Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki anlaşmayla başlayan tarihi NATO Zirvesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de liderlerin kameraların karşısına geçtiği basın toplantılarıyla sona erdi.

Madrid zirvesine yön veren Türkiye, ABD'den satın almak istediği F-16 jetleri için de doğrudan Başkan Joe Biden'dan yeşil ışık aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısında "Sayın Başkan elinden gelen adımları atacağını söyledi. Orada cumhuriyetçilerle görüşme yapmak suretiyle desteğini almamız halinde Sayın Biden'ın gayretleri sonuç bulacaktır. O yüzden gecikmeden ayrıca bir heyeti de göndereceğiz" dedi.

Wall Street Journal, 'Biden, NATO'nun genişlemesi sırasında Türkiye'ye F-16 satışının arkasında durdu' başlığıyla bir habere yer verdi. Gazeteye göre, ABD liderinin savaş uçağı yorumu, Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerini düşürebilecekleri yorumundan hemen sonra geldi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın "Onlara F-16 uçaklarını satmalıyız ve uçakları da modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil" diyerek bir kez daha desteğini yinelediğini belirten WSJ, satışın Ukrayna savaşı sürerken Türkiye'yi Rusya'ya karşı Batı kampında tutmanın bir yolu olarak görüldüğünü kaydetti.

Gazeteye göre, Ankara'nın geçen yılın sonbaharında gündeme getirdiği F-16 talebini hem ABD hem de Türkiye müttefikler arasında yıpranmış ilişkileri onarmak için bir araç olarak görüyor.

İngiliz Express gazetesindeki bir analizin başlığı 'ABD sonunda Erdoğan'ın F-16 jet planının arkasında dururken, Biden gerçekten ne teklif ediyor?' oldu. Analize göre, ABD lideri Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girmesinin önündeki vetoyu kaldırmasından sonra dramatik bir U-dönüşüne imza attı.

Alman rnd yayın organı, 'Biden Türkiye'nin F-16 talebini destekliyor' diyor. Haberde ABD liderinin Türkiye'ye F-16 satılması gerektiğini daha önce de söylediği vurgulandı.

'Biden Türkiye'ye F-16 satışına desteğini ifade etti, tavizleri yalanladı' başlığını tercih eden The Hill ise, ABD liderinin müttefikine savaş uçağı satışında Kongre'nin onayı için iyimser olduğunu yazdı.

Dünya medyasının yanı sıra Yunanistan'da da Türkiye'nin Madrid zirvesinde oynadığı rol yakından izleniyor. Kathimerini gazetesi, 'Erdoğan: Toplantı bitti, saldırı başladı' başlıklı haberinde Türkiye liderinin basın toplantısında Ege Denizi'ndeki adaların silahlandırılmasını gündeme getirdiğini belirtti. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan adaların egemenliğini sorgulamadı ancak Lozan ve Paris anlaşmalarına atıfta bulunarak Atina yönetiminden söz konusu mutabakatları uygulamasını istedi.

Ta Nea gazetesi 'Erdoğan tekrar kışkırtıyor/Sakinlik bir gün sürdü' provokatif manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Gazete, henüz bir gün bile geçmeden Türkiye Devlet Başkanı'nın Yunanistan'a karşı eski söylemine döndüğünü ve ikili ilişkilerde gergin bir yaza doğru gidildiğini savundu.

Atina yönetimine yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi ise, ABD Kongresi'ndeki Yunan-Amerikan Cumhuriyetçilerin Başkan Biden'a ateş püskürdüğünü bildiriyor. ABD liderinin Türkiye'ye F-16 satışına onay vermesini 'şoke edici' olarak tanımlayan Cumhuriyetçi siyasetçiler Gas Bilirakis ve Nicole Maliotakis, sert bir açıklama yayımladı.

Yunan asıllı Cumhuriyetçiler, Türkiye'ye silah satılmasına kararlı bir şekilde karşı olduklarını vurgulayıp F-16'ların Doğu Akdeniz'de yalnızca Yunanistan'a değil İsrail ve Güney Kıbrıs'a daha fazla gözdağı vermeye yol açacağını ileri sürdü.