koyu Mersin’in el değmemiş özel alanlarından biridir. Mavi bayrak ödülüne layık görülen koy, şehir merkezine 102 km mesafede yer almaktadır.

Taşucu İncekum Plajı Boğsak Köyü’ne bağlı olup, adından da anlaşılacağı üzere ince kumları ile meşhurdur.

Üçgüzeller Mozaik Müzesi, Zeus'un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken tasvir edildiği mozaiğe ev sahipliği yapmaktadır.

Uzuncaburç Kalıntıları, 1200 rakımlı Toros platolarında yer almaktadır. Asurlular, Hititler, Babiller, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslar, Urartular ve Persler gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Alahan Manastırı 5.yy’da inşa edilmiştir. Cebrail ve Mikail'in de bulunduğu birkaç meleğin tasvirleri manastırın en dikkat çeken bölümleridir.

Limonlu Çayı Erdemli ilçesinde yer almaktadır. Sadece su sesi ve doğanın huzurlu atmosferi ile keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin şehirdeki ilk tercihidir.

Göksu Deltası Göksu Nehri ile Akdeniz’in buluştuğu noktada oluşmuştur. Göç zamanlarında ve kış aylarında kuş gözlemcilerinin gözde noktası olan deltada, 450 kuş türünden 328’ini görmek mümkündür. Kuşlara ev sahipliği yapmasının yanı sıra Göksu Deltası, mavi yengeç, carettacaretta ve yumuşak kabuklu nil kaplumbağalarının ana yumurtlama bölgesidir.

Silifke Zeus Tapınağı Silifke ilçe merkezinde yer almaktadır. Roma dönemine ait olduğu bilinmektedir.

Taşucu Arslan EyceAmphora Müzesi, Türkiye’nin ilk amphora müzesi olma özelliğine sahiptir. Balıkçıların ağlarına takılan amphoralar burada sergilenmektedir.

Silifke MüzesiTunç, Demir Devri, Arkaik, Grek, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı devirlerine ait zengin koleksiyonu ile dikkat çekmektedir.

Kızkalesi Deniz Kalesi hem Mersin’in hem de Akdeniz’in en önemli tarihi ve turistik değerleri arasında yer almaktadır. Karaya 600 metre uzaklıkta yer alan küçük bir adanın üzerine inşa edilmiş kale, 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmıştır.

Kanlıdivane Mersin’in antik kentleri arasında yer almaktadır. Helenistik dönemde inşa edilmiş olsa da günümüzdeki kalıntıların çoğu Roma dönemine aittir.

Ilısu Şelalesi70 metre yükseklikten dökülerek ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunmaktadır. Gülnar ilçesinde yer almaktadır.

Taş Köprü Göksu Nehri’nin üzerinde yer almaktadır. Şehrin popüler tarihi yapılarından biri olan köprünün uzunluğu 120 metre, eni ise 5.4 metredir.

Çukurpınar Düdeni dünyanın en derin 35.mağarası olma özelliğine sahiptir. Ülkemizin ise inilebilen en derin mağarasıdır. 1988 yılında keşfedilmiştir ve Anamur ilçe merkezine 25 km mesafede yer almaktadır.

Mersin Atatürk Evi Müzesi 1925 yılında, Mustafa Kemal Atatürk ve eşinin 10 gün ağırlandığı konaktır. 1897 yılında inşa edilmiş olan bina, 1992 yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir.

Taşucu Atatürk Evi Selanik’te Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü evin birebir aynısıdır. 2005 yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir.

Karaekşi Mesire Yeri içinden geçen buz gibi deresi ve yemyeşil ağaçları ile ziyaretçilerine şehrin kalabalığından uzak huzur dolu bir atmosfer sunmaktadır. Mut ilçe merkezine 7 km mesafede yer almaktadır.

Mersin Müzesi zengin koleksiyonu ile 1978 yılından bu yana hizmet vermektedir.

