Clean room ortam havasındaki partikül seviyesinin kontrol altına alınabildiği bununla birlikte mikrop ve diğer istenmeyen parametrelerin oda içerisine girişini, üremesini ve gizlenmesini minimuma indirecek şekilde inşa edilen sistemlerdir. Bununla birlikte sıcaklık, nem ve benzeri parametrelerin kontrol edilebildiği belirli standartları barındıran odalardır. Clean room ameliyathane, laboratuvar, gıda ve ilaç üretim tesisleri ve benzeri alanlarda gereken hijyenik ortam içerisinde üretilmesi zorunlu olan üretim tesislerinin olmazsa olmazıdır.

Clean Room Sistemlerine Neden İhtiyaç Duyulur?

Clean room içerisinde bazı ana parametrelerin süreklilik arz etmesi gerekir. Bunlar temizlik, sıcaklık, nem, basınç, hava debisidir. Bu odalar içerisinde belirli bir aktivite olmadığında bile alan içerisinde ki havada bulunan partikül miktarında artış olabilir. Bunların nedeni bina yapısı, araç ve gereçler, insan faktörü, potansiyel kirleticilerdir. Clean room sistemlerinde uygulama esnasında hava kalitesinin önemi ilk sırada gelir.

Hava kalitesinin en iyi pozisyonda sağlanabilmesi için filtrasyon, sıcaklık ve nem kriterleri göz önüne alınmalıdır. Ülkemizde belli başlı firmalar tarafından sağlanan sistem hakkında bilgi alabileceğiniz ve sorularınıza cevap bulabileceğiniz https://www.termotes.com/clean-room/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.