Elde ediliş yöntemleri, toplanma zamanı, asit oranı gibi etkenlere bağlı olarak farklı adlarla anılan zeytinyağları bulunur. Bu zeytinyağlarının içerisinden en kalitelisi ve en iyisi hangisidir konusunda sıklıkla ikileme düşülür. Zeytin çeşitleri Türk standartları Enstitüsü kısaltma adıyla TSE tarafından 3 kategoride sınıflandırılmıştır. Bu kategoriler

  • Naturel Sızma Zeytinyağı
  • Riviera Zeytinyağı
  • Rafine Zeytinyağı

Naturel Sızma Zeytinyağı

Zeytinyağı Çeşitleri arasında en fazla bilinen yağdır. Naturel sızma zeytinyağı elde edilirken herhangi bir kimyasal işlem uygulanmaz. 0,8 dereceye kadar olan ve doğrudan fiziksel şekilde elde edilen yağlar bu kategoriye dahildir. Herhangi başka bir yağla karıştırılarak asit seviyesi ve lezzeti dengelenmemiştir.

Riviera Zeytinyağı

Riviera zeytinyağları, zeytinyağı çeşitleri arasında en çok bilinen ve en çok kullanılan yağlardır. Zeytinyağının lezzet ve kokusuyla ilgili sorun yaşayanlar için özel olarak üretilmiştir. Asit seviyesi genelde 1,5 olarak kullanıcıya sunulur. Bununla birlikte asit seviyesi 2’ ye kadar olan tüm zeytinyağları Riviera’ dır. Asit seviyesi, lezzeti, kokusu genellikle Naturel sızma zeytinyağı karıştırılarak elde edilir. Koku, asit seviyesi ve lezzet açısından son derece dengelidir. Sıcak yemeklerde kullanılması tavsiye edilen zeytinyağı türüdür.

Rafine Zeytinyağı

Asit derecesi en fazla 0,3 olan zeytinyağlarıdır. Elde edilişi sırasında herhangi bir karıştırma veya kimyasal işlem kullanılmamıştır. Yoğun kokusu ve lezzeti nedeniyle, kullanım seviyesi diğer yağlara göre düşüktür. Bununla birlikte en kaliteli zeytinyağı olarak kabul görür.

Bunların dışında ham halde olan Ham zeytinyağı, erken hasat zeytinyağı, taş baskı zeytinyağı gibi, elde ediliş yöntemlerine göre Zeytinyağı Çeşitleri bulunur.

Ham Zeytinyağı

Ham zeytinyağı asit seviyesi 2 nin üzerine çıkan, kokusu ve lezzeti açısından da tüketime uygun olmayan zeytinyağlarıdır. Bu yağlar diğer yağlarla karıştırılarak tüketime uygun hale getirilir.

Taş Baskı Zeytinyağı

Geleneksel yöntemlerle elde edilen ve besin değeriyle birlikte lezzeti yüksek olan bir yağ türüdür.

Erken Hasat Zeytinyağı

Hasat döneminde ilk toplanan zeytinlerden hiç bekletilmeden elde edilen bir zeytinyağıdır. Bu sayede besin değerlerini ve lezzetini en üst seviyede koruyan bir yağdır. Zeytin çeşitleri arasında en kaliteli olanlardan biridir.