Tarsus Müzesi ilçede yapılan kazıların sonucunda gün yüzüne çıkan eserleri sergilemektedir.

Kelenderis Antik Kenti, M.Ö 1000 yılında kurulmuştur. Anamur'a 52 kilometre, Silifke'ye ise 80 kilometre mesafede yer almaktadır.

Medetsiz ZirvesiBolkar Dağları’nın 3524 metrelik zirvesidir. Eşsiz bir doğaya sahip olan zirve, profesyonel dağcıların da dikkatini çekmektedir.

Narlıkuyu Akyar Turizm Merkezi Silifke ilçesine 20 km uzaklıkta yer almaktadır. Kızkalesi’ne yalnızca 5 km mesafede yer alan turizm merkezi, masmavi denizi ve eşsiz doğası ile ziyaretçilerini beklemektedir.

Kırkkaşık Bedesteni Tarsus ilçesinde yer almaktadır. 1579 yılında inşa edilen yapı, imarethane ve aşevi olarak kullanılmış Cumhuriyet döneminden sonra bedestene çevrilmiştir.

Göksu Nehri Akdeniz’e dökülen en önemli nehirler arasında yer almaktadır. 250 km uzunluğa sahiptir.

Mamure Kalesi Anamur ilçesinde yer almaktadır. 3.yy’da Romalılar tarafından inşa edilmiş olan yapı, ihtişamlı görünümünün yanı sıra, deniz kenarında yer alan konumu ile büyüleyici bir manzaraya sahiptir.

Mersin’de Ne Yenir?

Tantuni, küçük doğranan etin, önce haşlanıp daha sonra domates, biber ve soğan ile sacda kavrulması ile hazırlanmaktadır. Şehrin tüm Türkiye’ye yayılan en özel lezzetidir.

Kerebiç, fıstık veya cevizden dolgu yapılan irmikli bir tatlıdır.

Batırık, içine bulgur veya yer fıstığı eklenerek hazırlanan domates, salatalık çorbasıdır. Soğuk içilmektedir.

Lepe, bulgur, soğan ve patatesle hazırlanan yöresel bir lezzettir.

Mersin usulü künefe, tel kadayıfın daha ince olarak çekilmesi ile hazırlanmaktadır.

Cezerye, ceviz ya da fıstıkla hazırlanan havuçlu pestildir.

Kayakoruğu, deniz kıyısında yer alan kumluklarda yetişen otun turşusudur.

Mavi Yengeç, Mersin ve Dalyan’ has bir lezzettir.

Sıkma, Lavaş ya da açık ekmeğe, patates ya da peynir koyularak sacda hazırlanan bir yemektir.

Yörük Kahvaltısı, sıkma, kayakoruğu, zeytin reçeli, Mersin yeşil biberi gibi özel ürünlere sahip serpme kahvaltıdır.

Çağlar Köy Konağı, Mersin’de kahvaltı için en çok tercih edilen işletmeler arasında yer almaktadır. Kiremitte sucuk, sıcak pide, Mersin’in özel lezzetleri ve güzel demlenmiş çayı ile meşhurdur.

Ciğerci Saboş, şehrin en meşhur ciğercilerinden biridir. Güne bir Mersinli gibi ciğerle başlamak isterseniz kahvaltılarda da tercih edebilirsiniz.

Ayrancı Orhan, şehrin nostaljik işletmeleri arasında yer almaktadır. Tarsus’un meşhur kazan simidini ayran eşliğinde burada tadabilirsiniz.

Enis Tantuni, Mersin’in meşhur tantunisini tadabileceğiniz en doğru adreslerden biridir. Tereli ve naneli gibi seçenekleri de oldukça dikkat çekmektedir.

Şişko Tantuni, beyti görünümünde tabağa hazırlanmış tantunisi ile meşhurdur.

Gurme Döner, şehrin en meşhur dönercilerinden biridir. Beyti döneri en popüler lezzetidir.

