Bilmeniz Gereken 7 Plastik Türü

Plastik sandığınız kadar basit değil. Bunların her biri diğerlerinden farklıdır. Bazıları tekrar kullanılabilir, bazıları ise birkaç kullanımdan sonra tehlikeli madde üretir. Bazıları kolayca geri dönüştürülebilirken, diğerleri geri dönüşüm sürecinde daha karmaşık ve karmaşık işlemlere ihtiyaç duyar.

En yakınınızdaki plastik ürünü, belki evden getirdiğiniz beslenme çantasını, su şişenizi, hazır erişte bardağınızı alın. Yakından inceleyin ve arkasında veya altında bir sayı bulabilirsiniz.

Muhtemelen ne olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Sayı, şu anda elinizde bulunan ürünü yapmak için kullanılan plastik türünü gösterir. Ancak tam olarak hangi sayıdan kaçınmanız gerektiğini ve hangi sayının çevreye zarar verme olasılığının en yüksek olduğunu biliyor musunuz?

İçindekiler

Özetlemek gerekirse, günümüz modern günlerinde 7 çeşit plastik var:

1 – Polietilen Tereftalat Plastik Tip (PET veya PETE veya Polyester)

2 – Yüksek Yoğunluklu Polietilen Plastik Tip (HDPE)

3 – Polivinil Klorür Plastik Tip (PVC)

4 – Düşük Yoğunluklu Polietilen Plastik Tip (LDPE)

5 – Polipropilen Plastik Tip (PP)

6 – Polistiren Plastik Tip (PS)

7 – Diğer

3 Önemli Şey!

Bilmeniz Gereken 7 Plastik Türü

Özetlemek gerekirse, günümüz modern günlerinde 7 çeşit plastik var:

1 – Polietilen Tereftalat Plastik Tip (PET veya PETE veya Polyester)

Polietilen Tereftalat veya PET, kırışıksız bir elyaf olarak da bilinir. Süpermarkette sıkça gördüğümüz plastik torbadan farklıdır. Bu tip plastik polimer, oksijenin içeri girmesini ve içindeki ürünü bozmasını önleme konusundaki güçlü yeteneğinden dolayı çoğunlukla yiyecek ve içecek paketleme amaçlı kullanılır. Ayrıca gazlı içeceklerdeki karbondioksitin dışarı çıkmasını engellemeye yardımcı olur.

PET'in geri dönüşüm programları tarafından yakalanma olasılığı yüksek olsa da, bu tür plastikler, canlı bir dokuda kansere neden olabilen, kanserojen olarak kabul edilen bir madde olan antimon trioksit içerir.

 Bir sıvı PET kapta ne kadar uzun süre bırakılırsa, antimonun salınma potansiyeli o kadar büyük olur. Arabaların, garajların ve kapalı depoların içindeki yüksek sıcaklıklar da tehlikeli maddenin salınımını artırabilir.

2 – Yüksek Yoğunluklu Polietilen Plastik Tip (HDPE)

plastik türleri

HDPE – Kaynak: Bugün Plastik

Diğer türlere kıyasla oldukça özel olan Yüksek Yoğunluklu Polietilen plastik veya HDPE, onları gerçekten yoğun ve dolayısıyla PET'ten daha güçlü ve daha kalın yapan neredeyse dalsız uzun polimer zincirlerine sahiptir. HDPE, market poşeti, opak süt, meyve suyu kabı, şampuan şişesi ve ilaç şişesi olarak yaygın olarak kullanılan bir plastik türüdür.

Yalnızca geri dönüştürülebilir değil, aynı zamanda HDPE de PET'ten nispeten daha kararlıdır. Bazı araştırmalar, ultraviyole ışığa maruz kaldığında insanın hormonal sistemini bozabilecek östrojen taklit eden katkı kimyasallarını süzebildiğini gösterse de, yiyecek ve içecek kullanımı için daha güvenli bir seçenek olarak kabul edilir.

3 – Polivinil Klorür Plastik Tip (PVC)

PVC - Kaynak: Yeşil ve Büyüyen

PVC – Kaynak: Yeşil ve Büyüyen

PVC tipik olarak oyuncaklarda, blister ambalajlarda, streç ambalajlarda, deterjan şişelerinde, gevşek yapraklı bağlayıcılarda, kan torbalarında ve tıbbi tüplerde kullanılır. PVC'nin üretim ve bertaraf sürecinden önce (polietilenden sonra) dünyada en çok kullanılan ikinci plastik reçine olan bu plastik türü, ciddi sağlık riskleri ve çevre kirliliği sorunlarının nedeni olarak ilan edildi.

Toksisite açısından PVC en tehlikeli plastik olarak kabul edilir. Kullanımı bisfenol A (BPA), ftalatlar, kurşun, dioksinler, cıva ve kadmiyum gibi çeşitli toksik kimyasalları süzebilir.

Bahsedilen kimyasalların birçoğu kansere neden olabilir; ayrıca çocuklarda alerjik semptomlara neden olabilir ve insanın hormonal sistemini bozabilir. PVS ayrıca geri dönüşüm programları tarafından nadiren kabul edilir. Bu nedenle PVC'den ne pahasına olursa olsun kaçınılması daha iyidir.

4 – Düşük Yoğunluklu Polietilen Plastik Tip (LDPE)

plastik türleri

LDPE plastik – Kaynak: Polimer Çözümleri

Daha önce de belirtildiği gibi, Polietilenler dünyada en çok kullanılan plastik ailesidir. Bu plastik türü en basit plastik polimer kimyasal yapıya sahiptir, bu da işlenmesini çok kolay ve çok ucuz hale getirir.

