Bilgisayarı Nasıl Soğutabilirim?

Günlük yaşamın veya iş hayatının vazgeçilmez araçlarından biri olan bilgisayarlar pek çok avantaja sahip olurken, bazı detaylara dikkat edilmediğinde dezavantajlı durumlar oluşturabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına çeşitli detaylara dikkat edilmesi gerekir. Laptop kullanıcıları için bilgisayarı dizin üstüne koyup kullanmak büyük konfordur. Ancak bilgisayarı bu şekilde kullanmak ısınma süresini kısaltacaktır. Dizüstü bilgisayarınızın aşırı ısındığını fark ettiğinizde oldukça basit işlemlerle soğumasına yardımcı olabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarınızın aşırı ısınması karşısında donma, yavaşlama gibi sorunlar yaşanabilir. Bilgisayarınızın bu şekilde zarar görmesini engellemek adına, öncelikle fan ve hava ızgarasının temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Hava ızgarasından giren hava, zamanla tozlanmaya neden olabileceği gibi ızgaranın deliklerinin geçirgenliğini azaltabilir ve bilgisayar içerisindeki hava sirkülasyonu minimuma inerek fanın daha fazla çalışmasın neden olabilir. Bu da tahmin edileceği üzere aşırı ısınma sorununu beraberinde getirir. Bilgisayarın ısınma sorunu yaşamaması için öncelikle hava girişlerişlerinin temizlenmesi gerekir. Ardından rutin bakımlarla performansı daha yüksek bir bilgisayara sahip olabilirsiniz.

Bilgisayarın ısısını düşürme adımları

Aşırı ısınan bilgisayarın performansında düşüklük yaşanacağı gibi kullanım konforunu da azaltacaktır. Bu nedenle daha düzenli bakımlara özen göstererek performansı artırabilirsiniz. Bilgisayarın aşırı ısınma sorununu çözmek için çeşitli unsurlara dikkat etmeli ve bunu yaparkende bilgisayarınıza zarar vermeyecek şekilde ilerlemelisiniz.

  • Bilgisayarın soğutma sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Laptop nasıl soğutulur konusunda en önemli adımların başında temizlik gelir. Masaüstü bilgisayarlarda kasa temizliği yaparken genellikle elektrikli süpürge kullanılır ancak laptop bilgisayarlar için süpürge tercih edilmemelidir. Laptop soğutmak için yapılan temizlik işlemlerinde temizleme spreyi ve mikrofiber bez kullanımı önerilmektedir.
  • Laptop bilgisayarlarınızı sert ve düz bir zeminde kullanmaya özen gösterin. Laptop bilgisayarları nasıl soğutacağınız konusunda araştırma yapıyorsanız hava giriş çıkış deliklerinin kapalı olmadığına emin olmalısınız. Hava deliklerinin kapalı olması halinde fan daha fazla çalışacak ve ısınma sorunu meydana gelecektir. Bu nedenle fan deliklerinin her zaman temiz ve açık olmasına özen gösterin.
  • Soğutucu kullanılmalı önemlidir. Bilgisayar soğutmak için en etkili alternatiflerin başında soğutucu cihazlar gelir. Dizüstü bilgisayar kullanımı sırasında soğutucu kullanmak, konforu artıracak detaylar arasındadır. Soğutucu ürünler, kullanım sırasında düz bir zemin sunduğu için hava deliklerinin sorunsuz çalışmasını sağlar. Buna ek olarak içerisinde bulunan ekstra fanlar, güçlü soğutma özelliği sunar.
  • Arka planda çalışan uygulamaları kapatmak. Bilgisayar kullanımı sırasında zaman zaman birden fazla işi aynı anda yapabiliyoruz ya da sırayla yapılması halinde bile kapatılan uygulamalar arka planda çalışmaya devam eder. Buna ek olarak hava durumları, mesajlaşma uygulamaları ve buna benzer eklentiler arka planda çalışır. Arka planda çalışan uygulamalar zararsız gibi gözüküyor olsa da bilgisayarınızın işlemcisinin tamamının çalışmasına neden olur. İşlemci uzun süre çalıştığında ısınma sorunu meydana gelir.