Yeşilova Kebap Salonu, Mersin’in en özel lezzetler sunan kebapçıları arasında yer almaktadır. Tarsus kebabı ve kuşgömü lahmacunu en meşhur lezzetleridir.

Kaburgacım, yumuşacık pirzolası ve kaburga kebabı ile meşhur bir işletmedir.

Köfte Durağı, Mersin’in en meşhur köftecisidir.

Lahmacun Sarayı, lezzetli biberli ekmekleri ile ön plana çıkmaktadır.

Tarsuslu Murat Usta, humus çeşitleri ve karışık çorbası ile meşhurdur.

Canatan Balık Restoranı, taze balıklarının yanı sıra turunçlu ve maydanozlu anne patatesi ile dikkat çekmektedir.

Mavi Yelken Balık Teknesi, deniz üzerinde küçük bir teknede taze balık tatma olanağı sunan bir işletmedir.

Söğütlüpınar Balık Restoranı, okaliptüs ağaçları altında, eşsiz bir doğada konuklarını ağırlamaktadır. Restoranın öne çıkan lezzetleri arasında deniz ürünleri böreği, kaya koruğu, çorak otu ve ahtapot salatası bulunmaktadır.

Kerebiççi Hayri Usta, Mersin’in meşhur tatlısı kerebiçi tadabileceğiniz en doğru adrestir. Tatlının eşsiz lezzetinin yanı sıra çöven otunun kökünden yapılan kaymak gibi köpüğü de dikkat çekmektedir.

Yürü Künefe, Mersin’nin en popüler tatlıcıları arasında yer almaktadır. Lezzetli künefesinin yanı sıra mamül, fıstıklı ve cevizli kerebiç sevilen lezzetleridir.

Mersin Gece Hayatı

Rakışıklı Meyhane, “İçki sizden, eğlence ve yiyecek bizden” sloganı ile hizmet vermektedir. Bu işletmede alkolünüzü kendiniz de getirebilirsiniz.

Roof 14 By Divan, Divan Otel’in 14. Katında yer almaktadır. Eşsiz manzarası ile dikkat çeken işletme, pazartesi, çarşamba, cuma ve cumartesi günleri canlı müzik ile misafirlerine kaliteli bir eğlence deneyimi yaşatırken, et yemekleri ve zengin içecek menüsü ile ön plana çıkmaktadır.

Yer Fıstık, rock müzik ve yer fıstığı sevenlerin ilk tercihidir. Yer fıstıklarının çöplerinin yere atıldığı işletme, salaş ve samimi ortamı ile beğenilmektedir.

North SeaIrishPub, Mersin’in en seçkin eğlence mekanlarından biridir. İrlanda barı konseptini oldukça iyi yansıtan işletmede, her Cumartesi düzenlenen Latin Dans Gecesi yoğun ilgi görmektedir.

Sess Gece Kulübü, Türkiye’nin pek çok şehrinde olduğu gibi Mersin’de kaliteli eğlencenin adresidir. Ağırlıklı olarak Türkçe pop çalınan işletmede, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz.

Tren Port Mersin, sezonluk olarak hizmet vermektedir. Yaz aylarının en çok tercih edilen mekanları arasında yer alan işletmede, ünlülerin konserlerine de yer verilmektedir.

Mersin Festivalleri ( Etkinlikleri ) Ve Mersin’e Ne Zaman Gidilmeli?

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Tarsus, her yıl Kasım ayında düzenlenmektedir. Film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli konserlere de festival kapsamında yer verilmektedir.

Paylaşmanın Sanatı ve Zanaatı Festivali, her yıl Kasım ayında düzenlenmektedir. Paylaşmanın kültürümüzdeki ve geleneklerimizdeki yerini hatırlatmak amacı ile gerçekleştirilmektedir.

Uluslararası Silifke Müzik Ve Folklor Festivali, her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir. Ünlü ses sanatçılarının konserleri, ses yarışması ve folklor gösterileri katılımcıları beklemektedir.