LDPE polimerleri, onu daha az yoğun ve daha az kristalli (yapısal olarak düzenli) ve dolayısıyla genel olarak daha ince, daha esnek bir polietilen formu yapan uzun yan zincirler dahil olmak üzere önemli zincir dallarına sahiptir.

LDPE daha çok poşetler (bakkal, kuru temizleme, ekmek, dondurulmuş gıda poşetleri, gazeteler, çöpler), plastik ambalajlar; kağıt süt kutuları ve sıcak ve soğuk içecek kapları için kaplamalar; bazı sıkılabilir şişeler (bal, hardal), gıda saklama kapları, kap kapakları. Tel ve kablo kaplaması için de kullanılır.

Bazı çalışmalar, LDPE'nin insanlarda sağlıksız hormonal etkilere de neden olabileceğini gösterse de, LDPE, yiyecek ve içecek için daha güvenli bir plastik seçenek olarak kabul edilir.

e. Ne yazık ki, bu tür plastiğin geri dönüştürülmesi oldukça zordur.

5 – Polipropilen Plastik Tip (PP)

Daha sert ve ısıya daha dayanıklı olan PP, sıcak yemek kapları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Mukavemet kalitesi LDPE ve HDPE arasında bir yerdedir. Termal yelekler ve araba parçalarının yanı sıra PP, tek kullanımlık bebek bezi ve hijyenik ped astarlarına da dahildir.

plastik türleri

PP Plastik – Kaynak: Chemical News

LDPE ile aynı şekilde PP, yiyecek ve içecek kullanımı için daha güvenli bir plastik seçenek olarak kabul edilir. Gıda sınıfı plastikten yapıldığı ve "BPA içermez" olarak tanımlandığı sürece, biberon için iyi bir malzemedir.

Tüm bu şaşırtıcı nitelikleri taşımasına rağmen, PP tamamen geri dönüştürülebilir değildir ve ayrıca insanlarda astım ve hormon bozulmasına neden olabilir.

6 – Polistiren Plastik Tip (PS)

Polistiren / strafor plastik

Polistiren (PS), hepimizin gıda kapları, yumurta kartonları, tek kullanımlık bardaklar ve kaseler, ambalajlar ve ayrıca bisiklet kaskı için yaygın olarak kullandığımız strafordur.

PS, sıcak ve yağlı yiyeceklere maruz kaldığında, beyin ve sinir sistemi toksik maddesi olarak kabul edilen stireni süzebilir. Ayrıca genleri, akciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemini de etkileyebilir. Tüm bu risklerin yanı sıra PS, düşük bir geri dönüşüm oranına sahiptir.

7 – Diğer

7 numara, 1-6 numara ile tanımlananlar dışındaki tüm plastikler ve ayrıca biyoplastikler gibi diğer plastik türleri ile katmanlanabilen veya karıştırılabilen plastikler içindir.

Polikarbonat (PC) bu kategorideki en yaygın plastik olup, bisfenol A (BPA) ile ilişkilendirildiği için son yıllarda fazla kullanılmamaktadır. PC ayrıca çeşitli adlarla da bilinir: Lexan, Makrolon ve Makroclear.

İronik olarak, PC tipik olarak biberonlar, damlatmaz bardaklar, su şişeleri, su galonu, metal gıda kutusu astarı, ketçap kabı ve diş dolgu macunları için kullanılır. Toksisitesi nedeniyle, birçok ülke biberonlar ve bebek maması ambalajları için PC kullanımını yasaklamıştır.

PC'nin içerdiği BPA, kadın yumurtalıklarında kromozom hasarı, erkeklerde azalmış sperm üretimi, erken ergenlik başlangıcı ve çeşitli davranış değişiklikleri dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir.

Ayrıca bağışıklık fonksiyonunun değişmesi, kurbağalarda cinsiyetin tersine çevrilmesi, beyin ve nörolojik fonksiyonlarda bozulma, kardiyovasküler sistem hasarı, erişkin başlangıçlı (Tip II) diyabet, obezite, kemoterapiye direnç, meme kanseri riskinde artış, prostat kanseri, kısırlık ile de bağlantılıdır. ve metabolik bozukluklar.

Çok düşük geri dönüşüm oranı kalitesi ile eklenen PC, ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır.

3 Önemli Şey!

Bu 7 farklı plastiğin hepsini ezberlemek çok zor olabilir, bu yüzden burada hatırlamanız gereken birkaç önemli nokta var:

Türler arasında farklılık gösterse de, her bir plastik kategorisi, aşırı ısı gibi aşırı bir duruma maruz bırakılırsa tehlikeli maddeleri sızdırabilir.

Polietilen Tereftalat (PET), Yüksek Yoğunluklu Polietilen (2-HDPE) ve Polipropilen (5-PP) Plastikler arasında daha güvenli seçenek olarak değerlendirilen 3 tip plastik bulunmaktadır.

Uzmanlar şu anda tüm bu plastik türlerini geri dönüştürmek için en iyi yöntem ve stratejiyi icat etmeye çalışıyor olsa da, geri dönüşüm programları tarafından en çok toplanan 2 plastik türü Polietilen Tereftalat (1-PET) ve Yüksek Yoğunluklu Polietilendir ( 2-HDPE).

Artık yiyecek ve içecek kaplarınız olarak ne tür plastik kullanmak istediğinizi ve düşük geri dönüşüm oranı kalitesi nedeniyle hangi plastikten kaçınmak isteyebileceğinizi bildiğinizi umuyoruz.

plastik türleri

Atıklarınızı sorumlu bir şekilde ayırmayı unutmayın. Organikleri organik olmayanlarla karıştırmayın; camı kağıttan ve plastikten ayırın. Geri dönüşüm sürecine yardımcı olacak!  Plastik enjeksiyon kalıp ve daha fazlası için sitemizi ziyaret ediniz.