Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (BAU DEGS) Başkanı Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı Mısır - Türkiye yakınlaşmasına ilişkin Eren Talha Altun'a değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına İlişkin mutabakat muhtırası’nın mimarlarından olan Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (BAU DEGS) Başkanı Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı Mısır - Türkiye yakınlaşması ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Mısır - Türkiye yakınlaşması Mısır’ın lehinedir diyen Müstafi Tümamiral Yaycı Mısır ile Türkiye mutlaka iyi ilişkiler kurması gerektiğini söyledi .Mısır Türkiye arasındaki iyi ilişkiler kurulmasının her iki Devleti’nde her iki milletin lehine olacağını ifade eden Cihat Yaycı gazeteci Eren Talha Altun'a verdiği röportajda şunları söyledi ;

“Mısır ile Türkiye mutlaka iyi ilişkiler kurmalıdır” !

“Türkiye ile Mısır birlikte oturup Deniz yetki alanı sınırlandırma Anlaşması imzalarsa bu Mısır’ın lehine olur. Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile imzaladığı anlaşma da zaten 11500 kilometrekare deniz yetki alanı kaybetti . Mısır bir Kıbrıs adasından büyük deniz yetki alanı kaybetti.”

“Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile Mısır adil hukuka uygun bir anlaşma imzalayacak olsa şu anda Mısır 21.500 kilometre kare daha fazla Deniz yetki alanı almış olması lazım. O 21.500 kilometrekare Deniz yetki alanını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi aldı. Mısır Kendi milletinin geleceğini ,kendi milletinin denizini düşünmüyorsa bunu kim düşünecek. Bakın ne Türkiye düşmanlığı Mısır’ın işine yarar ne de Mısır düşmanlığı Türkiye’nin işine yarar ikisi adilane oturmalı konuşmalı. Türkiye zaten şu anda Mısır’a sahip olduğu deniz yetki alanlarından daha fazlasını senelerdir teklif ediyor.” dedi.

“Türkiye zaten şu anda Mısır’a sahip olduğu deniz yetki alanlarından daha fazlasını senelerdir teklif ediyor” Türkiye ile Mısır’ın , aralarında geliştirecekleri iyi ilişki ve işbirliği sayesinde Doğu Akdeniz ve dünya enerji piyasasında etkili güçlü olunabileceğini vurgulayan Yaycı ,Mısır’ın tekrar bu anlaşmayı gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

“MISIR VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ DIŞ POLİTİKADA GELİŞTİRİLMELİDİR.”

Yunanistan Mısır’ı kandırmıştır diyen Mustafi Tümamiral Cihat Yaycı konuşmasına şu sözler ile devam etti;

"Sınırlandırma çizgisi hesaplaması , adalara göre yapıldığı için Mısır’ın büyük kaybı olmuştur. Yunanistan Mısır’a Dünyada hiçbir devletin kabul etmediği kendisini takımada Devleti olarak kabul ettirmiştir. Yani benim deniz sınırlarım. adalarımdan başlar demiştir ve Yunanistan kendisini Mısır’a Filipinler Endonezya gibi bir devlet olarak kabul ettirmiştir. Eğer Yunanistan ile Mısır iki kıta devleti olarak , ana karalarına göre yapmış olsalardı. Mısır’ın on binlerce kilometre kare daha deniz yetki alanı alması lazımdı.“ ifadelerini kullandı.

“Yunanistan ve GKRY, Mısır’ın deniz yetki alanlarını hileyle gasp etmişlerdir.”

"Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile yaptığı anlaşmayla Türkiye’ye yapacağı anlaşmaya göre 11.500 km2 deniz alanı kaybetti. Eğer Türkiye ile anlaşma yapmış olsaydı, Mısır, bir Kıbrıs Adası’ndan büyük bir deniz alanı almış olacaktı. Bu kadar alan şimdi Güney Kıbrıs’ta kaldı. Aynı şekilde Yunanistan’ın teklif ettiği deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Mısır’a Türkiye ile yapacağı anlaşmaya göre 15.000 km2 alan kaybettiriyordu."

“Türkiye ve Mısır’ın deniz yetki alanı sınırı anlaşması imzalaması her ikisinin de menfaatinedir.”

"Ancak Türkiye’nin de telkinleriyle ciddi bir pazarlık yapıldı ve Yunanistan iddia ettiği deniz alanının neredeyse yarısından vazgeçmek zorunda kaldı. Neticede, Yunanistan ve GKRY, Mısır’ın deniz yetki alanlarını hileyle gasp etmişlerdir. Aslında artık Mısır da bunun farkına varıyor. Mısır, Yunanistan İle yaptığı anlaşmada ikinci bir noktayı da vurgulamış oldu. Meis Adası’nın Yunanistan’ın kıta sahanlığı olduğu iddiasını reddetti.” şeklinde konuştu.

Cihat Yaycı

Cihat Yaycı