Silifke Fotoğraf Şenliği, her yıl Ekim Kasım tarihleri arasında düzenlenmektedir. Fotoğraf eğitim kursları, sergileri, gösteri ve sunumlarının yanı sıra çekim gezileri organizasyon içerisinde yer almaktadır.

Uluslararası Mersin Narenciye Festivali, her yıl Ekim ya da Kasım ayında düzenlenmektedir. Mersin’in simgesi narenciyenin tüm dünyaya tanıtımı amaçlanmaktadır.

Mersin Caretta Bisiklet Festivali, her yıl Ekim ayında düzenlenmektedir. Bisiklet alanında sivil toplum kuruluşlarının etkinleşmesi ve gelişmesi amacı ile gerçekleştirilmektedir.

Tarsus Gastronomi Günleri, her yıl Kasım ayında düzenlenmektedir. Mersin’in tüm özel lezzetlerinin dünyaya tanıtımı amaçlanmaktadır.

Mersin Çamlıbel Sokak Festivali, her yıl Ekim ayında düzenlenmektedir. Sokak sanatçıları, tahta bacak gösterisi, atölyeler ve daha pek çok eğlenceli aktivite festival programı içerisinde yer almaktadır.

Mersin Arkeoloji Günleri, her yıl Ekim ayında düzenlenmektedir. Şehrin kültürel mirasına yönelik en önemli organizasyonlardan biridir.

Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali, her yıl Ekim ayında düzenlenmektedir. Dünyada bir ilk olan festivalde, engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekilirken, eğlenceli konserler ve aktiviteler katılımcıları beklemektedir.

Evcil Hayvan ve Doğal Yaşam Festivali, her yıl Ekim ayında düzenlenmektedir. Atölyeler, söyleşiler ve evcil hayvan sahiplendirme etkinlikleri yer almaktadır.

Dünya Çocuk Günü Festivali, her yıl Eylül Ekim ayları arasında düzenlenmektedir. Gölge oyunları, dans ve müzik etkinlikleri gibi çocuklara yönelik zengin bir programa sahiptir.

Kızkalesi Film Festivali, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Kızkalesi’nin coğrafi konumunun ve ikliminin film çekimine uygun özelliklerine dikkat çekilmektedir.

Milyon BeachFest Erdemli, her yıl Eylül ve Haziran aylarında düzenlenmektedir. Ülkenin ünlü sanatçılarının konserlerine yer verilmektedir.

Uluslararası Kız Kalesi Turizm Festivali, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Kızkalesi’nin tüm dünyaya tanıtımı amaçlanmaktadır.

Yenice Barış ve Kültür Festivali, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlanmaktadır.

Gülnar Çakşır Balı ve Yörük Festivali, her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir. Çakşır balının tanıtımının yanı sıra Yörük kültürüne ait pek çok organizasyon festival kapsamında yer almaktadır.

Silifke Fasıl Konseri, her yıl Şubat ayında gerçekleşmektedir. Fasıl konseri gerçekleştirilmektedir.

Çağla Festivali ve Kültür Şenlikleri, her yıl Mart ayında düzenlenmektedir. Konserler, çağla yarışması ve tiyatro gösterileri gibi pek çok eğlence konukları beklemektedir.

Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu, her yıl Mart ayında düzenlenmektedir. 5 ülkeden 500’e yakın sporcunun katılımı ile gerçekleşmektedir.

Mersin Uluslararası Müzik Festivali, her yıl Nisan Mayıs ayları arasında düzenlenmektedir. Yerli ve yabancı pek çok sanatçı ve müzik grubunun performansları sergilenmektedir.

Mersin Türkmen Şöleni, her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir. Ünlü sanatçılarının konserlerinin yanı sıra festival kapsamında Türkmen dans topluluklarının gösterilerine yer verilmektedir.

