Boşanma Davası Açmak İsteyenler Nasıl Hazırlık Yapmalıdır

Ölüm, gaiplik, cinsiyet değiştirme, evliliğin butlanı ve evliliğin iptali gibi evlilik birliğinin sona erme sebeplerinden biri olan boşanma davası, son zamanlarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de git gide daha yaygın bir hale gelmektedir. Boşanma davalarının bu kadar yaygınlaşmış olması nedeniyle, “boşanma davası nasıl açılır?” sorusunu merak edenlerin sayısı da doğru orantılı artmakta ve konuya dair bilgi kirliliği de her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Öyle ki, birçok kişi boşanma davasında yetersiz deliller sunmakta ya da çok daha kötüsünü yaparak hukuka aykırı veya konusu suç teşkil eden delilleri ileri sürmek suretiyle kendi topuğuna sıkabilmektedir. Bu nedenle öncelikle belirtmeliyiz ki, boşanma davası açmak isteyen kişiler; sürecin doğru yürütülmesi ve maddi-manevi tazminat, düğün takıları, nafaka, mal paylaşımı gibi maddi hususlar açısından hak kaybına uğranılmaması adına mutlaka alanında uzman bir Ankara boşanma avukatı ile görüşmeli ve hukuki danışmanlık ile dava temsil hizmeti temin etmelidir.

Boşanma davasının açılması öncesinde avukat ile görüşülmesi ve hukuki danışma hizmeti temin edilmesi, hangi delillerin ne şekilde elde edilmesi gerektiği bilgisine ulaşılması açısından elzemdir. Ayrıca boşanma sürecinin ne şekilde işleyeceği, süreç boyunca hangi sıkıntıların ortaya çıkabileceği ve bu potansiyel sıkıntıların ne şekilde çözülebileceği hususlarının da anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.

Delillerin toplanması ve olası bir çekişmeli boşanma davası halinde davada beyanları ispata yaramaya yeterli delillerin elde edilmiş olması halinde öncelikle diğer eş ile görüşülerek anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde adil bir anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmaya çalışılması, sürecin çok daha hızlı ve maliyetsiz çözümü açısından önem arz edebilmektedir. Çünkü anlaşmalı boşanma davaları gerek maddi gerekse manevi yönden çekişmeli boşanma davalarına nazaran çok daha kabul edilebilir bir süreç olmaktadır. Çekişmeli boşanma davaları tarafların maddi varlıklarını da derinden etkileyebilmektedir ancak özellikle psikolojik olarak her iki tarafın ciddi anlamda yıpranmasına sebebiyet vermektedir.

Boşanmanın anlaşmalı olarak gerçekleşmeyeceğinin tespit edilmesi halinde ise, çekişmeli boşanma davasına ilişkin dava dilekçesi hazırlanmalı ve usulüne uygun olarak görevli ve yetkili mahkemeye sunulmalıdır.