Artan enerji fiyatlarının bir resesyon tetikleyebileceği endişesi petrol fiyatlarında sert düşüşleri beraberinde getirdi. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı hafta başından beri yüzde 9’dan fazla düştü. Brent petrol de 3 ay sonra ilk kez 100 doların altına indi.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 105,38 dolardan işlem görüyor.

Dün 105,85 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 100,69 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.31 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 100,98 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 98,81 dolardan alıcı buldu.

Dün, 25 Nisan'dan bu yana ilk kez 100 doların altına inen Brent petrol fiyatlarının yükselişinde, resesyon riskinin talebi düşürmesi beklentisine rağmen devam eden küresel arz daralması endişeleri etkili oldu.

ABD yönetiminin dün İran'ın Doğu Asya'ya petrol ve petrokimya ürünleri satmasına yardım ettikleri gerekçesiyle kişi ve kuruluşlardan oluşan uluslararası bir ağı yaptırım listesine eklediğini duyurması da arz endişelerini destekledi.

Piyasalar, bir Rus mahkemesi tarafından faaliyetlerinin 30 gün süreyle askıya alınması talep edilen Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (CPC) boru hattında olası petrol arzı kesintisine odaklandı.

Küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 1'ini karşılayan CPC boru hattı, Kazakistan petrolünü Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk terminaline taşıyor.

Öte yandan, Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkenin ticari ham petrol stoklarında geçen hafta bir önceki haftaya göre 3 milyon 825 bin varil artış öngörüyor. Piyasa beklentisi, stokların yaklaşık 1 milyon 110 bin varil azalacağı yönünde.

Stoklardaki artış öngörüsü, talebin düşük seyrettiği algısına yol açarak fiyatlardaki artışı sınırlıyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi petrol stok verileri ise bugün açıklanacak.

Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.