Doğanın bizlere sunduğu muhteşem besin kaynaklarından biri olan zeytin, binlerce yıllık geçmişi boyunca, toplum sağlığına büyük katkılar sağlamıştır. Üretim aşamalarının tamamı doğal maddeler kullanılarak gerçekleştirilen nadir gıdalardan biridir zeytin. Bu sayede henüz dalındayken sahip olduğu o muhteşem besin değerlerinin tamamını koruyarak sofralarımıza ulaşır. Çok çeşitli zeytin ağacı türlerinden yine çok çeşitli yöntemlerle, farklı zeytin türleri yapılır.  Hemen tüm yöntemlerde tuz baskın olarak kullanılan bir doğal maddedir. Uzun süreli tuzla etkileşimi, zeytinin mayalanma sürecinde önemli yer tutar. Ancak bu uzun süreli etkileşim aynı zamanda zeytinin aşırı tuz oranına sahip olmasına da neden olur. Bu sebeple mayalanma sonrasında bekletilerek tuz oranı istenilen seviyeye düşürülür. Tuzsuz zeytin ise tuzdan tamamen arınana kadar bekletilen zeytinlerden elde edildiği gibi, hiç tuz kullanmadan da yapılan bir tür zeytindir.

Tuzsuz Zeytinin yapımı

En sık başvurulan yöntemlerden biri, yine tuzla gerçekleştirilen mayalanma sürecinden sonra, belirlenen zeytinlerin tuzdan tamamen arınana kadar ya da istenilen tuz seviyesine ulaşana kadar havalandırılan ve sürekli değiştirilen suya sahip, su havuzlarında bekletilmesi yöntemidir. Bu havuzlarda bekleyen zeytin, sürekli sahip olduğu tuzu kaybeder. Bekleme süresi uzadıkça, kaybettiği tuz oranı da artar. Böylece Tuzlu zeytin, az tuzlu zeytin, normal zeytin ve tuzsuz zeytin elde edilir. Bunun yanında hiç tuz kullanılmadan, fırınlanan zeytinlerin sahip oldukları tüm suyu kaybetmelerini sağlayan başka bir yöntem daha vardır. Bu yöntemde sadece zeytinyağı kullanılır.

Tuzsuz Zeytin Kullanımı

Tuzsuz zeytin özel olarak ayrılmış siyah ve iri zeytinler kullanılarak üretilir. Bu seçim sonucunda hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, en lezzetli ve olgun zeytinlerden yapıldığı için, çok özel bir nefasete ve lezzete sahip olurlar. Tuzsuz zeytinler, her öğünde rahatlıkla tüketilebilen, diğer zeytin türleriyle lezzet açısından farkı olmayan zeytin türleridir. Meyvenin içerisinde bulunan tuzu kaybetmesi sağlandığı gibi, yapılışı esnasında da tuz kullanılmadığı için tamamen tuzsuz olan bu zeytin, eşsiz bir gıda haline dönüşür. Tüketilmesi her yaş grubu için farklı ve eşsiz olumlu katkılara neden olan  zeytin, sağlıklı bir beslenmenin temel unsurlarından biridir.