Anlaşmalı Boşanma Davasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evlilik bir hayatı huzurlu ve sorunsuz bir şekilde geçirmek olarak tanımlanıyor olsa da, evliliklerin %90'lık bölümünde sürekli huzur yaşamak veya sorunsuz bir hayat sürmek gibi bir durum söz konusu değildir. Severek evlenmek ya da ailelerin isteği ile evlenmek gibi durumlarda da bu durumların yaşanması muhtemeldir. Çiftlerin aynı kanıya varamadığı birçok konu ortaya çıkacaktır. Ancak evlilikleri devam ettirmek için önemli olan orta noktayı bulmaktır.

Günümüzde çiftler arasında birçok sorun yaşanabiliyor. Bu durumu bazı çiftler çözüme kavuşturabilirken bazı çiftler ise evliliği sonlandırma kararı alabiliyor. Önemli olanı ise birbirini yıpratmadan bu süreci sonlandırmak oluşturuyor. Anlaşmalı boşanma davası  işte bu durumda ortaya çıkıyor. Her iki tarafta boşanmayı istiyor ve boşanma davası tek bir mahkeme celsesi ile tamamlanmış oluyor.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Türk toplumunda evlilik temeline dayalı bir aile yapısı hakimdir. Evliliklerde çocukların bulunması, ebeveynlerin alacakları kararlarda daha detaylı düşünmelerini gerekli kılar. Çiftler arasında sürtüşmelerin yaşanması sonucunda bu sürtüşmelerden negatif anlamda etkilenecek çocuklar, sorunlu bir çocukluk dönemi de geçirmiş olacaklardır.

Anlaşmalı boşanma davaları, boşanma olayından her iki tarafın ve çocukların en az mağduriyetle bitirildiği davalardır. Boşanmaya çiftler birlikte ve rızaları ile karar verirler. Bu süreçte çiftlerin birbirlerinden istekleri olabilir. Bu istekler taraflar tarafından kabul edilmiş ve boşanma kararı verilmiştir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Nafaka İstenir Mi?

Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların birbirlerinden birtakım talepleri olabilir. Bu talepler arasında nafaka talebi ve hatta tazminat talebi olabilir. Bu konuda da çiftlerin birbirleri ile anlaşması durumu söz konusudur. Kusurlu olan tarafın boşanma davasının tamamlanması için karşı tarafa nafaka vermesine hükmedilebilirken bu karar hakim tarafından onaylanacaktır.

Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların sözlü beyanları ile anlaşmalı boşanma protokolü birbirleri ile uyumlu olmalıdır. Hakim bu detayları, davanın tamamlanması sırasında özenle inceler. Bu nedenle tarafların vermiş oldukları kararı, yazılı ve sözlü olarak ifade etmeleri önem taşır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların kendi istekleri ile boşanmayı kabul ettiklerini belirten belgedir. Bu belge davanın bir nevi iskeleti niteliğindedir. Bu belgede davaya özgü tüm detaylar kısa ve öz şekilde belirtilmiş olacaktır. Boşanma davalarında süreç anlaşmalı şekilde işliyor olsa da bu süreci yönlendirmek ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamak için bu alanda tecrübeli bir avukattan destek almak önem taşır. Bu protokolde eşlerin birbirleri ile anlaştıklarına dair tüm detaylar bulunmalıdır. Aynı zamanda istek ve beklentiler bu protokolde net olarak belirtilmiş olmalıdır. Bu protokolün mahkeme usul ve esaslarına uygun şekilde hazırlanması için iyi bir avukat desteği gerekecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Çocuğun Durumu Nasıl Belirlenir?

Boşanma davaları ister çekişmeli ister anlaşmalı olsun bu davalarda çocuklarla ilgili durum ve istekler net bir şekilde belirtilmelidir. Anlaşmalı boşanma davalarında, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken taraflar çocukla ilgili istek ve beklentilerini ve aynı zamanda çocuğun geleceği ile ilgili yapacaklarını tam anlamıyla belirlemeleri gerekir.

Çocuğun maddi ve manevi anlamda ihtiyaçlarının karşılanması konusu, çocuğun velayeti, karşı tarafın çocukla vakit geçirme dönemleri ve bu alandaki tüm detaylar anlaşmalı boşanma davası protokolünde belirtmek zorundadır.

Hakim bu protokolde yazan detaylara göre karar verecek ve dava bu şekilde sonlandırılmış olacaktır. Bu alanda tecrübeli bir avukattan yardım almak önem taşır. Boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası olsa da taraflar birbirleri ile herhangi bir konuda sıkıntı yaşama durumuna maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda avukat devreye girdiğinde taraflar arasındaki pürüzler ortadan kaldırılacaktır.

Kaynak : https://leventlaw.com/dava/anlasmali-bosanma-davasi