Mut Karacaoğlan Kayısı Festivali, 50 yılı aşkın süredir, her yıl Haziran ayında yapılmaktadır.

Soli Güneş Festivali, her yıl Haziran – Temmuz ayları arasında gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin meşhur sanatçılarının konserlerine yer verilmektedir.

Uluslararası Kültür Ve Muz Festivali, her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir. Ödüllü spor yarışmalarının yanı sıra konserler verilmektedir.

Tarsus Üzüm Festivali, her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir. En iyi bağcı, en iyi üzüm gibi yarışmalara ev sahipliği yapmaktadır.

Geleneksel Uluslararası Kültür, Elma Ve Badem Festivali, her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir. Bu ürünlerin tanıtımının yanı sıra çeşitli konserler gerçekleştirilmektedir.

Mersin, Akdeniz iklimi etkisi ile ziyaretçilerine yılın dört mevsimi tatil yapma olanağı sunan bir şehirdir. Yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarınınsa ılık ve kısa süreli olduğu şehirde, deniz sezonu uzun sürmektedir. Nisan ayı başında deniz sıcaklıkları yükselmeye başlarken, Kasım ayına kadar denize girilebilmektedir. Deniz tatillerinin yanı sıra köklü bir tarihe ve eşsiz bir doğaya sahip olan şehirde, bahar ve kış aylarında kültür gezileri ve doğa tatilleri planlanabilmektedir. Mersin festivallerini tatil planınıza dahil etmek isterseniz, şehirde yüzlerce festival ve etkinlik gerçekleştirilmektedir. Yılın neredeyse 12 ayı şehirde düzenlenen festivallere tarihlerini önceden kontrol ederek katılabilir, tatil planınızı bu tarihlere göre yapabilirsiniz.

Konaklamanız İçin Mersin’in Popüler Otelleri

Mersin OteliAdana Havalimanı’na 70 kmmesafede yer almaktadır. Oda kahvaltı konsepti sunan tesisin 102 odası mevcuttur. İş amaçlı şehir ziyaretlerinde de tercih edilen tesiste toplantı salonu bulunmaktadır. https://otelleri.net/mersin-oteli

Mersin HiltonSAAdana Şakirpaşa Havalimanı'na 67 km mesafede bulunmaktadır. Oda kahvaltı konsepti sunan tesisin lüks ve konforlu 186 odası mevcuttur. Tesis bünyesinde 1 adet açık yüzme havuzu, 1 adet a la carte restoran, 4 adet toplantı salonu ve 2 adet balo salonu hizmet vermektedir. https://otelleri.net/mersin-hilton

Ulu Resort HotelSilifke merkeze 61 km, Mersin şehir merkezine 150 km mesafede yer almaktadır. Denize sıfır konumu ile ön plana çıkan tesisin, 2 adet özel plajı, 1 adet açık ve 1 adet kapalı havuzu bulunmaktadır. 285 odaya sahip tesis, her şey dahil konseptinde hizmet vermektedir. https://otelleri.net/ulu-resort

Adana Havalimanı’na 80 km, Mersin şehir merkezine 20 km mesafede yer almaktadır. Denize 150 metre mesafede yer alan tesisin özel plajı, 4 adet açık yüzme havuzu ve 1 adet kapalı yüzme havuzu bulunmaktadır. 358 odaya sahip tesis, alkolsüz her şey dahil konseptinde hizmet vermektedir. https://otelleri.net/wonasis

Divan Mersin, Adana Havaalanına 90 km, Mersin şehir merkezine 5 km mesafede yer almaktadır. 170 odaya sahip tesis, oda kahvaltı konseptinde hizmet vermektedir. 1 adet kapalı yüzme havuzu ve çocuk havuzu bulunan tesis, iş amaçlı şehir ziyaretlerinde de 7 adet tam donanımlı toplantı salonunda konuklarını ağırlamaktadır. https://otelleri.net/divan-otel-mersin